Ahoj priateľ! Ak máš záujem o chutný bravčový steak, mám pre teba užitočný jedálenský tip! Príprava na panvici je rýchla a jednoduchá. Chceš vedieť, ako na to? Tu je návod, ktorý ti pomôže!
Ingrediencie:
- 2 kusy bravčového steaku (každý o hmotnosti približne 200-250 g)
- Olej na varenie (môžeš použiť olivový, rastlinný alebo akýkoľvek olej vhodný na vysoké teploty)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Ďalšie dochucovadlá a byliny podľa preferencií (napr. cesnakový prášok, tymian, rozmarín a podobne)
Ako na prípravu bravčového steaku na panvici?
Dnes ti ukážeme, akým spôsobom pripraviť perfektné steaky. Nezabudni nechať steaky ohriať na izbovú teplotu pred varením – vyber ich z chladničky aspoň 30 minút pred prípravou. To zabezpečí, že sa steaky prepečú rovnomerne.
Potom potri steaky olejom z oboch strán a jemne ich posoľ a posyp čiernym korením a inými dochucovadlami podľa vlastnej chuti. Pokiaľ steaky už obsahovali korenie, tento krok môžeš preskočiť.
Na stredne-vysokom ohni rozohrej ťažkú panvicu. Uisti sa, že je dostatočne teplá, aby si mohol pokračovať v príprave steaku.
Polož steaky na rozžeravenú panvicu a smaž ich približne 3-4 minúty na jednej strane pre stredne prepečený steak. Po uplynutí doby ich otoč a pokračuj v smažení ďalších 3-4 minúty. Ak preferuješ steak menej prepečený, skracuj čas o minútu alebo dve; ak chceš steak viac prepečený, tento čas predĺž.
V prípade, že máš teplomer na mäso, môžeš skontrolovať jeho vnútornú teplotu. Stredne prepečený steak má teplotu medzi 63-71 °C. Nezabúdaj, že steak ešte trochu dozrieva aj po vybratí z panvice, takže ho vyber skôr, ak chceš dosiahnuť konkrétnu teplotu.
Vyber steaky z panvice a nechaj ich odpočívať na teplom mieste pod kovovou fóliou asi 5-10 minút. Počas tohto času sa šťava v mäse rovnomerne rozloží a steak ostane šťavnatý.
Hotové steaky môžeš podávať s prílohami podľa tvojej chuti, ako sú zemiaky, zelenina alebo šalát. Pamätaj, že čas varenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky steaku a teploty panvice, takže tento postup ber ako orientačný a prispôsob si ho podľa svojich preferencií pri prepečení mäsa.
Dúfame, že ti tento návod pomôže pripraviť skvelé steaky!
Príprava bravčového steaku na panvici je jednoduchý a veľmi chutný spôsob, ako si vychutnať toto mäso. Tu je podrobný návod, ako na to:
Ingrediencie:
- Bravčový steak (napríklad karé alebo pliecko) – približne 2-3 cm hrubý
- Soľ a čierne korenie
- Olivový olej alebo maslo
- Čerstvé bylinky (napríklad rozmarín, tymián) – voliteľné
- Strúčik cesnaku – voliteľné
Postup:
- Príprava steaku:
- Vyber bravčový steak z chladničky a nechaj ho odstáť pri izbovej teplote asi 30 minút, aby sa prepečenie uskutočnilo rovnomerne.
- Následne steak…
osolte a okoreňte čiernym korením z oboch strán. Nezabudnite, že soľ dokáže zvýrazniť chuť mäsa.
- Zohriatie panvice:
- Na panvici z liatiny alebo nepriľnavej vrstve zohrejte trochu olivového oleja alebo masla na stredne vysoké teplo. Ak máte záujem, môžete pridať aj kus masla pre plnšiu chuť.
- Smaženie steaku:
- Keď je panvica dostatočne horúca (môžete to overiť tak, že do nej nakvapkáte trochu vody; ak sa okamžite odparí, je pripravená), jemne položte steak na panvicu.
- Smažte steak približne 4-5 minút z jednej strany, až kým sa na povrchu nevytvorí zlatohnedá kôrka.
- Preklopenie a pokračovanie v smažení:
- Opatrne prevráťte steak pomocou klieští a smažte druhú stranu približne 4-5 minút, opäť až kým nedosiahne peknú zlatohnedú farbu.
- Pokud používate čerstvé bylinky a cesnak, môžete ich pridať na panvicu počas smaženia druhej strany. Týmto spôsobom sa výnimočne prenikne chuť byliniek a cesnaku do mäsa.
- Kontrola prepečenia:
- Na určenie, či je steak hotový, použite teplomer: vnútorná teplota by mala dosiahnuť približne 63 °C pre stredne prepečené mäso. Ak nemáte teplomer, môžete tiež urobiť malý rez do steaku a skontrolovať, či je šťava priesvitná.
- Odpočinok steaku:
- Po smažení preneste steak na dosku alebo tanier a nechajte ho odpočinúť 5-10 minút. Tento krok je podstatný, pretože umožní šťavám rozptýliť sa po celom mäse a steak bude šťavnatejší.
- Podávanie:
- Steak môžete servírovať so šalátom, pečenými zemiakmi, alebo s akoukoľvek obľúbenou prílohou. Môžete ho tiež nakrájať na plátky a podávať s omáčkou.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete steak marinovať niekoľko hodín pred prípravou.
- Experimentujte s rôznymi bylinkami a korením podľa svojich preferencií.
Užite si svoj lahodný bravčový steak!