Zapekané zemiaky s kuracím mäsom predstavujú populárne jedlo, ktoré uspokojí nielen chuťové vnímanie, ale aj pocit hladu. Tento pokrm je ideálnou voľbou pre rodinné zábavy alebo víkendové stolovania.
V nasledovnom recepte vám ukážeme, ako pripraviť vynikajúce zapekané zemiaky s kuracím mäsom, ktoré potešia všetkých členov domácnosti.
Ingrediencie:
- 800 g zemiakov
- 500 g kuracieho mäsa (prsia alebo stehná)
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 150 g strúhaného syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 bochník čerstvého chleba (na servírovanie)
- Petržlenová vňať na dokončenie (voliteľné)
Potrebné nástroje:
- Hrnce na varenie
- Panvica
- Krájacia doska
- Nôž
- Zapekacia misa
- Rúra
Zapekané zemiaky s kuracím mäsom
Postup:
- Príprava ingrediencií: Začnite umytím a olúpaním zemiakov. Potom ich nakrájajte na tenké plátky, aby sa rovnomerne a rýchlo uvarili. Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak buď jemne posekajte alebo pretlačte.
- Predvarenie zemiakov: Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte štipku soli. Do vriacej vody vložte nakrájané zemiaky a varte ich asi 5-7 minút, kým nie sú jemne predvarené, ale nie úplne mäkké. Uvarené zemiaky sceďte a nechajte vychladnúť.
- Príprava kuracieho mäsa: Na panvici zohrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu. Opečte, až kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte kuracie mäso a orestujte ho zo všetkých strán, kým nezhnedne. K mäsu pridajte nasekaný cesnak, soľ, korenie a oregano. Restujte ešte ďalšie 2-3 minúty. Odstavte z tepla.
- Zloženie zapekacej misy: Vo väčšej zapekacej miske začnite vrstvou zemiakov. Na dno rozložte polovicu predvarených zemiakov, posypte ich štipkou soli a korenia. Na túto vrstvu rozložte polovicu kuracieho mäsa so cibuľou a cesnakom. Na to rozotrite trošku smotany na varenie a posypte polovicu strúhaného syra.
- Vrstvenie pokračuje: Pokračujte ďalšou vrstvou: opäť pridajte zemiaky, zvyšné kuracie mäso, smotanu a napokon zvyšné zemiaky. Navrch opäť nalejte zvyšok smotany a posypte posledným množstvom strúhaného syra. Takto je zapekané jedlo pripravené.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Vložte zapekaciu misu do rúry a pečte 30-40 minút, alebo až kým povrch nezhnedne a syr sa nerozpustí.
- Vybranie z rúry: Po uplynutí doby pečenia vyberte zapekané zemiaky z rúry a nechajte ich chvíľu vychladnúť. Pred podávaním ich môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou pre osviežujúci vzhľad a chuť.
- Podávanie: Zapekané zemiaky s kuracím mäsom servírujte horúce, ideálne s čerstvým chlebom alebo zeleninovým šalátom na strane. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj sýty, takže určite zasýti aj najväčších jedákov vo vašej rodine.
Záver
Tento recept na zapekané zemiaky s kuracím mäsom je jednoduchý a rýchly, no zároveň veľmi chutný. Môžete ho upraviť podľa vlastných preferencií pridaním obľúbených ingrediencií, ako sú rôzne druhy syra alebo zeleniny. Prajeme vám dobrú chuť!