Zapečené halušky so slaninkou a syrom
Halušky s kyslou kapustou a so slaninou 🥓 | Marcel Ihnačák | Kuchyňa Lidla

 

2) Zapečené halušky so slaninkou a syrom

Ingrediencie:

Na knedlíky:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti

Na zapečenie:

  • 200 g slaniny (optimálne údenej)
  • 200 g cheddaru alebo iného obľúbeného syra (hrubšie nastrúhaného)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2-3 strúčiky cesnaku (nakrájané alebo prelisované)
  • Korenie podľa vlastného vkusu (môžete použiť čierne korenie alebo muškátový orech)
  • Nasekaná petržlenová vňať (na ozdobenie)

Postup:

  1. Príprava knedlíkov:
    • Ošúpte zemiaky a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle. Odstráňte prebytočnú tekutinu a pridajte vajce, soľ a postupne zapracovávajte múku, až kým nevytvoríte husté cesto.
    • Nechajte cesto odpočívať asi 10 minút.
  2. Varovanie knedlíkov:
    • V hrnci zohrejte osolenú vodu do varu. Pomocou lyžice alebo haluškára vkladajte do vriacej vody malé kúsky cesta. Knedlíky varte, kým nevyplávajú na povrch (približne 2-3 minúty).
    • Po uvarení ich vyberte a prepláchnite studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia.
  3. Príprava slaniny:
    • Na panvici si opečte nakrájanú slaninu do chrumkava. Potom pridajte cesnak a krátko smažte, aby sa uvoľnila aróma.
  4. Zapečenie:
    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • V hlbokej zapekacej forme zmiešajte uvarené knedlíky, opečenú slaninu s cesnakom a polovicu nastrúhaného syra.
    • Pridajte smotanu na varenie a dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Osoľte a okoreníte podľa chuti.
  5. Zapečenie:
    • Posypte pripravovanú zmes zvyškom syra a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 20-25 minút, alebo kým sa syr nerozpustí a nezíska zlatistú farbu.
  6. Podávanie:
    • Po upečení nechajte knedlíky chvíľu vychladnúť. Pred servírovaním môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou pre lepší vzhľad a chuť.

Dobrú chuť!

Zemiaková – mliéčna, kyslá polievka

Zemiaková – mliéčna, kyslá polievka

Čítať viac »

 

Zapečené halušky so slaninkou a syrom - 2

3) Zapečené halušky so slaninkou a syrom

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti
  • 200 g slaniny (môže byť aj údená)
  • 200 g nastrúhaného syra (napríklad ementál alebo niva)
  • 1 cibuľa (voliteľná)
  • 200 ml smotany na varenie
  • Mleté čierne korenie
  • Petržlenová vňať na ozdobenie (voliteľné)

Postup:

  1. Príprava knedlíkov:
    • Zemiaky očistite a nastrúhajte na jemno. Následne ich dôkladne vymačkajte, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
    • Do nastrúhaných zemiakov pridajte vajce, soľ a postupne prisypávajte múku. Vymiešajte cesto, ktoré by malo byť pevné, avšak stále jemné. Ak je cesto príliš riedke, pridajte trochu múky.
  2. Varovanie knedlíkov:
    • Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a osolte ju. Pomocou haluškového sitka alebo lyžice formujte malé knedličky a vkladajte ich do vriacej vody.
    • Knedlíky varte, kým nevyplávajú na povrch (asi 2-3 minúty). Potom ich vyberte a nechajte odkvapkať.
  3. Príprava slaniny a cibule:
    • Na panvici zahrejte trošku oleja a pridajte nakrájanú slaninu. Smažte, kým nie je chrumkavá.
    • Ak používate cibuľu, nakrájajte ju na drobno a pridajte ku slanine. Smažte, kým nie je cibuľa zlatistá.
  4. Zapečenie knedlíkov:
    • Rúru predhrejte na 180 °C.
    • Do väčšej zapekacej misy uložte vrstvu knedlíkov, na ktorú pridajte štvrtinu slaninky s cibuľou a posypte troškou nastrúhaného syra. Tento postup opakujte, kým sa všetky ingrediencie minú.
    • Na vrch poslednej vrstvy knedlíkov nalejte smotanu na varenie a všetko zasypte zvyšným syrom. Osoľte, okoreňte podľa vkusu.
  5. Pečenie:
    • Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a pečte približne 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a chrumkavý.
  6. Podávanie:
    • Hotové zapečené knedlíky môžete posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a servírovať horúce ako hlavné jedlo.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. ZlatýMacko píše:

    Tento recept na zapečené halušky so slaninkou a syrom je skvelý! Robila som ich včera a všetkým veľmi chutili. Určite to spravím znova. Dúfam, že aj ostatní si to vyskúšajú, lebo je to naozaj lahodné jedlo!

  2. KreatívnyKocúr píše:

    Zapečené halušky sú mojou obľúbenou pochúťkou! Tento recept sa mi veľmi páči, pretože je jednoduchý a rýchly. Slanina a syr robia jedlo ešte chutnejším. Určite ho vyskúšam čoskoro, ďakujem za super návod!

  3. MačkaSrdiečko píše:

    Wow, zapečené halušky vyzerajú úžasne! Hneď by som si ich dala. Vždy som mala rada kombináciu syra a slaniny, takže tento recept ma nadchol. Určite pozvem rodinu na ochutnávku, bude im chutiť!

  4. SlnečnýRáno píše:

    Tento recept ma zaujal hneď na prvý pohľad! Zapečené halušky so slaninkou a syrom sú presne to, čo mám rád. Mám rád varenie a tento pokrm určite zaradím do svojho repertoáru. Veľká vďaka za inšpiráciu!

  5. HravýBubák píše:

    Tak toto vyzerá fantasticky! Zapečené halušky so slaninkou sú super nápad na víkendový obed. Sám ich robím s deťmi a vždy sa zabávame pri varení. Dúfam, že aj ostatní si to užijú ako my!

  6. SrdiečkoPandy píše:

    Jeej, zapečené halušky so slaninkou? To musím vyskúšať! Je to perfektné jedlo pre celú rodinu. Mám už chuť ich pripraviť hneď teraz! Všetkým odporúčam skúsiť tento úžasný recept.

  7. ChutnáHruška píše:

    ‚Dobrú chuť!‘ je presne to, čo hovorím vždy pri varení týchto halušiek! Sú tak chutné a jednoduché na prípravu! Tento recept mi vždy zachráni deň po náročnej práci. Ďakujem za skvelý tip!

  8. $uperŽirafa píše:

    ‚Zapečené halušky‘ znie ako skvelý plán na večeru s priateľmi! Už sa teším na ich vôňu a chuť. S týmto receptom nemôžem nič pokaziť. Rád varím pre svojich blízkych a toto bude hit!

  9. !Mäsožravec! píše:

    ‚Mňam!‘ Tieto zapečené halušky musím pripraviť čo najskôr! Slanina so syrom sú moje najobľúbenejšie ingrediencie do jedla. Som si istý, že budem mať úspech u rodiny aj priateľov!

  10. #ČarovnáKuchyňa píše:

    ‚Naučila‘ som sa od babičky variť halušky už dávno a teraz mám nový spôsob prípravy! Zapečenie im dodá úplne inú chuť – určite budem experimentovať s rôznymi syrmi!