Omáčka z tekvice s mletým mäsom
Omáčka z tekvice s mletým mäsom je skvelý recept, ktorý spája chuťovú rozšírenosť tekvíc a kvalitné mleté mäso. Tu je jednoduchý návod:
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo mix)
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 stredne veľké tekvice, pokrájané na kocky
- 400 ml vývaru alebo vody
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice oleja
- Soľ a korenie podľa vlastnej chuti
Postup:
- Na panvici zahrievajte olej a orestujte cibuľu a cesnak, až kým nebudú priehľadné.
- Pridajte mleté mäso a opečte ho, kým nezíska zlatavú farbu. Dobre premiešajte, aby sa mäso neprilepilo.
- Do panvice pridajte tekvicu a miešajte približne 5 minút, kým nezačne zmäkčovať.
- Následne pridajte vývar alebo vodu a duste omáčku asi 15 – 20 minút, kým tekvica nezmäkne úplne.
- Pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením podľa svojich predstáv.
- Duste ešte niekoľko minút, aby sa všetky chute prepojili.
- Hotovú omáčku servírujte s cestovinami, knedľami alebo zemiakovou kašou.
Ak máte záujem, môžete sa pozrieť aj na video návod k tomuto receptu TU. Prajem dobrú chuť!
2) Tekvicová omáčka s mletým mäsom
Ingrediencie:
- 500 g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo mix)
- 1 stredná tekvica (najlepšie muškátová alebo hokkaido)
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 ml paradajkového pretlaku
- 200 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 ČL sušeného oregána
- 1 ČL sušenej bazalky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Olivový olej
- Parmezán na posypanie (voliteľné)
- Čerstvá bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)
Postup:
-
Príprava tekvice: Tekvicu dôkladne umyte, rozrežte na polovicu a odstráňte semená. Potom ju nakrájajte na malé kocky (približne 2 cm). Pokiaľ používate hokkaido, nemusíte ju lúpať.
-
Cibuľa a cesnak: Na panvici alebo v hlbokom hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte nasekanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte asi 1 minútu, až sa začne uvoľňovať jej aróma.
-
Mleté mäso: Do panvice pridajte mleté mäso a orestujte ho, kým nezmení farbu a poriadne sa neprepečie. Následne môžete pridať soľ, čierne korenie, oregáno a bazalku.
-
Tekvica: K mäsu pridajte pokrájanú tekvicu a dôkladne premiešajte. Nechajte variť približne 5-7 minút, kým tekvica začne zmäkčovať.
-
Paradajkový pretlak a vývar: Pridajte paradajkový pretlak a zeleninový vývar. Dobre premiešajte a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte omáčku variť na miernom ohni asi 20-30 minút, kým je tekvica veľmi mäkká a všetky chute sa prepojili.
-
Zjemnenie chuti: Na záver ochutnajte omáčku a prípadne pridajte ešte soľ alebo korenie podľa potreby. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trošku viac vývaru alebo vody.
-
Servírovanie: Omáčku môžete servírovať s čerstvou bazalkou alebo petržlenovou vňaťou a posypanú strúhaným parmezánom. Výborne sa hodí k cestovinám, ryži alebo ako plnka do tortily.
Prajem dobrú chuť!