Ako pripraviť bravčový steak na panvici?

Ako pripraviť bravčový steak na panvici?

Ahoj kamarát! Ak máš chuť na chutný bravčový steak, mám pre teba skvelý tip! Stačí ho pripraviť na panvici a je to rýchle a jednoduché. Chceš vedieť ako na to? Tu je postup, ktorý ti pomôže!

Ingrediencie:

  • 2 kusy bravčového steaku (približne 200-250 g každý)
  • Olej na varenie (olivový olej, rastlinný olej alebo ktorýkoľvek olej na vysoké teploty)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Ďalšie korenie a bylinky podľa chuti (napríklad cesnakový prášok, tymian, rozmarín atď.)

 

Ako pripraviť bravčový steak na panvici?

Dnes vám ukážeme, ako pripraviť dokonalé steaky. Pred varením nezabudnite nechať steaky zohriať na izbovú teplotu, takže ich vyberte z chladničky aspoň 30 minút pred varením. To pomôže zabezpečiť, že sa steaky dokončia rovnomerne.

Potom steaky potrite olejom na oboch stranách a jemne posypte soľou, čiernym korením a inými koreninami podľa chuti. Ak už boli steaky predtým nakorenené, tento krok môžete vynechať.

Rozohrejte ťažkú panvicu na strednom až vysokom ohni. Nechajte panvicu dostatočne zohriať, aby dosiahla optimálnu teplotu na varenie steaku.

Položte steaky na rozohriatu panvicu a smažte ich približne 3-4 minúty na jednej strane pre stredne prepečený steak. Obráťte steaky na druhú stranu a pokračujte v smažení ďalších 3-4 minúty pre stredne prepečený steak. Ak chcete steak menej prepečený, skráťte čas o minútu alebo dve; ak chcete steak viac prepečený, predĺžte čas o rovnakú dobu.

Ak máte teplomer na mäso, môžete skontrolovať teplotu mäsa. Stredne prepečený steak dosahuje vnútornú teplotu 63-71°C. Všimnite si, že steak ešte trochu dozrieva aj po vybratí z panvice, takže ho vyberte niečo skôr, ak chcete dosiahnuť presnú teplotu.

 

Vyberte steaky z panvice a nechajte ich odpočívať na teplom mieste, prikryté kovovou fóliou, približne 5-10 minút. Počas odpočinku sa šťava v mäse rozloží a steak zostane šťavnatý.

Hotové steaky môžete podávať s prílohou podľa vašich preferencií, ako sú zemiaky, zelenina alebo šalát. Pamätajte, že čas na varenie sa môže líšiť v závislosti od hrúbky steaku a teploty panvice, takže berte tento postup ako vodítko a prispôsobte ho podľa vašich preferencií pre prepečenie mäsa.

Dúfame, že vám tento postup pomôže pripraviť dokonalé steaky!

 

2)

Príprava bravčového steaku na panvici je jednoduchý, ale veľmi chutný spôsob, ako si vychutnať toto mäso. Tu je krok za krokom návod, ako na to:

Ingrediencie:

  • Bravčový steak (napr. karé alebo pliecko) – približne 2-3 cm hrubý
  • Soľ a čierne korenie
  • Olivový olej alebo maslo
  • Čerstvé bylinky (napr. rozmarín, tymián) – nepovinné
  • Strúčik cesnaku – nepovinné

Postup:

  1. Príprava steaku:
    • Vytiahnite bravčový steak z chladničky a nechajte ho odstáť pri izbovej teplote asi 30 minút, aby sa rovnomerne prepekal.
    • Potom steak osolte a okoreňte čiernym korením z oboch strán. Nezabudnite, že soľ môže pomôcť zvýrazniť chuť mäsa.
  2. Zohriatie panvice:
    • Na panvici typu cast iron alebo nepriľnavej panvici zohrejte trošku olivového oleja alebo masla na stredne vysokú teplotu. Ak chcete, môžete pridať aj štipku masla pre bohatšiu chuť.
  3. Smaženie steaku:
    • Keď je panvica dostatočne horúca (môžete to skontrolovať tak, že do nej nakvapkáte trochu vody; ak sa okamžite odparí, je pripravená), opatrne vložte steak do panvice.
    • Smažte steak asi 4-5 minút z jednej strany, až kým sa na povrchu nevytvorí zlatohnedá kôrka.
  4. Preklopenie a ďalšia smaženie:
    • Opatrne otočte steak pomocou klieští a smažte druhú stranu približne 4-5 minút, opäť až kým nedosiahne zlatohnedú farbu.
    • Ak používate čerstvé bylinky a cesnak, môžete ich pridať na panvicu počas smaženia druhej strany. Takto sa chuť byliniek a cesnaku prenikne do mäsa.
  5. Kontrola prepečenia:
    • Na zistenie, či je steak hotový, použite kuchynský teplomer: vnútorná teplota by mala dosiahnuť približne 63 °C pre stredne prepečené mäso. Ak nemáte teplomer, môžete tiež urobiť malý rez do steaku a skontrolovať, či je šťava prečistená.
  6. Odpočinok steaku:
    • Po smažení preneste steak na dosku alebo tanier a nechajte ho odpočinúť 5-10 minút. Tento krok je dôležitý, pretože umožní šťavám rozptýliť sa po celom mäse a steak bude šťavnatejší.
  7. Podávanie:
    • Steak môžete podávať so šalátom, pečenými zemiakmi alebo akoukoľvek obľúbenou prílohou. Môžete ho tiež nakrájať na plátky a servírovať s omáčkou.

Tipy:

  • Pre extra chuť môžete steak marinovať niekoľko hodín pred prípravou.
  • Experimentujte s rôznymi bylinkami a korením podľa svojho vkusu.

Užite si svoj chutný bravčový steak!

Podobné príspevky

11 Komentárov

  1. Roman píše:

    Bravčový steak je veľmi obtiažne jedlo.No podľa tohto receptu sa mi to podarilo spraviť na prvýkrát.Maso bolo užastne.

  2. Kocúrik22 píše:

    Ahojte! Práve som vyskúšal tento recept na bravčový steak a bol úžasný! Chutnal mi veľmi, aj keď som len začiatočník v kuchyni. Určite ho pripravím znova. Ďakujem za skvelý návod!

  3. PandaMilan píše:

    Wow, toto je presne to, čo som hľadal! Bravčový steak na panvici znie jednoducho a chutne. Už sa teším, keď to vyskúšam. Určite pridám cesnak, mám ho rád!

  4. MačkaPríroda píše:

    Ďakujem za super tipy! Pripravila som bravčový steak presne podľa vášho postupu a bol fantastický! Steaky sa mi podarili šťavnaté a chutné. Určite odporúčam všetkým!

  5. Cukrík345 píše:

    Super recept! Nevedel som, že príprava steaku môže byť tak jednoduchá. Po prvýkrát som použil teplomer na mäso a vyšlo to perfektné. Budem sa snažiť robiť to častejšie!

  6. ZlatýRybník píše:

    Práve som urobil tento steak a je to najlepšie jedlo, aké som doteraz pripravil! Vďaka za jasný návod. Naozaj mi pomohol získať sebadôveru v kuchyni.

  7. Kvetinka88 píše:

    Ahoj všetci! Tento postup na bravčový steak ma veľmi zaujal. Sledovala som každý krok a výsledok bol fantastický! Takto jednoduché to malo byť vždy. Odporúčam každému, kto má rád dobré jedlo.

  8. MedvedíkPusik píše:

    “Príprava bravčového steaku bola pre mňa novinkou, ale podľa vášho návodu sa mi podarilo urobiť skvelé jedlo! Steak bol šťavnatý a chuť bola úžasná. Ďakujem za inšpiráciu!”

  9. _HlavaMedúzy_ píše:

    “Tento recept je skvelý pre každého kuchára začiatka! Ja osobne nemám veľa skúseností s varením, ale zvládol som to bez problémov. Steak bol šťavnatý a plný chuti – určite ho pripravím znova.”

  10. _FanfánKráliček_ píše:

    “Skvelý recept na bravčový steak! Pripravoval som ho podľa vašich pokynov a bol tak chutný ako v reštaurácii. Určite odporúčam ostatným vyskúšať to doma.”

  11. _Srdiečko123_ píše:

    “Veľmi jednoduchý recept s jasnými pokynmi! Bravčový steak sa mi podaril fantasticky; chutilo celej rodine. Už teraz viem, že ho budem variť pravidelne.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *