1. Pečené plnené šampiňóny
Ingrediencie:
- 500 g čerstvých šampiňónov
- 150 g syra feta (alebo ricotty)
- 100 g strúhankovej zmesy
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- Čerstvé bylinky (napríklad petržlen, bazalku a oregáno)
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Príprava šampiňónov: Rúru predhrejte na 180 °C. Šampiňóny umyte, stopky opatrne vyberte a zanechajte ich klobúčiky. Stopky nakrájajte na drobno.
- Príprava náplne: Na panvici rozpáľte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte ich do zlatista. Následne pridajte nasekané šampiňónové stopky a orestujte asi 5 minút, kým nezmäknú. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, ktoré dodajú náplni osobitú chuť.
- Zmiešanie náplne: Do orestovanej zmesi pridajte jemne rozdrobený syr feta (alebo ricottu) a strúhanku. Zmes dobre premiešajte, dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Plnenie šampiňónov: Klobúčiky šampiňónov naplňte pripravenou náplňou a poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Môžete ich pokvapkať olivovým olejom.
- Pečenie: Pečte ich v predhriatej rúre asi 20-25 minút, kým nie sú pekne zlatisté a nádherne voňavé. Podávajte teplé ako predjedlo alebo aj ako hlavný chod spolu so šalátom.
2. Krémová polievka zo šampiňónov s bylinkami
Ingrediencie:
- 400 g čerstvých šampiňónov
- 1 veľká zemiak
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- Čerstvé bylinky (napríklad tymián a petržlen)
- Olivový olej
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Príprava surovín: Na panvici na olivovom oleji opečte nakrájanú cibuľu a cesnak do zlatista. Pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a orestujte ich, kým nezmäknú.
- Zemiak a vývar: Pridajte na kocky nakrájanú zemiak a zeleninový vývar. Leskoma varte na miernom ohni asi 20 minút, kým zemiaky nie sú mäkké.
- Mixovanie: Pripravenú zmes rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Pridajte smotanu na varenie a vráťte polievku na sporák, aby sa prehrela. Dochutíme soľou, čiernym korením a čerstvými bylinkami.
- Servírovanie: Polievku podávajte horúcu s čerstvými bylinkami na vrchu. Perfektne sa hodí k čerstvému chlebu.
3. Šampiňónové rizoto s parmezánom
Ingrediencie:
- 300 g arborio ryže
- 500 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 100 g strúhaného parmezánu
- 50 g masla
- Olivový olej
- Čerstvý tymián a petržlen
- Soľ a čierne korenie
Postup:
- Príprava vývaru: Zeleninový vývar ohrejte a udržujte ho teplý na sporáku. Na panvici zahrejte olivový olej a pridajte nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte, kým nebudú sklovité.
- Pridanie ryže a šampiňónov: Pridajte arborio ryžu a orestujte ju po dobu 1-2 minút. Následne pridajte na plátky nakrájané šampiňóny a opäť orestujte.
- Vařená ryža: Ak používate víno, nalejte ho do panvice a nechajte vypariť. Potom postupne pridávajte teplý vývar, jednu naberačku po druhej, a dôkladne miešajte, kým ryža nevstrebáva tekutinu a nezmäkne (asi 18-20 minút).
- Dokončenie: Akonáhle je ryža uvarená, pridajte maslo, strúhaný parmezán a čerstvé bylinky. Premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Podávanie: Rizoto podávajte teplé, môžete ho ozdobiť ďalším syrom a čerstvými bylinkami.
Každý z týchto receptov ponúka jedinečný spôsob, ako využiť šampiňóny v kuchyni.
Na prípravu šampiňónov potrebujete:
– šampiňóny
– cibuľu
– cesnak
– maslo
– soľ
– čierne korenie
– petržlenovú vňať
Ako pripraviť šampiňóny?
Postup:
1. Šampiňóny očistite a nakrájajte na tenké plátky.
2. Na panvici rozpustite maslo a pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak. Orestujte dozlatista.
3. Pridajte nakrájané šampiňóny a orestujte ich do zmäknutia. Dochutite soľou a korením podľa chuti.
4. Na záver pridajte nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte.
5. Hotové šampiňóny môžete podávať ako prílohu k mäsu alebo ako samostatné jedlo s pečivom.
Dobrú chuť!
Tento recept na šampiňóny je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako je to jednoduché a rýchle. Určite to vyskúšam na víkend. Dúfam, že to bude chutiť aj mojej rodine! Ďakujem za zdieľanie.
Šampiňóny sú moja obľúbená zelenina! Tento recept vyzerá úžasne a určite ho vyskúšam. Mám rada jednoduché a chutné jedlá. Teším sa, že si ich pripravím s cibuľkou a cesnakom!
Ďakujem za super recept! Šampiňóny sú skvelé a ja ich milujem. Tento postup je fakt ľahký a rýchly, ideálny na večeru po práci. Určite pridám aj petržlenovú vňať pre lepšiu chuť!
Výborný nápad s týmto receptom! Šampiňóny sú skvelé prílohy a ja ich často robím. Tvoj postup je jasný a jednoduchý, nemôžem sa dočkať, kedy si ich pripravím podľa tvojich inštrukcií!
Wow, šampiňóny s cibuľou a cesnakom? To znie fantasticky! Naozaj sa teším na tento recept, určite ho vyskúšam už zajtra večer. Veľa šťastia všetkým kuchárom!
Mňam! Tento recept vyzerá jednoducho úžasne. Šampiňóny mám rád s maslom a cesnakom, pretože to dáva jedlu perfektnú chuť. Určite to spravím na rodinnej oslave!
‚Dobrú chuť‘ si nechám na koniec! Toto vyzerá ako perfektný spôsob, ako si pripraviť šampiňóny. Milujem kombináciu chutí so soľou a korením. Vďaka za tento úžasný tip!
‚Tento recept ma nadchol!‘ Príprava šampiňónov ešte nikdy nevyzerala tak jednoducho. S cibuľkou a cesnakom sú tie najchutnejšie! Teším sa na výsledok!
‚Jednoduché a chutné‘ – presne takto by som opísal tento recept! Šampiňóny sú vždy hitom v našej domácnosti, určite to vyskúšam čoskoro. Ďakujem za inšpiráciu!
Recept na šampiňóny ma veľmi potešil! Takéto jednoduché jedlo môže byť veľmi chutné. Cibula a cesnak dodajú tú správnu arómu, určite ho zaradím do svojho jedálnička.