Zapečené halušky so slaninkou a syrom

 

Zapečené halušky so slaninkou a syrom

Halušky s kyslou kapustou a so slaninou 🥓 | Marcel Ihnačák | Kuchyňa Lidla

 

2)

Ingrediencie:

Na halušky:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti

Na zapečenie:

  • 200 g slaniny (najlepšie údenej)
  • 200 g cheddar alebo iného obľúbeného syra (nahrubo nastrúhaného)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2-3 strúčiky cesnaku (pokrájané alebo prelisované)
  • Korenie podľa chuti (môžete použiť čierne korenie alebo muškátový orech)
  • Nasekaná petržlenová vňať (na ozdobenie)

Postup:

  1. Príprava halušiek:
    • Zemiaky ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Odstráňte prebytočnú vodu a pridajte vajce, soľ a postupne primiešavajte múku, až kým nevznikne husté cesto.
    • Nechajte cesto odpočívať približne 10 minút.
  2. Varovanie halušiek:
    • V hrnci privarte osolenú vodu. Pomocou lyžice alebo haluškára vkladajte do vriacej vody malé kúsky cesta. Halušky varte, kým nevyplávajú na povrch (zhruba 2-3 minúty).
    • Následne ich vyberte a prepláchnite studenou vodou, aby sa zastavil proces varenia.
  3. Príprava slaniny:
    • Na panvici si opečte nakrájanú slaninu, kým nebude chrumkavá. Potom pridajte cesnak a krátko smažte, aby sa uvoľnila aróma.
  4. Zapečenie:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • V hlbokej zapekacej miske zmiešajte uvarené halušky, opečenú slaninu s cesnakom a polovicu nastrúhaného syra.
    • Pridajte smotanu na varenie a dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Osoľte a okoreníte podľa chuti.
  5. Zapečenie:
    • Posypte zmes zvyšným syrom a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 20-25 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a nezíska zlatistú farbu.
  6. Podávanie:
    • Po upečení nechajte halušky chvíľu vychladnúť. Na servírovanie môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou pre lepší vzhľad a chuť.

Dobrú chuť!

 

3)

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti
  • 200 g slaniny (môže byť údená)
  • 200 g nastrúhaného syra (napríklad ementál alebo niva)
  • 1 cibuľa (voliteľná)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Mletý čierny korenie
  • Petržlenová vňať na posypanie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava halušiek:
    • Zemiaky olupte a nastrúhajte na jemno. Následne ich dôkladne vymačkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
    • Do nastrúhaných zemiakov pridajte vajce, soľ a postupne prisypávajte múku. Vymiešajte cesto, ktoré by malo byť pevné, ale stále jemné. Ak je cesto príliš riedke, pridajte trošku múky.
  2. Varovanie halušiek:
    • Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a osolte ju. Pomocou haluškového sitka alebo lyžice formujte malé knedličky a vkladajte ich do vriacej vody.
    • Halušky varte, kým nevyplávajú na povrch (asi 2-3 minúty). Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať.
  3. Príprava slaninky a cibule:
    • Na panvici rozohrejte trošku oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Smažte, kým nie je chrumkavá.
    • Ak používate cibuľu, nakrájajte ju na drobno a pridajte ku slanine. Smažte, kým nie je cibuľa zlatistá.
  4. Zapečenie halušiek:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Do väčšej zapekacej misy uložte vrstvu halušiek, na ktorú pridajte štvrtinu slaninky so cibuľou a posypte troškou nastrúhaného syra. Tento postup opakujte, kým sa všetky ingrediencie minú.
    • Na vrch poslednej vrstvy halušiek nalejte smotanu na varenie a všetko zasypte zvyšným syrom. Osolte, okoreňte podľa chuti.
  5. Pečenie:
    • Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.
  6. Podávanie:
    • Hotové zapečené halušky môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a podávať horúce ako hlavné jedlo.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. ZlatýMacko píše:

    Tento recept na zapečené halušky so slaninkou a syrom je skvelý! Robila som ich včera a všetkým veľmi chutili. Určite to spravím znova. Dúfam, že aj ostatní si to vyskúšajú, lebo je to naozaj lahodné jedlo!

  2. KreatívnyKocúr píše:

    Zapečené halušky sú mojou obľúbenou pochúťkou! Tento recept sa mi veľmi páči, pretože je jednoduchý a rýchly. Slanina a syr robia jedlo ešte chutnejším. Určite ho vyskúšam čoskoro, ďakujem za super návod!

  3. MačkaSrdiečko píše:

    Wow, zapečené halušky vyzerajú úžasne! Hneď by som si ich dala. Vždy som mala rada kombináciu syra a slaniny, takže tento recept ma nadchol. Určite pozvem rodinu na ochutnávku, bude im chutiť!

  4. SlnečnýRáno píše:

    Tento recept ma zaujal hneď na prvý pohľad! Zapečené halušky so slaninkou a syrom sú presne to, čo mám rád. Mám rád varenie a tento pokrm určite zaradím do svojho repertoáru. Veľká vďaka za inšpiráciu!

  5. HravýBubák píše:

    Tak toto vyzerá fantasticky! Zapečené halušky so slaninkou sú super nápad na víkendový obed. Sám ich robím s deťmi a vždy sa zabávame pri varení. Dúfam, že aj ostatní si to užijú ako my!

  6. SrdiečkoPandy píše:

    Jeej, zapečené halušky so slaninkou? To musím vyskúšať! Je to perfektné jedlo pre celú rodinu. Mám už chuť ich pripraviť hneď teraz! Všetkým odporúčam skúsiť tento úžasný recept.

  7. ChutnáHruška píše:

    ‘Dobrú chuť!’ je presne to, čo hovorím vždy pri varení týchto halušiek! Sú tak chutné a jednoduché na prípravu! Tento recept mi vždy zachráni deň po náročnej práci. Ďakujem za skvelý tip!

  8. $uperŽirafa píše:

    ‘Zapečené halušky’ znie ako skvelý plán na večeru s priateľmi! Už sa teším na ich vôňu a chuť. S týmto receptom nemôžem nič pokaziť. Rád varím pre svojich blízkych a toto bude hit!

  9. !Mäsožravec! píše:

    ‘Mňam!’ Tieto zapečené halušky musím pripraviť čo najskôr! Slanina so syrom sú moje najobľúbenejšie ingrediencie do jedla. Som si istý, že budem mať úspech u rodiny aj priateľov!

  10. #ČarovnáKuchyňa píše:

    ‘Naučila’ som sa od babičky variť halušky už dávno a teraz mám nový spôsob prípravy! Zapečenie im dodá úplne inú chuť – určite budem experimentovať s rôznymi syrmi!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *