Talianské cesto na pizzu

Talianske cesto na pizzu .. Taliansko je známe svojou rozmanitou kulinárskou históriou, a kvalitná pizza patrí medzi jej najznámejšie jedlá.

Základom dokonalého pizze je bezpochyby cesto, ktoré by malo byť chrumkavé na vonkajšej strane a nádherne nadýchané vo vnútri. V tomto návode vám ukážem, ako vytvoriť tradičné talianske cesto na pizzu, ktoré chutí ako priamo v Taliansku.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky (ideálne typ 00, ktorý sa využíva na pizzu)
  • 325 ml teplej vody (približne 40 stupňov Celzia)
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžička cukru
  • 7 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého droždia)
  • 2 lyžice olivového oleja (pričom je dobré si nechať trochu na natretie misy)

Postup:

1. Príprava droždia

Začneme s prípravou droždia. Do maleskej misky nasypte sušené droždie a cukor, následne prilejte asi 100 ml teplej vody. Dôkladne premiešajte, aby sa droždie rozpustilo. Nechajte zmes postáť približne 10 minút, kým sa na povrchu neobjaví pena. Toto je znamenie, že droždie je aktívne a pripravené na použitie.

2. Múčna zmes

Medzitým si vo veľkej miske kombinujte hladkú múku so soľou. Múka typu 00 je ideálna, pretože má vyšší obsah bielkovín, čo prispieva k elasticite a chrumkavej štruktúre cesta. Je dôležité zvoliť kvalitnú múku, pretože táto zložka významne ovplyvňuje konečnú chuť a textúru pizze.

3. Spojenie zložiek

Keď je droždie pripravené, vytvorte v múke jamku a nalejte do nej aktivované droždie spolu so zvyškom teplej vody a olivovým olejom. Pomocou vidličky alebo rúk začnite pomalým spôsobom zapracovávať múku do kvapaliny, kým sa všetky ingrediencie nespoja a nevytvorí sa hrubé cesto.

4. Hnetenie

Cesto teraz preložte na čistú pracovnú plochu a začnite hnetiť. Hnetenie je kľúčovou súčasťou procesu, pretože vzduch v ceste zabezpečí nadýchanosť a pružnosť. Tento proces trvá približne 10 minút. Cesto by malo byť hladké, elastické a mierne lepkavé. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať ešte trochu múky.

Čokoládové sufflé

Čokoládové sufflé

Čítať viac »

5. Kysnutie

Po hnetení vytvarujte cesto do guľatej formy a presuňte do olejom potretej misy. Zakryte misku čerstvou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte cesto na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu, alebo kým jeho objem nezdvojnásobí. Kysnutie je dôležitým krokom, ktorý zabezpečí nadýchanosť cesta.

6. Tvarovanie pizze

Keď cesto vykyslo, preložte ho z misy na pracovnú dosku a jemne ho premiesťte, aby ste uvoľnili prebytočný vzduch. Rozdeľte cesto na dve alebo tri časti (v závislosti od veľkosti pizze, ktorú plánujete pripraviť). Každú časť vyvaľkajte alebo ručne natiahnite do požadovaného tvaru. Snažte sa ho formovať do kruhu, aby pizza vyzerala autenticky.

7. Pečenie pizze

Pred pečením zahrejte rúru na maximálnu teplotu (ideálne medzi 250 a 300 stupňami Celzia). Ak máte kamennú dosku na pizzu, prehrejte ju v rúre. Pizzu pečte asi 8-12 minút, v závislosti od hrúbky cesta a teploty rúry. Cesto by malo byť zlatisté a chrumkavé.

8. Servírovanie

Akonáhle je pizza hotová, vyberte ju z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť. Môžete ju ozdobiť obľúbenými prísadami, ako je paradajková omáčka, mozzarella, čerstvá bazalka, parmezán alebo iné ingrediencie podľa vkusu.

Talianske cesto na pizzu je skutočným pokladom a jeho príprava prinesie radosť každému nadšencovi varenia. Vychutnajte si svoj domáci zážitok z pizze a nech vás tento recept inšpiruje k experimentovaniu s rôznymi prísadami, aby ste vytvorili jedinečné variácie tejto klasickej pochúťky! Bon Appétit!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

7 Komentárov

  1. Dusana35 píše:

    Super recept! Vyskúšala som ho a cesto bolo úžasné.

  2. Kornelia Popovicova píše:

    Vďaka za skvelý návod. Pizzu som ešte nikdy nerobila, ale s týmto receptom sa mi to podarilo a chutila skvele.

  3. Uhossa píše:

    Tento recept je úžasný. Také chrumkavé cesto na pizze som ešte nikdy nejedol.

  4. Konstantin24 píše:

    Ďakujem za tento článok. Budem určite často používať tento recept na cesto, pretože som veľký fanúšik pizze a táto bola jedna z najlepších, aké som kedy jedol!

  5. PizzaLover123 píše:

    Tento recept na talianske cesto je skvelý! Mám rád, keď je cesto chrumkavé a nadýchané. Už sa teším, ako si pripravím pizzu s rodinou. Určite vyskúšam aj rôzne prísady. Ďakujem za tento úžasný recept! Určite ho odporučím aj priateľom, ktorí majú radi dobré jedlo.

    1. FoodieFan píše:

      Aj ja som si tento recept obľúbil! Cesto vyšlo presne tak, ako malo. Kyslo mi naozaj skvele a všetci doma boli nadšení z výsledku. Dnes som pripravil pizzu s bazalkou a paradajkami a bola výborná! Ďakujem za zdieľanie.

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujeme za vašu skvelú spätnú väzbu! Veľmi nás teší, že sa vám recept podaril a že ste si ho obľúbili. Pizzu s bazalkou a paradajkami znie úžasne, určite musela byť lahodná. Tešíme sa, že vám naše recepty chutia a ďakujeme, že ste si našli čas podeliť sa o vaše skúsenosti. Ak budete mať ďalšie otázky alebo pripomienky, neváhajte nás kontaktovať!