Ako pripraviť bravčový steak na panvici?

Ahoj priateľ! Ak máš záujem o chutný bravčový steak, mám pre teba užitočný jedálenský tip! Príprava na panvici je rýchla a jednoduchá. Chceš vedieť, ako na to? Tu je návod, ktorý ti pomôže!

Ingrediencie:

  • 2 kusy bravčového steaku (každý o hmotnosti približne 200-250 g)
  • Olej na varenie (môžeš použiť olivový, rastlinný alebo akýkoľvek olej vhodný na vysoké teploty)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Ďalšie dochucovadlá a byliny podľa preferencií (napr. cesnakový prášok, tymian, rozmarín a podobne)

Ako na prípravu bravčového steaku na panvici?

Dnes ti ukážeme, akým spôsobom pripraviť perfektné steaky. Nezabudni nechať steaky ohriať na izbovú teplotu pred varením – vyber ich z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou. To zabezpečí, že sa steaky prepečú rovnomerne.

Potom potri steaky olejom z oboch strán a jemne ich posoľ a posyp čiernym korením a inými dochucovadlami podľa vlastnej chuti. Pokiaľ steaky už obsahovali korenie, tento krok môžeš preskočiť.

Na stredne-vysokom ohni rozohrej ťažkú panvicu. Uisti sa, že je dostatočne teplá, aby si mohol pokračovať v príprave steaku.

Polož steaky na rozžeravenú panvicu a smaž ich približne 3-4 minúty na jednej strane pre stredne prepečený steak. Po uplynutí doby ich otoč a pokračuj v smažení ďalších 3-4 minúty. Ak preferuješ steak menej prepečený, skracuj čas o minútu alebo dve; ak chceš steak viac prepečený, tento čas predĺž.

V prípade, že máš teplomer na mäso, môžeš skontrolovať jeho vnútornú teplotu. Stredne prepečený steak má teplotu medzi 63-71 °C. Nezabúdaj, že steak ešte trochu dozrieva aj po vybratí z panvice, takže ho vyber skôr, ak chceš dosiahnuť konkrétnu teplotu.

Vyber steaky z panvice a nechaj ich odpočívať na teplom mieste pod kovovou fóliou asi 5-10 minút. Počas tohto času sa šťava v mäse rovnomerne rozloží a steak ostane šťavnatý.

Zapekané cestoviny s cuketou a syrom

Zapekané cestoviny s cuketou a syrom

Čítať viac »

Hotové steaky môžeš podávať s prílohami podľa tvojej chuti, ako sú zemiaky, zelenina alebo šalát. Pamätaj, že čas varenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky steaku a teploty panvice, takže tento postup ber ako orientačný a prispôsob si ho podľa svojich preferencií pri prepečení mäsa.

Ako uvariť bulgur?

Ako uvariť bulgur?

Čítať viac »

Dúfame, že ti tento návod pomôže pripraviť skvelé steaky!

 

Príprava bravčového steaku na panvici je jednoduchý a veľmi chutný spôsob, ako si vychutnať toto mäso. Tu je podrobný návod, ako na to:

Ingrediencie:

  • Bravčový steak (napríklad karé alebo pliecko) – približne 2-3 cm hrubý
  • Soľ a čierne korenie
  • Olivový olej alebo maslo
  • Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín, tymián) – voliteľné
  • Strúčik cesnaku – voliteľné

Postup:

  1. Príprava steaku:
    • Vyber bravčový steak z chladničky a nechaj ho odstáť pri izbovej teplote asi 30 minút, aby sa prepečenie uskutočnilo rovnomerne.
    • Následne steak…

    osolte a okoreňte čiernym korením z oboch strán. Nezabudnite, že soľ dokáže zvýrazniť chuť mäsa.

  2. Zohriatie panvice:
    • Na panvici z liatiny alebo nepriľnavej vrstve zohrejte trochu olivového oleja alebo masla na stredne vysoké teplo. Ak máte záujem, môžete pridať aj kus masla pre plnšiu chuť.
  3. Smaženie steaku:
    • Keď je panvica dostatočne horúca (môžete to overiť tak, že do nej nakvapkáte trochu vody; ak sa okamžite odparí, je pripravená), jemne položte steak na panvicu.
    • Smažte steak približne 4-5 minút z jednej strany, až kým sa na povrchu nevytvorí zlatohnedá kôrka.
  4. Preklopenie a pokračovanie v smažení:
    • Opatrne prevráťte steak pomocou klieští a smažte druhú stranu približne 4-5 minút, opäť až kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu.
    • Pokud používate čerstvé bylinky a cesnak, môžete ich pridať na panvicu počas smaženia druhej strany. Týmto spôsobom sa výnimočne prenikne chuť byliniek a cesnaku do mäsa.
  5. Kontrola prepečenia:
    • Na určenie, či je steak hotový, použite teplomer: vnútorná teplota by mala dosiahnuť približne 63 °C pre stredne prepečené mäso. Ak nemáte teplomer, môžete tiež urobiť malý rez do steaku a skontrolovať, či je šťava priesvitná.
  6. Odpočinok steaku:
    • Po smažení preneste steak na dosku alebo tanier a nechajte ho odpočinúť 5-10 minút. Tento krok je podstatný, pretože umožní šťavám rozptýliť sa po celom mäse a steak bude šťavnatejší.
  7. Podávanie:
    • Steak môžete servírovať so šalátom, pečenými zemiakmi, alebo s akoukoľvek obľúbenou prílohou. Môžete ho tiež nakrájať na plátky a podávať s omáčkou.

Tipy:

  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete steak marinovať niekoľko hodín pred prípravou.
  • Experimentujte s rôznymi bylinkami a korením podľa svojich preferencií.

Užite si svoj lahodný bravčový steak!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Roman píše:

    Bravčový steak je veľmi obtiažne jedlo.No podľa tohto receptu sa mi to podarilo spraviť na prvýkrát.Maso bolo užastne.

  2. Kocúrik22 píše:

    Ahojte! Práve som vyskúšal tento recept na bravčový steak a bol úžasný! Chutnal mi veľmi, aj keď som len začiatočník v kuchyni. Určite ho pripravím znova. Ďakujem za skvelý návod!

  3. PandaMilan píše:

    Wow, toto je presne to, čo som hľadal! Bravčový steak na panvici znie jednoducho a chutne. Už sa teším, keď to vyskúšam. Určite pridám cesnak, mám ho rád!

  4. MačkaPríroda píše:

    Ďakujem za super tipy! Pripravila som bravčový steak presne podľa vášho postupu a bol fantastický! Steaky sa mi podarili šťavnaté a chutné. Určite odporúčam všetkým!

  5. Cukrík345 píše:

    Super recept! Nevedel som, že príprava steaku môže byť tak jednoduchá. Po prvýkrát som použil teplomer na mäso a vyšlo to perfektné. Budem sa snažiť robiť to častejšie!

  6. ZlatýRybník píše:

    Práve som urobil tento steak a je to najlepšie jedlo, aké som doteraz pripravil! Vďaka za jasný návod. Naozaj mi pomohol získať sebadôveru v kuchyni.

  7. Kvetinka88 píše:

    Ahoj všetci! Tento postup na bravčový steak ma veľmi zaujal. Sledovala som každý krok a výsledok bol fantastický! Takto jednoduché to malo byť vždy. Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo.

  8. MedvedíkPusik píše:

    „Príprava bravčového steaku bola pre mňa novinkou, ale podľa vášho návodu sa mi podarilo urobiť skvelé jedlo! Steak bol šťavnatý a chuť bola úžasná. Ďakujem za inšpiráciu!“

  9. _HlavaMedúzy_ píše:

    „Tento recept je skvelý pre každého kuchára začiatka! Ja osobne nemám veľa skúseností s varením, ale zvládol som to bez problémov. Steak bol šťavnatý a plný chuti – určite ho pripravím znova.“

  10. _FanfánKráliček_ píše:

    „Skvelý recept na bravčový steak! Pripravoval som ho podľa vašich pokynov a bol tak chutný ako v reštaurácii. Určite odporúčam ostatným vyskúšať to doma.“

  11. _Srdiečko123_ píše:

    „Veľmi jednoduchý recept s jasnými pokynmi! Bravčový steak sa mi podaril fantasticky; chutilo celej rodine. Už teraz viem, že ho budem variť pravidelne.“