Aby ste pripravili zapekané francúzske zemiaky, budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 4 veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 200 g nastrúhaného syra Gruyère
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na ozdobenie
Zapekané francúzske zemiaky
Návod na prípravu:
- Zemiaky očistite a nakrájajte na tenšie plátky.
- Cibuľu a cesnak dôkladne nasekajte na jemné kúsky.
- V hrnci roztopte maslo a orestujte cibuľku s cesnakom do zlatista.
- Pridajte nakrájané zemiaky, osoľte a okoreňte, a varte ich približne 10 minút, kým nezmäknú.
- Rúru predohrejte na 180 °C.
- Pekáč vymažte maslom a na dno vložte vrstvu zemiakov.
- Vrchnú časť posypte syrom a opakujte postup, až pokým vám nedôjdu zemiaky.
- Na poslednú vrstvu pridajte ešte trošku syra a ozdobte petržlenom.
- Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30 minút, až kým zemiaky nezhnednú a syr sa krásne neroztopí.
- Zapekané francúzske zemiaky môžete podávať ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu k mäsu.
Prajem dobrú chuť!