Sladká mliečna polievka

Ingrediencie:
– 1 liter mlieka
– 4 lyžice hladkej múky
– 4 lyžice masla
– soľ a cukor podľa chuti

 

Sladká mliečna polievka

Postup:
1. V hrnci rozpálte maslo na strednom ohni.
2. Pridajte múku a za stáleho miešania ju zrestujte, aby nám polievka nesmrdelovala.
3. Postupne prilievajte mlieko a za stáleho miešania nechajte prevrieť.
4. Osolte a podlejte podľa chuti cukrom.
5. Mliečnu polievku variť ešte pár minút, kým nezhustne.

Podávajte teplú so čerstvou natretou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

 

Sladká mliečna polievka s vanilkou a hruškou

Ingrediencie:

  • 1 liter mlieka
  • 100 g ryže (najlepšie guľatej)
  • 2 lyžice cukru
  • 1 vanilkový struk (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • 1 hruška (najlepšie zrelá)
  • Štipka soli
  • Škorica na posypanie (podľa chuti)
  • Mleté orechy na posypanie (opcionálne)

Postup:

  1. Príprava ryže: Najskôr si ryžu prepláchnite pod tečúcou vodou, aby ste odstránili nadbytočný škrob. Potom ju vložte do hrnca so 600 ml mlieka a pridajte štipku soli. Ryžu varte na miernom ohni približne 15 minút, občas zamiešajte, aby sa neprilepila na dno.
  2. Vanilka: Ak používate vanilkový struk, pozdĺžne ho rozrežte a vyškrabte zrniečka. Zrniečka aj škrupinu pridajte k varenej ryži. Ak používate vanilkový extrakt, pridajte ho neskôr.
  3. Dokončenie ryže: Po 15 minútach, keď je ryža polomäkká, pridajte zvyšné mlieko (400 ml) a cukor. Všetko dôkladne premiešajte a varte ďalších 10-15 minút, kým ryža nezmäkne a polievka nezíska krémovú konzistenciu. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať ešte trochu mlieka.
  4. Hruška: Medzitým si umyte hrušku a nakrájajte ju na malé kocky. Hrušku môžete pridať priamo do polievky na posledných 5 minút varenia, aby sa jemne zohriala, alebo ju môžete použiť ako čerstvú ozdobu. Hrušku je možné aj skaramelizovať na panvici s trochou masla a cukru pre extra chuť.
  5. Servírovanie: Polievku nalejte do misiek a posypte ju škoricou a prípadne mletými orechmi na vrch. Môžete pridať aj niekoľko kociek hrušky ako dekoráciu.

Tento recept na sladkú mliečnu polievku je výnimočne krémový, aromatický a ideálny na hriešne obohatenie rôznych jedál. Je to skvelá voľba na raňajky alebo ako dezert po obede.


Sladká mliečna polievka s kakaom a škoricovými krupicovými rezancami

Ingrediencie:

  • 1 liter mlieka
  • 80 g krupice (najlepšie jemnej)
  • 2 lyžice kakaa
  • 4 lyžice cukru (môžete pridať podľa chuti)
  • 1 vanilkový cukor
  • Štipka soli
  • 1 lyžička škorice (+ na posypanie)
  • Čokoládové hoblinky na ozdobu (opcionálne)

Postup:

  1. Príprava mlieka: V hrnci priveďte k varu 1 liter mlieka. Potom znížte teplotu na mierny oheň a pridajte cukor, vanilkový cukor a štipku soli. Dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
  2. Krupica: Keď je mlieko na miernom ohni, začnite pomaly prisypávať krupicu, pričom priebežne miešajte metličkou. Varíme na veľmi nízkom ohni, aby sa krupica nezgrupovala. Varíme asi 5-7 minút, kým sa nezahustí.
  3. Kakao a škorica: Po zhoustnutí polievky pridajte kakao a škoricu. Dobre premiešajte, aby sa kakao rovnomerne rozložilo. Ak máte radi silnejšiu čokoládovú chuť, môžete pridať ešte ďalšiu lyžicu kakaa.
  4. Dokončenie: Polievku varte ešte 2-3 minúty, kým sa všetky ingrediencie dokonale prepečú a spojia. Ak sa vám zdá, že je polievka príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka.
  5. Servírovanie: Polievku rozdejte do misiek a posypte škoricou a čokoládovými hoblinkami. Na povrchu môžete vytvoriť krásne dozdobenie s pridaním krému alebo šľahačky, pokiaľ to máte radi.

Tento recept na sladkú mliečnu polievku s kakaom a škoricovými krupicovými rezancami je lahodnou alternatívou ku klasickým polievkam a zakladá si na príjemných kombináciách chutí, ktorými si zaručene zamilujete túto neobvyklú pochúťku. Je ideálna na chladné dni a zasýti vás svojou krémovou konzistenciou a jedinečnými chuťovými nuancami.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *