Aby sa halušky nerozvarili, je dôležité dodržať správny pomer zemiakov k múke pri príprave cesta a následne ich variť vo vriacej vode len do chvíle, kým nevyplávajú na povrch. Dôležité je tiež použiť vhodný druh zemiakov a múky s vhodným množstvom lepku, aby sa halušky udržali v pevnej forme počas varu.
Rýchle zamiešanie cesta a citlivé “porcovanie” do vriacej vody môžu tiež prispieť k tomu, aby sa halušky nerozvarili. Veď chápete ako to myslím. 🙂
Na prípravu halusiek, ktoré nebudú rozvarené, budete potrebovať 1 kg zemiakov, 300 g hladkej múky, soľ a vodu.
Zemiaky uvaríme vo vode so štipkou soli a potom ich ošúpeme a rozmiešame v miske. Postupne pridávame múku a zemiaky si zahustíme až vznikne hlávka.
Aby sa halušky nerozvarili
Na doske pomúčenej múkou vyvaľkáme tenký valec a narežeme ho na menšie kúsky. Tie si pomaličky pritisneme prstami a z jedného konca ich vytočíme do vody.
Keď sa halušky vynoria na povrchu vody, sú hotové a môžeme ich vybrať lyžicou. Podávame s opraženou slaninou, cibuľou a kyslou smotanou. Dobrú chuť!