Ako pripraviť šampiňóny

1. Rúrou pečené plnené šampiňóny

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g syra feta (alebo ricotty)
  • 100 g strúhankovej zmesi
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • Čerstvé bylinky (napríklad petržlen, bazalku a oregáno)
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Príprava šampiňónov: Predhrejte rúru na 180 °C. Šampiňóny umyte, opatrne vyberte stopky a ponechajte klobúčiky. Stopky nasekajte na drobné kusy.
  2. Príprava náplne: Na panvici zahrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte do zlatista. Následne pridajte nasekané šampiňónové stopky a orestujte asi 5 minút, kým nezmäknú. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, ktoré obohatia náplň o jedinečnú chuť.
  3. Zmiešanie náplne: K orestovanej zmesi vmiešajte jemne rozdrobený syr feta (alebo ricottu) a strúhanku. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením podľa potreby.
  4. Plnenie šampiňónov: Klobúčiky šampiňónov naplňte pripravenou zmesou a uložte na plech pokrytý papierom na pečenie. Môžete ich pokvapkať olivovým olejom.
  5. Pečenie: Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, až kým nezískajú peknú zlatistú farbu a príjemne voňajú. Podávajte teplé ako predjedlo alebo ako hlavný chod s šalátom.

2. Krémová polievka zo šampiňónov s bylinkami

Ingrediencie:

  • 400 g čerstvých šampiňónov
  • 1 veľká zemiak
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie
  • Čerstvé bylinky (napríklad tymián a petržlen)
  • Olivový olej
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Príprava surovín: Na panvici na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a ich varte, kým nezmäknú.
  2. Zemiak a vývar: Pridajte na kúsky nakrájanú zemiak a zeleninový vývar. Varte na miernom ohni asi 20 minút, až zemiak je mäkký.
  3. Mixovanie: Pripravenú zmes mixujte ponorným mixérom do hladkej konzistencie. Potom pridajte smotanu na varenie a zohrejte polievku na sporáku. Dochutite soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami.
  4. Servírovanie: Podávajte polievku horúcu s čerstvými bylinkami na vrchu. Ideálne sa hodí k čerstvému chlebu.

3. Rizoto so šampiňónmi a parmezánom

Ingrediencie:

  • 300 g arborio ryže
  • 500 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 50 g masla
  • Olivový olej
  • Čerstvý tymián a petržlen
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Príprava vývaru: Zeleninový vývar zohrejte a udržujte ho teplý na sporáku. Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým nebude sklovitá.
  2. Pridanie ryže a šampiňónov: Pridajte arborio ryžu a orestujte ju 1-2 minúty. Potom postupne pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a opäť orestujte.
  3. Vařená ryža: Ak používate víno, nalejte ho do panvice a nechajte odpariť. Potom postupne pridávajte teplý vývar po naberačkách a dobre miešajte, kým ryža nevstrebáva tekutinu a nezmäkne (asi 18-20 minút).
  4. Dokončenie: Až je ryža uvarená, pridajte maslo, strúhaný parmezán a čerstvé bylinky. Dobre premiešajte a dochuťte soľou a korením.
  5. Podávanie: Rizoto podávajte teplé, môžete ozdobiť ďalším syrom a čerstvými bylinkami.

Každý z týchto receptov ponúka jedinečný spôsob, ako využiť šampiňóny v kuchyni.

 

 

Na prípravu šampiňónov potrebujete:

– šampiňóny
– cibuľu
– cesnak
– maslo
– soľ
– čierne korenie
– petržlenovú vňať

 

Sladká mliečna polievka

Sladká mliečna polievka

Čítať viac »

Ako pripraviť šampiňóny?

Postup:

1. Šampiňóny dôkladne očistite a nakrájajte na tenké plátky.
2. Na panvici rozpustite maslo a pridajte nasekanú cibuľu a rozmačkaný cesnak. Orestujte dozlatista.
3. Pridajte nakrájané šampiňóny a varte ich, kým sa nezmäknú. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
4. Na záver vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať.
5. Hotové šampiňóny môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo s čerstvým pečivom.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na šampiňóny je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako je to jednoduché a rýchle. Určite to vyskúšam na víkend. Dúfam, že to bude chutiť aj mojej rodine! Ďakujem za zdieľanie.

  2. JankaSvet píše:

    Šampiňóny sú moja obľúbená zelenina! Tento recept vyzerá úžasne a určite ho vyskúšam. Mám rada jednoduché a chutné jedlá. Teším sa, že si ich pripravím s cibuľkou a cesnakom!

  3. Zlatko87 píše:

    Ďakujem za super recept! Šampiňóny sú skvelé a ja ich milujem. Tento postup je fakt ľahký a rýchly, ideálny na večeru po práci. Určite pridám aj petržlenovú vňať pre lepšiu chuť!

  4. RoboFutbalista píše:

    Výborný nápad s týmto receptom! Šampiňóny sú skvelé prílohy a ja ich často robím. Tvoj postup je jasný a jednoduchý, nemôžem sa dočkať, kedy si ich pripravím podľa tvojich inštrukcií!

  5. Bubbles píše:

    Wow, šampiňóny s cibuľou a cesnakom? To znie fantasticky! Naozaj sa teším na tento recept, určite ho vyskúšam už zajtra večer. Veľa šťastia všetkým kuchárom!

  6. Petrik10 píše:

    Mňam! Tento recept vyzerá jednoducho úžasne. Šampiňóny mám rád s maslom a cesnakom, pretože to dáva jedlu perfektnú chuť. Určite to spravím na rodinnej oslave!

  7. -Sova- píše:

    ‚Dobrú chuť‘ si nechám na koniec! Toto vyzerá ako perfektný spôsob, ako si pripraviť šampiňóny. Milujem kombináciu chutí so soľou a korením. Vďaka za tento úžasný tip!

  8. _Lenička_ píše:

    ‚Tento recept ma nadchol!‘ Príprava šampiňónov ešte nikdy nevyzerala tak jednoducho. S cibuľkou a cesnakom sú tie najchutnejšie! Teším sa na výsledok!

  9. _Panda_22_ píše:

    ‚Jednoduché a chutné‘ – presne takto by som opísal tento recept! Šampiňóny sú vždy hitom v našej domácnosti, určite to vyskúšam čoskoro. Ďakujem za inšpiráciu!

  10. -Kvetinka- píše:

    Recept na šampiňóny ma veľmi potešil! Takéto jednoduché jedlo môže byť veľmi chutné. Cibula a cesnak dodajú tú správnu arómu, určite ho zaradím do svojho jedálnička.