Recept na zapekané zemiaky s masom a smotanou. Takto ich budete mať veľmi radi.
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov
- 500 g mletej hovädziej alebo bravčovej vranej
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 200 ml smotany na varenie
- 200 g strúhanky
- 100 g strúhaného syra (napr. eidam, ementál)
- 2 polievkové lyžice oleja
- soľ a korenie podľa chuti
Zapekané zemiaky s mäsom a smotanou
Postup:
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a dajte variť do osolenej vody.
- Na panvici si zohrejte olej a orestujte nakrájanú cibuľku do zlatista.
- Pridajte mleté mäso a opečte ho dohneda. Počas opiekania pridajte rozdrvený cesnak a premiešajte.
- Opečené mäso ochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Ak sú zemiaky uvarené, scedte ich.
- Vymastite pekáč a vrstvami doňho vyskladajte zemiaky, mäso a smotanu na varenie. Opakujte tento postup, kým nebudú všetky suroviny v pekáči.
- Na vrch posypte strúhankou a strúhaným syrom.
- Pekáč dajte do vyhriatej rúry predhriatej na 180 °C a pečte asi 30 minút, kým zvrchu nezhnedne a zemiaky s mäsom sa dobre neupečú.
Dobrú chuť!