Tekvicové halušky sú tradičným slovenským jedlom, ktoré sa podáva najmä v jesenných mesiacoch, keď je hojnosť tekvíc. Táto chuťovka je výbornou voľbou pre tých, ktorí milujú zemité, sezónne a výdatné jedlá. Pripravené s láskou a čerstvými surovinami, tekvicové halušky vás zaručene naladia na tú pravú jesennú nôtu.

Recept na tekvicové halušky:

Suroviny:
– 500 g polohrubej múky
– 1 vajce
– 250 ml vlažnej vody
– 1 čajová lyžička soli
– 500 g tekvice (najlepšie muškátovej)
– 100 g údeného mäsa (slanina, klobása)
– 1 cibuľa
– 3 strapce petržlenovej vňate
– soľ, čierne korenie (podľa chuti)
– masť na opekanie

Postup:

1. Nachystajte si cesto na halušky: v mise zmiešajte múku, vajce, vlažnú vodu a soľ. Vymiesime kompaktné, ale nie príliš husté cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte chvíľu odstáť.

2. Ošúpte tekvicu, vydlabte vnútro a nakrájajte ju na kocky. Údené mäso tiež nakrájajte na kocky alebo tenké plátky. Cibuľu naškrábeme nahrubo.

3. Na panvici rozohrejte masť a opečte na nej údené mäso a cibuľu. Pridajte tekvicu, podlejte trochou vody, prikryte pokrievkou a duste asi 15 minút, kým tekvica nezmäkne.

4. Medzitým v hrnci so slanou osolenou vodou uvarte halušky. Keď vyplávajú na povrch, je cesto uvarené.

5. Halušky vylovíme a vmiešame do udusených tekvicových lupienkov s mäsom. Dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tekvicové halušky sú hotové! Môžete ich podávať so škvareným cesnakom, kyslou smotanou či strúhankou. Príjemné maškrtenie!

 

 

2) Tekvicové halušky

Tekvicové halušky nie sú len veľmi chutné, ale aj veľmi zdravé jedlo, najmä v jesennom období, keď je tekvica v sezóne. Na prípravu tekvicových halušiek budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 500 g očisteného a na kocky nakrájaného mäkkého tekvicového mäsa
– 200 g polohrubej múky
– 1 vajce
– soľ
– mleté korenie
– olej na opraženie

Postup:

1. Tekvicu uvarte v osolenej vode do mäkka. Potom ju scedíme a rozmixujeme na kašu.
2. Pridáme vajce, múku, soľ a korenie a vypracujeme hladké cesto.
3. Cesto necháme odpočívať asi 30 minút.
4. V hrnci s vriacou osolenou vodou takzvanú “haluškovú” varešku namastíme olejom a za pomoci lyžice do nej dávame cesto.
5. Keď halušky vyplávajú na povrch, vyberieme ich lyžicou s dierkami.
6. Dochutíme podľa chuti maslom a servírujeme.

Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *