Ako pripraviť pečený bôčík?

 

Ako zrealizovať pečený bôčik:

  1. Začnite tým, že si zabezpečíte potrebné zložky:
    • Celý kus bôčika alebo nakrájaný na plátky
    • Soľ
    • Korenie podľa vlastného vkusu (napríklad čierne korenie, mleté korenie, paprika)
    • Bylinky podľa preferencií (napríklad tymián, rozmarín)
  2. Rozohrejte rúru na 180°C.
  3. Bôčik umyte a osušte pomocou papierového uteráku.
  4. Na obidvoch stranách bôčika naneste soľ, korenie a bylinky, aby sa dosiahla intenzívna chuť.
  5. Bôčik položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 20-30 minút, alebo kým bôčik nezačne prská a jeho povrch nebude chrumkavý.
  7. Keď je bôčik upečený, vyberte ho z rúry a nechajte ho niekoľko minút odpočívať. Potom ho nakrájajte na plátky a servírujte.

 

Ako zrealizovať pečený bôčik?

Pečený bôčik patrí medzi obľúbené jedlá, ktoré sa hodia nielen na bežný obed, ale aj na slávnostné príležitosti. Príprava nie je zložitá, a ak dodržíte niekoľko základných krokov, určite si na ňom pochutnáte. Tu nájdete postup, ako na to.

Zloženie:

  • 1 kg bôčika (s kožou)
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Korenie podľa vkusu (napr. rímsky kmín, cesnak, paprika)
  • 2-3 strúčiky cesnaku (voliteľné)
  • 1 cibuľa (voliteľné)
  • 1-2 bobkové listy
  • Zelenina na podklad (napr. mrkva, zeler, cibuľa)

Pokyny:

  1. Príprava bôčika:

    • Umyte bôčik pod studenou vodou a jemne osušte.
    • Kožu bôčika je vhodné ostrúhať alebo narezať, čím sa zabezpečí lepšie prepečenie tuku a koža sa stane chrumkavou.
  2. Marinovanie:

    Kuracie stehná na zemiakoch

    Kuracie stehná na zemiakoch

    Čítať viac »

    • V miske zmiešajte soľ, čierne korenie a ďalšie koreniny podľa vlastného uváženia.
    • Vtlačte marinádu do bôčika, dbajte, aby sa dostala aj do rezov na koži.
    • Cesnak môžete nakrájať na plátky a vtlačiť ich medzi mäso a kožu.
  3. Príprava na pečenie:

    • Predhrejte rúru na 180°C.
    • Na plech položte zeleninu a cibuľu, ktorá bude podkladom pre bôčik. Zelenina pridá arómu a ochráni bôčik pred pripálením.
    • Bôčik umiestnite na zeleninový podklad a pridajte bobkové listy.
  4. Pečenie:

    • Pečte bôčik zhruba 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od jeho hrúbky. Počas pečenia ho môžete viackrát poliať šťavou, aby bol mäkký a šťavnatý.
    • Ak chcete dosiahnuť chrumkavejšiu kožu, posledných 15-20 minút môžete zvýšiť teplotu na 220°C a zapnúť funkciu grilu.
  5. Dokončenie:

    • Po upečení nechajte bôčik aspoň 10-15 minút odpočívať, aby sa šťavy v mäse dobre rozložili.
    • Potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vašich preferencií, ako sú zemiaky, kapusta alebo čerstvý chlieb.

Tipy:

  • Pre ešte lepší zážitok môžete do marinády pridať aj med alebo horčicu.
  • Experimentujte s rôznymi bylinkami a koreninami, aby ste objavili tú pravú kombináciu pre vás.

Pečený bôčik je jednoduchý, ale veľmi chutný pokrm, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na pečený bôčik je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako sú ingrediencie jednoduché a postup jasný. Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Verím, že sa nám všetkým bude chutiť!

  2. SlnečnýZajko píše:

    Juj, aký fantastický recept! Pečený bôčik milujem a už sa teším, keď ho pripravím doma. Vôňa z rúry určite naláka celú rodinu. Ďakujem za skvelé tipy na marinovanie!

  3. ZelenáRučka píše:

    Tento návod je veľmi užitočný! Nikdy som nevedel, ako správne pripraviť bôčik. Myslím si, že po týchto radách to zvládnem na prvýkrát. Teším sa na to jedlo so zeleninou!

  4. Srdiečko24 píše:

    Pečený bôčik je pre mňa tradičné jedlo a tento recept vyzerá jednoducho úžasne! Páči sa mi, že mám možnosť pridať rôzne koreniny podľa chuti. Určite to vyskúšam čoskoro!

  5. Bublifuk44 píše:

    Wow, tento recept ma veľmi zaujal! Naozaj sa zdá byť jednoduchý a chutný. Neviem sa dočkať, kedy ho urobím pre rodinu na víkend. Vďaka za inšpiráciu!

  6. MačkaMia píše:

    Super návod! Mám rada pečené jedlá a tento bôčik vyzerá ako skvelá voľba na nedeľný obed. Aj deti si určite pochutnajú. Ďakujem za tipy ohľadom marinovania.

  7. _Pohoda_96 píše:

    …pečený bôčik je proste klasikou! Tento recept ma nadchol, pretože nemusím zbytočne hľadať komplikované techniky. Dúfam, že výsledok bude tak dobrý ako vyzerá!

  8. _JasnéObrázky_ píše:

    „Pečenie bôčika mi vždy robilo problém… ale s týmto jednoduchým receptom verím, že sa mi podarí dokonale chrumkavé mäso! Už mám aj nápady na prílohy.“

  9. __VeseláHra__ píše:

    „Skvelý článok s výborným návodom! Pečený bôčik je jedlo mojich snov a už teraz rozmýšľam nad všetkými koreninami, ktoré použijem.“

  10. __LáskyplnáZahrada__ píše:

    „Pečenie bôčika som vždy považovala za niečo náročné… ale teraz vidím, že to môže byť aj zábava! Teším sa na tú vôňu v kuchyni.“