Zeleninová polievka je jedným z najobľúbenejších jedál, ktoré si mnohí z nás radi doprajú. Je chutná, zdravá a jej príprava je veľmi jednoduchá.
Navyše, variabilita použitých ingrediencií umožňuje prispôsobiť recept podľa vlastnej chuti a sezónnych surovín. V tomto receptu si ukážeme, ako pripraviť výbornú zeleninovú polievku, ktorá osloví každého člena rodiny.
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1/2 zeleru
- 1/2 hlávky kapusty (môže byť aj červená)
- 1 červená paprika
- 1 paradajka (môže byť aj konzervovaná)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 litra zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 čajová lyžička sušenej majoránky
- 1 čajová lyžička tymiánu
- Čerstvá petržlenová vňať na posypanie
- (Voliteľne) 100 g veľmi jemne nakrájaných alebo nastrúhaných cukiet, pór, hrášku alebo inej dostupnej zeleniny
Výborná zeleninová polievka
Postup:
- Príprava zeleniny: Najskôr si pripravíme všetku zeleninu. Cibuľu nakrájame na drobno, mrkvu a zemiaky olúpeme a nakrájame na malé kocky alebo kocky. Zeler a červenú papriku nakrájame na malé kocky. Kapustu nakrájame na jemné prúžky a paradajku na drobné kúsky. Cesnak utlačíme a nasekáme.
- Základ polievky: Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej na strednej teplote. Pridáme nasekanú cibuľu a osmažíme ju do sklovita, približne 3–4 minúty. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu a restujeme ďalšie 2 minúty.
- Pridanie ďalšej zeleniny: Po osmažení cibule a mrkvy pridáme k nim zemiaky, zeler, papriku a cesnak. Všetko spolu poriadne premiešame a restujeme ďalších 5 minút. Počas tohto procesu sa arómy všetkých zelenín skvele prepoja.
- Zalievame vývarom: Keď je zelenina dostatočne osmažená, do hrnca pridáme zeleninový vývar. Ak nemáme vývar, môžeme použiť aj vodu, no vtedy je dobré pridať aj nejaké korenie na dochutenie.
- Korenie a varenie: Po pridaní vývaru privedieme polievku k varu, pridáme soľ, čierne korenie, majoránku a tymián. Znížime teplotu a necháme polievku variť na miernom ohni približne 20 minút. Po uplynutí tejto doby pridáme kapustu a paradajku a varím ešte ďalších 10 minút.
- Závärečná úprava: Po uvarení všetkej zeleniny skontrolujeme chuť a v prípade potreby dochutíme soľou a korením. Ak máte radi hustejšie polievky, môžete ich pred podávaním rozmixovať tyčovým mixérom do hladka.
- Servírovanie: Zeleninovú polievku podávame horúcu, ozdobenú čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžete podávať aj s chlebom alebo krutónmi na boku.
Tipy na variácie: Zeleninová polievka je veľmi flexibilná. Môžete pridať aj iné druhy zeleniny, ako sú brokolica, kvaku a dokonca aj strukoviny, ako sú fazuľa alebo šošovica, pre väčší obsah bielkovín. Experimentujte s rôznymi bylinkami a koreninami, aby ste podčiarkli chuť.
Tento recept na výbornú zeleninovú polievku určite zaujme nielen svojou chuťou, ale aj nutritívnymi hodnotami. Dúfam, že si ju zamilujete tak, ako to urobila moja rodina. Bon appétit!