Talianské cesto na pizzu

Talianske cesto na pizzu .. Taliansko je známe svojou bohatou kulinárskou tradíciou, a kvalitná pizza je jedným z jej najznámejších pokrmov.

Základom perfektnej pizze je bezpochyby cesto, ktoré by malo byť chrumkavé na vonkajšej strane a krásne nadýchané vo vnútri. V tomto recepte vám ukážem, ako pripraviť tradičné talianske cesto na pizzu, ktoré chutí ako v Taliansku.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky (ideálne Typ 00, ktorá sa používa na pizzu)
  • 325 ml teplej vody (okolo 40 stupňov Celzia)
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 7 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého droždia)
  • 2 lyžice olivového oleja (plus trochu na natretie misy)

Postup:

1. Príprava droždia

Začneme s prípravou droždia. Do maleskej misky nasypte sušené droždie a cukor, následne pridajte asi 100 ml teplej vody. Dobre premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Nechajte zmes postáť asi 10 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena. Toto je znak, že droždie je aktívne a pripravené na použitie.

2. Múčna zmes

Medzitým si v veľkej miske zmiešajte hladkú múku so soľou. Múka Typ 00 je ideálna, pretože obsahuje vyšší podiel bielkovín, čo prispieva k elastickej a chrumkavej štruktúre cesta. Dobré je siahnúť po kvalitnej múke, pretože táto zložka veľmi ovplyvňuje výslednú chuť a textúru pizze.

3. Spojenie zložiek

Keď je droždie pripravené, vytvorte v múke jamku a do nej nalejte aktivované droždie spolu s zvyškom teplej vody a olivovým olejom. Pomocou vidličky alebo ruky začnite pomaly zapracovávať múku do kvapaliny, až kým sa všetky ingrediencie nezlúčia a nevytvorí sa hrubé cesto.

4. Hnetenie

Cesto teraz preložte na čistú pracovnú plochu a začnite hnetiť. Hnetenie je kľúčovou súčasťou procesu, pretože vzduch v ceste pomôže dosiahnuť nadýchanosť a pružnosť. Hnetenie trvá približne 10 minút. Cesto by malo byť hladké, elastické a mierne lepkavé. Ak je cesto príliš lepivé, môžete pridať ešte trochu múky.

5. Kysnutie

Po hnetení vytvarujte cesto do guľatej formy a vložte ho do olejom potreté misy. Zakryte misku čerstvou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu, alebo kým sa jeho objem nezväčší dvojnásobne. Kysnutie je dôležitým krokom, ktorý zaručuje, že cesto bude nadýchané.

6. Tvarovanie pizze

Keď cesto vykyslo, preložte ho z misy na pracovnú dosku a jemne ho premiesťte, aby ste vytlačili prebytočný vzduch. Rozdeľte cesto na dve alebo tri časti (podľa veľkosti pizze, ktorú plánujete robiť). Každú časť vyvaľkajte alebo ručne natiahnite do požadovaného tvaru. Skúste ho tvarovať do kruhu, aby pizza vyzerala autenticky.

7. Pečenie pizze

Pred pečením predhrejte rúru na maximálnu teplotu (ideálne medzi 250 a 300 stupňami Celzia). Ak máte kamennú dosku na pizzu, prehrejte ju v rúre. Pizzu pečte asi 8-12 minút, v závislosti od hrúbky cesta a teploty rúry. Cesto by malo byť zlatisté a chrumkavé.

8. Servírovanie

Keď je pizza hotová, vyberte ju z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť. Môžete ju ozdobiť obľúbenými prísadami ako je paradajková omáčka, mozzarella, čerstvá bazalka, parmezán alebo iné ingrediencie podľa chuti.

Talianske cesto na pizzu je skutočným pokladom a jeho príprava je radosťou pre každého milovníka varenia. Užite si svoj domáci zážitok z pizze a nech vás tento recept inšpiruje k experimentovaniu s rôznymi prísadami, aby ste vytvorili unikátne variácie tejto klasickej pochúťky! Bon Appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *