Tekvicové halušky

Tekvicové halušky predstavujú klasické slovenské jedlo, ktoré sa obvykle servíruje v jeseň, keď je dostatok tekvíc. Táto pochúťka je skvelou voľbou pre tých, ktorí obľubujú hlboké, sezónne a sýte jedlá. Pripravené s láskou a čerstvými ingredienciami, tekvicové halušky vás určite uvedú do správnej jesennej atmosféry.

Recept na tekvicové halušky:

**Ingrediencie:**
– 500 g polohrubej múky
– 1 vajce
– 250 ml vlažnej vody
– 1 čajová lyžička soli
– 500 g tekvice (najlepšie muškátovej)
– 100 g údeného mäsa (slanina, klobása)
– 1 cibuľa
– 3 petržlenové vňate
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)
– masť na opekanie

**Postup:**

1. Pripravte cesto na halušky: v miske zmiešajte múku, vajce, vlažnú vodu a soľ. Vymiešajte hladké, ale nie príliš husté cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte chvíľu odpočívať.

2. Očistite tekvicu, vyberte vnútro a nakrájajte ju na kocky. Údené mäso tiež nakrájajte na kocky alebo tenké plátky. Cibuľu nasekajte nahrubo.

3. Na panvici rozpáľte masť a orestujte na nej údené mäso a cibuľu. Pridajte tekvicu, podlejte malým množstvom vody, zakryte pokrievkou a dusíme asi 15 minút, kým tekvica nezmäkne.

4. Medzitým v hrnci s osolenou vodou varte halušky. Keď vyplávajú na povrch, sú uvarené.

5. Halušky vyberte a premiešajte s udusenou tekvicou a mäsom. Dochutťe soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tekvicové halušky sú pripravené! Môžete ich podávať so opraženým cesnakom, kyslou smotanou alebo strúhankou. Príjemné maškrtenie!

Tekvicové halušky-2

2) Tekvicové halušky

Tekvicové halušky sú nielen veľmi chutné, ale aj mimoriadne zdravé jedlo, obzvlášť na jeseň, keď sa tekvica dostáva do sezóny. Na ich prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

Syrova pomazánka na jednohúbky

Syrova pomazánka na jednohúbky

Čítať viac »

– 500 g očistenej a na kocky nakrájanej tekvice
– 200 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– mleté korenie
– olej na opraženie

**Postup:**

1. Tekvicu varte v osolenej vode do mäkka. Potom ju sceďte a rozmixujte na hladkú kašu.
2. K kaši pridajte vajce, múku, soľ a mleté korenie, a vypracujte hladké cesto.
3. Cesto nechajte odpočívať približne 30 minút.
4. V hrnci s vriacou osolenou vodou namastite haluškovú varešku olejom a pomocou lyžice do nej vkladajte cesto.
5. Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberte ich lyžicou s dierkami.
6. Dochutťe podľa chuti maslom a servírujte.

Dobrú chuť!

 

3)

Tekvicové halušky sú obľúbeným pokrmom, ktorý si získa srdcia mnohých milovníkov tradičnej kuchyne. Ich jemná chuť a jedinečná textúra sú výborným spôsobom, ako vychutnať toto sezónne ovocie. V nasledujúcom texte vám poskytujem recept na prípravu tekvicových halušiek, ktorý iste osloví aj tých, ktorí sú nároční na chuť.

## Ingrediencie potrebné na prípravu
Na prípravu tekvicových halušiek budete potrebovať nasledujúce suroviny:
– 500 g múky
– 300 g tekvice
– 2 vajíčka
– soľ podľa chuti
– voda
– strúhanka na posypanie
– maslo na opraženie

## Postup na prípravu halušiek
Ako prvý krok si pripravte tekvicu. Umyte ju, očistite a nakrájajte na malé kocky. Následne ju varte vo vode, až kým nezmäkne, a potom ju sceďte a rozmixujte na hladkú kašu. V miske zmiešajte múku, vajíčka, soľ a pridajte tekvicovú kašu. Všetko dôkladne premiešajte, aby ste získali hladké cesto.

V hrnci s osolenou vodou priveďte k varu a s pomocou lyžice formujte malé halušky, ktoré vkladajte do vriacej vody. Varíme ich, kým sa nevynorí na povrch. Po scedení ich môžete posypať strúhankou a opražiť na masle. Tekvicové halušky servírujte teplé, ideálne s obľúbenou omáčkou alebo len posypané syrom. Užívajte si túto delikatesu so svojími blízkymi a nechať sa unášať jej skvelou chuťou!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Margareta27 píše:

    Skvelý recept! Už sa teším, kým si ich vyskúšam doma.

  2. Bohumila Molnarova píše:

    Toto je presne ten typ receptu, ktorý som hľadala. Ďakujem!

  3. Bohuslav79 píše:

    V jesennom období je toto skvelá voľba na večeru. Ďakujem za recept!