Ako dlho zavárať marhule

Ako dlho trvá zaváranie marhúľ? Otázka je to pomerne zložitá a ťažko sa na ňu odpovedá jednoznačne. Doba varenia závisí od typu sporáka, na ktorom prípravu vykonávate, a tiež od veľkosti použitých zakladacích fliaš. Pre väčšiu istotu je však možné sa držať času v rozmedzí 13 až 17 minút.

Zavarané marhule sa vytvárajú vcelku jednoducho a rýchlo. Na ich prípravu potrebujete len zrelé marhule, cukor, vodu a podľa chuti aj škoricu či vanilkový extrakt.

**Postup:**

1. Ošúpte marhule a odstráňte kôstky. Ak máte záujem, môžete ich nakrájať na menšie kusy.

2. V hrnci zmiešajte vodu a cukor v rovnakých pomeroch, teda 1:1. Ak radi máte sladšie zavarané marhule, pokojne pridajte viac cukru.

3. Zmes cukru a vody priveďte k varu a nechajte variť približne 5 minút.

4. Vložte marhule do vriacej zmesi a varte ich na mierne plameň asi 10 až 15 minút, kým nezmäknú.

5. Pre dochutenie môžete pridať aj škoricu alebo vanilkový extrakt.

6. Uvarené marhule prelejte do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrite. Skladujte ich v chladničke.

Fazuľová polievka so zeleninou

Fazuľová polievka so zeleninou

Čítať viac »

Zavarané marhule sú výborným doplnkom do dezertov alebo len tak na raňajky, ideálne na servírovanie s jogurtom či tvarohom. Prajeme dobrú chuť!

Zaváranie marhúľ predstavuje fantastický spôsob, ako si uchovať ich jedinečnú chuť a arómu počas celého roka. Marhule sú nielen lahodné, ale aj veľmi prospešné, plné vitamínov a antioxidantov. V tejto príručke sa dozviete, akú dobu treba venovať zaváraniu marhúľ a aké prísady budete potrebovať.

Potrebné suroviny na zaváranie marhúľ

Na zaváranie marhúľ budete potrebovať:

  • 2 kg zrelých marhúľ
  • 600 ml vody
  • 300 g cukru
  • 1/2 lyžičky kyseliny citrónovej (podľa potreby)

K tomu všetkému sú nevyhnutné aj sterilizované poháre a ich uzávery.

Postup pri zaváraní marhúľ

Pri zaváraní marhúľ je nevyhnutné dodržiavať správny postup, aby ste zabezpečili ich dlhodobú trvanlivosť. Tu je návod krok za krokom, ako to urobiť:

  1. Najprv si pripravte marhule: dôkladne ich umyte a odstráňte kôstky.
  2. V hrnci spojte vodu a cukor a priveďte do varu, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. Následne vložte marhule do hrnca a varte ich 5-10 minút, kým nezačnú mäknúť.
  4. Plňte sterilizované poháre marhuľami a zalejte ich horúcim sirupom, pričom si nechajte asi 1 cm voľného priestoru.
  5. Uzavrite poháre viečkami a varte ich v hrnci s vodou 20-25 minút na jemnom ohni.

Nezabudnite, že doba varenia sa môže líšiť v závislosti od rozmerov pohárov. Po dokončení varenia nechajte poháre vychladnúť a potom ich uskladnite na tmavom a chladnom mieste.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

18 Komentárov

  1. Bpuskas píše:

    Tieto zavarané marhule sú skvelé, môžu sa využiť v rôznych receptoch a chuť je fantastická!

  2. Dubnickova Valeria píše:

    Zaváranie marhúľ je super nápad, určite to musím vyskúšať, ďakujem za recept!

  3. Zlatko Boska píše:

    Vďaka za návod na zaváranie marhúľ, teraz viem ako na to!

  4. Oldrich49 píše:

    Super nápad s týmito zavaranými marhuľami, teším sa že ich vyskúšam.

  5. Dobroslav36 píše:

    Chutné a zdravé, skvelý spôsob ako si uchovať čerstvé ovocie na dlhšiu dobu.

  6. Alexej Litajova píše:

    Mňamka! Už vidím tie sladké raňajky s tvarohom a tvojimi zavaranými marhuľami. Mňamka!

  7. Rkralova píše:

    Tieto zavarané marhule vyzerajú úžasne, veľmi ma potešil tento článok.

  8. Loslejova píše:

    Super postup! Rada by som si urobila takéto domáce zaváraniny. Díky za tipy!

  9. JasnýKvet píše:

    Zaváranie marhúľ je super nápad! Marhule sú veľmi chutné a zdravé. Tento recept vyzerá jednoducho a určite ho vyskúšam. Ďakujem za skvelý návod, určite si ich pripravím na zimu!

  10. SlnečnéRáno píše:

    Veľmi sa mi páči tento recept na zaváranie marhúľ! S pridaním škorice to bude ešte lepšie. Určite si uložím marhule na zimu, aby som si mohla vychutnať ich chuť aj v chladnejších mesiacoch. Odporúčam!

  11. Miloš123 píše:

    Tento článok je fantastický! Milujem marhule a tento spôsob ich uchovania je skvelý. Ďakujem za užitočné tipy, určite to skúsim a podelím sa o výsledok s priateľmi. Užite si deň!

  12. KreatívnaDusa píše:

    Zaváranie marhúľ je naozaj úžasné! Nikdy ma nenapadlo, že by som ich mohla uchovávať takto dlho. Vďaka za podrobný postup a tipy. Teším sa, že si budem môcť vychutnať domáce marhuľové dobroty počas zimy!

  13. TajomnáHviezda píše:

    Skvelý článok o zaváraní marhúľ! Mám rada sladké dobroty a marhule sú jedny z mojich obľúbených ovocí. Tento recept vyskúšam hneď tento víkend, určite to bude chutné! Odporúčam všetkým.

  14. PohodovýPetrík píše:

    Wow, veľmi pekný návod na zaváranie marhúľ! S pridaním vanilkového extraktu to musí byť delikátne. Určite sa do toho pustím a teším sa na výsledok. Ďakujem za inšpiráciu!

  15. FialováBublina píše:

    ‚Marhuľky‘ sú moje obľúbené ovocie! Tento recept je jednoduchý a ja už mám doma všetko potrebné. Vyskúšam ho čoskoro a teším sa na túto pochúťku počas zimy!

  16. _SrdceZOvocia_ píše:

    ‚Zavarané marhule‘ sú skvelým spôsobom ako uchovať leto aj do zimy! Tento článok mi dal presne to, čo som hľadala – jasný návod bez zbytočných komplikácií. Teším sa, že si túto dobrotu pripravím sama.

  17. _ZelenýLístok_ píše:

    ‚Skvelé tipy!‘ Zavarané marhule budem mať vždy po ruke ako dezert k jogurtu alebo len tak na desiatu. Znie to veľmi chutne, určite vyskúšam tento recept čo najskôr!

  18. _VeseláBublina_ píše:

    ‚To vyzerá výborne!‘ Marhule mám veľmi rada a teraz viem, ako si ich môžem uchovať dlhšie. Naozaj ďakujem za podelenie o tento skvelý recept – už sa neviem dočkať, kedy začnem variť!