Ahoj priateľ! Ak máš záujem o chutný bravčový steak, mám pre teba užitočný jedálenský tip! Príprava na panvici je rýchla a jednoduchá. Chceš vedieť, ako na to? Tu je návod, ktorý ti pomôže!
Ingrediencie:
- 2 kusy bravčového steaku (každý o hmotnosti približne 200-250 g)
- Olej na varenie (môžeš použiť olivový, rastlinný alebo akýkoľvek olej vhodný na vysoké teploty)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Ďalšie dochucovadlá a byliny podľa preferencií (napr. cesnakový prášok, tymian, rozmarín a podobne)
Ako na prípravu bravčového steaku na panvici?
Dnes ti ukážeme, akým spôsobom pripraviť perfektné steaky. Nezabudni nechať steaky ohriať na izbovú teplotu pred varením – vyber ich z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou. To zabezpečí, že sa steaky prepečú rovnomerne.
Potom potri steaky olejom z oboch strán a jemne ich posoľ a posyp čiernym korením a inými dochucovadlami podľa vlastnej chuti. Pokiaľ steaky už obsahovali korenie, tento krok môžeš preskočiť.
Na stredne-vysokom ohni rozohrej ťažkú panvicu. Uisti sa, že je dostatočne teplá, aby si mohol pokračovať v príprave steaku.
Polož steaky na rozžeravenú panvicu a smaž ich približne 3-4 minúty na jednej strane pre stredne prepečený steak. Po uplynutí doby ich otoč a pokračuj v smažení ďalších 3-4 minúty. Ak preferuješ steak menej prepečený, skracuj čas o minútu alebo dve; ak chceš steak viac prepečený, tento čas predĺž.
V prípade, že máš teplomer na mäso, môžeš skontrolovať jeho vnútornú teplotu. Stredne prepečený steak má teplotu medzi 63-71 °C. Nezabúdaj, že steak ešte trochu dozrieva aj po vybratí z panvice, takže ho vyber skôr, ak chceš dosiahnuť konkrétnu teplotu.
Vyber steaky z panvice a nechaj ich odpočívať na teplom mieste pod kovovou fóliou asi 5-10 minút. Počas tohto času sa šťava v mäse rovnomerne rozloží a steak ostane šťavnatý.
Hotové steaky môžeš podávať s prílohami podľa tvojej chuti, ako sú zemiaky, zelenina alebo šalát. Pamätaj, že čas varenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky steaku a teploty panvice, takže tento postup ber ako orientačný a prispôsob si ho podľa svojich preferencií pri prepečení mäsa.
Dúfame, že ti tento návod pomôže pripraviť skvelé steaky!
Príprava bravčového steaku na panvici je jednoduchý a veľmi chutný spôsob, ako si vychutnať toto mäso. Tu je podrobný návod, ako na to:
Ingrediencie:
- Bravčový steak (napríklad karé alebo pliecko) – približne 2-3 cm hrubý
- Soľ a čierne korenie
- Olivový olej alebo maslo
- Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín, tymián) – voliteľné
- Strúčik cesnaku – voliteľné
Postup:
- Príprava steaku:
- Vyber bravčový steak z chladničky a nechaj ho odstáť pri izbovej teplote asi 30 minút, aby sa prepečenie uskutočnilo rovnomerne.
- Následne steak…
osolte a okoreňte čiernym korením z oboch strán. Nezabudnite, že soľ dokáže zvýrazniť chuť mäsa.
- Zohriatie panvice:
- Na panvici z liatiny alebo nepriľnavej vrstve zohrejte trochu olivového oleja alebo masla na stredne vysoké teplo. Ak máte záujem, môžete pridať aj kus masla pre plnšiu chuť.
- Smaženie steaku:
- Keď je panvica dostatočne horúca (môžete to overiť tak, že do nej nakvapkáte trochu vody; ak sa okamžite odparí, je pripravená), jemne položte steak na panvicu.
- Smažte steak približne 4-5 minút z jednej strany, až kým sa na povrchu nevytvorí zlatohnedá kôrka.
- Preklopenie a pokračovanie v smažení:
- Opatrne prevráťte steak pomocou klieští a smažte druhú stranu približne 4-5 minút, opäť až kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu.
- Pokud používate čerstvé bylinky a cesnak, môžete ich pridať na panvicu počas smaženia druhej strany. Týmto spôsobom sa výnimočne prenikne chuť byliniek a cesnaku do mäsa.
- Kontrola prepečenia:
- Na určenie, či je steak hotový, použite teplomer: vnútorná teplota by mala dosiahnuť približne 63 °C pre stredne prepečené mäso. Ak nemáte teplomer, môžete tiež urobiť malý rez do steaku a skontrolovať, či je šťava priesvitná.
- Odpočinok steaku:
- Po smažení preneste steak na dosku alebo tanier a nechajte ho odpočinúť 5-10 minút. Tento krok je podstatný, pretože umožní šťavám rozptýliť sa po celom mäse a steak bude šťavnatejší.
- Podávanie:
- Steak môžete servírovať so šalátom, pečenými zemiakmi, alebo s akoukoľvek obľúbenou prílohou. Môžete ho tiež nakrájať na plátky a podávať s omáčkou.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete steak marinovať niekoľko hodín pred prípravou.
- Experimentujte s rôznymi bylinkami a korením podľa svojich preferencií.
Užite si svoj lahodný bravčový steak!
Bravčový steak je veľmi obtiažne jedlo.No podľa tohto receptu sa mi to podarilo spraviť na prvýkrát.Maso bolo užastne.
Ahojte! Práve som vyskúšal tento recept na bravčový steak a bol úžasný! Chutnal mi veľmi, aj keď som len začiatočník v kuchyni. Určite ho pripravím znova. Ďakujem za skvelý návod!
Wow, toto je presne to, čo som hľadal! Bravčový steak na panvici znie jednoducho a chutne. Už sa teším, keď to vyskúšam. Určite pridám cesnak, mám ho rád!
Ďakujem za super tipy! Pripravila som bravčový steak presne podľa vášho postupu a bol fantastický! Steaky sa mi podarili šťavnaté a chutné. Určite odporúčam všetkým!
Super recept! Nevedel som, že príprava steaku môže byť tak jednoduchá. Po prvýkrát som použil teplomer na mäso a vyšlo to perfektné. Budem sa snažiť robiť to častejšie!
Práve som urobil tento steak a je to najlepšie jedlo, aké som doteraz pripravil! Vďaka za jasný návod. Naozaj mi pomohol získať sebadôveru v kuchyni.
Ahoj všetci! Tento postup na bravčový steak ma veľmi zaujal. Sledovala som každý krok a výsledok bol fantastický! Takto jednoduché to malo byť vždy. Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo.
„Príprava bravčového steaku bola pre mňa novinkou, ale podľa vášho návodu sa mi podarilo urobiť skvelé jedlo! Steak bol šťavnatý a chuť bola úžasná. Ďakujem za inšpiráciu!“
„Tento recept je skvelý pre každého kuchára začiatka! Ja osobne nemám veľa skúseností s varením, ale zvládol som to bez problémov. Steak bol šťavnatý a plný chuti – určite ho pripravím znova.“
„Skvelý recept na bravčový steak! Pripravoval som ho podľa vašich pokynov a bol tak chutný ako v reštaurácii. Určite odporúčam ostatným vyskúšať to doma.“
„Veľmi jednoduchý recept s jasnými pokynmi! Bravčový steak sa mi podaril fantasticky; chutilo celej rodine. Už teraz viem, že ho budem variť pravidelne.“