Zapekané francúzske zemiaky

Ak chcete pripraviť zapekané francúzske zemiaky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 4 veľké zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 200 g nastrúhaného syra Gruyère
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Petržlen na ozdobenie

 

Zapekané francúzske zemiaky

Postup:

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Cibuľu a cesnak jemne nasekajte.
  3. V hrnci rozpustite maslo a orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
  4. Pridajte nakrájané zemiaky, soľ, korenie a dusíme ich asi 10 minút, kým zmäknú.
  5. Zahrejte rúru na 180 °C.
  6. Vymažte pekáč maslom a na dno dajte vrstvu zemiakov.
  7. Posypte syrom a opakujte, až vyčerpáte zemiaky.
  8. Poslednú vrstvu zemiakov posypte ešte trochou syra a petržlenom na ozdobu.
  9. Pekáč dajte do vyhriatej rúry a pečte asi 30 minút, kým zemiaky nezhnednú a syr sa neroztaví.
  10. Zapekané francúzske zemiaky môžete servírovať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *