Ako dlho zavárať jahody

Ako dlho zavárať jahody? Zaváranie jahôd je asi najjednoduchšie spomedzi všetkých druhov ovocia a zeleniny. Aspoň ja ich rada zaváram keďže je to podľa mňa najjednoduchšie. Približna doba zavárania je niečo od 10 do 15 minút. No zvyknem to pre istotu predlžiť o 1 až 2 minútky.

Zaváranie jahôd je veľmi jednoduché a rýchle. Postup je nasledovný:

1. Najprv si pripravte čerstvé jahody a opláchnite ich pod tečúcou vodou.
2. Odstráňte stonky a nečistoty z jahôd.
3. Následne ich nakrájajte na menšie kúsky.
4. Vložte nakrájané jahody do hrnca a pridajte cukor podľa chuti (približne 200g cukru na 1 kilo jahôd).
5. Prikryte hrniec viečkom a začnite zahrievať na miernom ohni.
6. Počas zahrievania občas premiešajte, aby sa cukor rozpustil a jahody sa začali rýchlejšie varíť.
7. Keď sa jahody rozvaria a vytvorí sa hustá omáčka, môžete odstaviť hrniec z ohňa.
8. Hotovú jahodovú zaváraninu nalejte do vopred pripravených sklenených pohárov a uzavrite dobre viečkom.
9. Sklenené poháre obráťte hore nohami a nechajte vychladnúť na kuchynskom plátne.

 

Ako dlho zavárať jahody?

Takto pripravená jahodová zaváranina vám vydrží dlho skladovaná v chladničke a môžete si ju vychutnať kedykoľvek počas roka. Dobre sa hodí napríklad k raňajkám s chrumkavým chlebom a maslom. Dobrú chuť!

 

 

2)

Zaváranie jahôd je skvelý spôsob, ako si uchovať túto chutnú ovocnú pochúťku na celú zimu. Pripravenie zaváraných jahôd nie je vôbec zložitý proces, stačí sa riadiť niekoľkými jednoduchými krokmi. V tomto článku sa dozviete, ako dlho a ako správne zavárať jahody, aby ste si vychutnali ich sladkú chuť aj v chladnejších mesiacoch.

Príprava ingrediencií

Na zaváranie jahôd budete potrebovať niekoľko základných ingrediencií: čerstvé jahody, cukor a citrónovú šťavu. Odporúča sa používať iba zrelé a zdravé jahody. Pamätajte, že na každých 1 kilogram čerstvých jahôd sa odporúča dať 300 gramov cukru a šťavu z jedného citróna pre zlepšenie chuti.

Postup zavárania

Ako dlho zavárať jahody? V prvom kroku si umyte jahody a odstráňte stopky. Potom ich nakrájajte na polovice alebo štvrtiny. V mise zmiešajte jahody s cukrom a citrónovou šťavou. Nechajte ich 1-2 hodiny odležať, aby sa vytvorila šťava.

Potom naplňte jar zaváranými jahodami, čím získate trochu voľného miesta na vrchu. Zatvorte viečka a následne ich sterilizujte vo vodnom kúpeli. Jahody by sa mali zavárať približne 15-20 minút, v závislosti od veľkosti pohárov. Po uplynutí tejto doby ich nechajte vychladnúť a uchovávajte na chladnom mieste. Takto pripravené jahody si môžete bez problémov vychutnávať po zvyšok roka!

Podobné príspevky

3 Komentáre

  1. Fdacej píše:

    Článok bol skvelý! Čítal som ho so záujmom a veľmi sa mi páčil. Určite vyskúšam recept na zaváranie jahôd.

  2. Ladislav82 píše:

    Veľmi dobrý návod na zaváranie jahôd. Podarilo sa mi uvariť výbornú jahodovú zaváraninu. Ďakujem za tipy!

  3. Emilia Labuda píše:

    Super článok, veľmi som sa pri ňom pobavila. Určite si vyskúšam recept na zaváranie jahôd, pekne ste to vysvetlili.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *