Recept 1: Tradičný ibištekový čaj s medom a citrónom
Ingrediencie:
- 2 lyžičky sušených kvetov ibišteka (Hibiscus sabdariffa)
- 2 šálky vody
- 1-2 lyžičky medu (podľa preferencie)
- Pár plátkov čerstvého citrónu
- Pár lístkov čerstvej mäty (voliteľné)
Postup:
- Príprava ingrediencií: Predtým, ako začnete, si najprv nachystajte všetky potrebné ingrediencie. Sušené kvety ibišteka môžete získať vo špecializovaných obchodoch so zdravou výživou alebo na internete. Dbajte na to, aby boli kvalitné a čisté. Med a citrón dodajú vášmu čaju nielen chuť, ale aj množstvo zdravotných výhod.
- Varenie vody: V hrnci priveďte vodu do varu. Môžete využiť aj rýchlovarnú kanvicu, ak ju máte. Voda je základom pre vynikajúci čaj, preto sa uistite, že je čerstvá a chutná.
- Pridanie ibišteka: Akonáhle voda začne vrieť, vmiešajte do nej sušené kvety ibišteka. Znížte teplotu na stredný plameň a varte približne 5 až 10 minút. Dlhšie varenie môže zintenzívniť kyslú chuť nápoja. Čím dlhšie varíte, tým silnejšia farba a chuť sa dostanú do čaju.
- Scedenie čaju: Po uvarení prefiltrujte čaj cez jemné sitko do šálky alebo čajovej kanvice. Tento krok je nevyhnutný na odstránenie kvetov ibišteka, ktoré by mohli spôsobiť nepríjemnú hrubosť čaju.
- Dochutenie: Pridajte lyžičku až dve medu, ktorý čaju dodá lahodnú sladkosť a vyváži kyslosť ibišteka. Takisto pridajte plátky citrónu na zvýraznenie chuti. Citrón je bohatý na vitamín C a podporuje imunitný systém.
- Podávanie: Ak máte radi bylinkové čaje, môžete pridať aj lístky čerstvej mäty pre osviežujúci efekt. Čaj podávajte teplý, avšak skvele chutí aj studený. Ak sa rozhodnete ho servírovať studený, nechajte ho vychladnúť a následne ho nalejte do pohárov s ľadom.
Recept 2: Ibištekový čaj so zázvorom a pomarančom
Ingrediencie:
- 2 lyžičky sušených kvetov ibišteka
- 2 šálky vody
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 1 pomaranč (šťava a kôra)
- 1-2 lyžičky agávového sirupu (podľa preferencie)
- S trochou škorice (voliteľne)
Postup:
- Príprava prísad: Nachystajte si potrebné suroviny, pričom zázvor olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Pomaranč dôkladne umyte, nastrúhajte kôru a využijete ju na dochutenie aj dekoráciu.
- Varenie vody: V hrnci priveďte vodu do varu a pridajte nakrájaný zázvor. Varte na strednej teplote približne 5 minút. Zázvor dodá čaju pikantnosť a liečebné účinky.
- Pridanie ibišteka: Po piatich minútach varenia vmiešajte sušené kvety ibišteka a nechajte ich variť ďalších 5-10 minút, aby sa chute dobre prepojili.
- Scedenie a dochutenie: Po uvarení prefiltrujte nápoj cez sitko. Následne do čaju pridajte čerstvo vytlačenú šťavu z pomaranča a nastrúhanú pomarančovú kôru. Pomaranč dodá čaju sviežosť a citrusovú arómu.
- Sladenie: Pridajte agávový sirup na zmiernenie kyslosti a dosiahnutie sladkej chuti. Ak máte radi škoricu, môžete pridať aj štipku mletej škorice, ktorá sa skvelo hodí k ovocným čajom.
- Podávanie: Čaj môžete podávať teplý alebo ho nechať vychladnúť a servírovať s ľadom. Je to výborný osviežujúci nápoj, ideálny na letné párty alebo len tak na záhrade.
Záver
Ibištekový čaj je nielen chutný, ale aj mimoriadne zdravý. Obsahuje antioxidanty a môže prispieť k redukcii krvného tlaku či posilneniu imunity. Obe recepty sa jednoducho pripravia a ponúkajú rôzne varianty, aby si každý mohol nájsť svoju obľúbenú chuť. Nezabudnite, že ibištekový čaj je veľmi variabilný a kombinovaním rôznych ingrediencií môžete dosiahnuť jedinečné a originálne nápoje podľa svojich predstáv.
Na prípravu ibištekového čaju budete potrebovať:
– 1 čajovú lyžičku sušených ibištekových kvetov
– 1 šálku vriacej vody
Ako pripraviť ibištekový čaj?
Postup:
1. Do šálky vložte ibištekové kvety.
2. Zalejte ich vriacou vodou.
3. Šálku zakryte a nechajte čaj lúhovať cca 5-10 minút.
4. Potom cez sitko alebo cedník precedíme kvety a ibištekový čaj je pripravený na podávanie.
Čaj si môžete prípadne osladiť medom alebo citrónovou šťavou podľa chuti. Prajeme dobrú chuť!