Ako si pripraviť vlastný jogurt doma? Domáci jogurt je chutnou a výživnou zložkou vašej stravy, ktorú si môžete jednoducho vyrobiť aj vo vlastnom obydlí. Tento mliečny produkt je plný probiotík, ktoré posilňujú zdravie vášho tráviaceho systému.
Okrem toho, vytvorenie domáceho jogurtu vám dáva možnosť mať kontrolu nad jeho obsahom a chuťou. V nasledujúcom návode vám ukážeme, ako si vlastnoručne vyrobiť jogurt z mlieka a jogurtovej kultúry.
Ingrediencie
- 1 liter plnotučného mlieka (možno použiť aj polotučné)
- 2-3 polievkové lyžice kvalitného nesladeného jogurtu s živými kultúrami
Postup
- Príprava mlieka: Do hrnca vložte liter mlieka a priveďte ho do varu. Po dosiahnutí varu znížte teplotu a udržujte ho na ohni ešte približne 5-10 minút, pričom ho občas premiešajte, aby sa neprihorelo. Potom hrniec odložte z platne.
- Chladenie mlieka: Nechajte mlieko vychladnúť na teplotu približne 40-45 °C. Skontrolujte to ponorením prsta do mlieka; malo by byť teplé, avšak nie horúce.
- Pridanie jogurtu: Do vychladnutého mlieka vložte 2-3 polievkové lyžice kvalitného jogurtu s živými kultúrami. Dôkladne premiešajte, aby sa jogurt dobre rozdistribuoval.
- Fermentácia: Zmes prelejte do čistej sklenenej nádoby alebo jogurtovača. Nádobu zakryte pokrievkou alebo čistou utierkou. Umiestnite ju na teplé miesto (napríklad do rúry s vypnutým ohrevom alebo do hrnca zabaleného v dekách) a nechajte fermentovať 6-12 hodín. Čím dlhšie jogurt fermentujete, tým bude krémovejší a kyslejší.
- Chladenie: Po uplynutí fermentačného času skontrolujte jogurt. Ak má požadovanú krémovú konzistenciu, preložte ho do chladničky na niekoľko hodín, aby sa dokonale vychladil a zahustil.
- Podávanie: Po úplnom vychladení je váš domáci jogurt pripravený na servírovanie. Môžete ho obohatiť ovocím, medom, orechmi alebo akoukoľvek inou prísadou podľa svojich preferencií.
Záver
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchý a uspokojujúci proces, ktorý môže vyskúšať naozaj každý. Nielenže predstavuje zdravú alternatívu voči komerčným jogurtom, ale je aj skvelým spôsobom, ako do svojej stravy pridať osobitný a čerstvý produkt. Experimentujte s rôznymi prísadami a chuťami a objavte, aký jogurt vám najviac vyhovuje. Dobrú chuť!
2) Ako si pripraviť domácu verziu jogurtu?
Ingrediencie:
– 1 liter plnotučného mlieka
– 2 lyžice jogurtu s aktívnymi kultúrami (ako štartér)
Postup:
1. Zohrejte mlieko v dostatočne veľkom hrnci na miernu teplotu, približne 40-45 stupňov Celzia. Dbajte na to, aby mlieko nezačalo variť.
2. Keď dosiahnete správnu teplotu mlieka, vmiešajte do neho 2 lyžice jogurtu s aktívnymi kultúrami a dôkladne mixujte.
3. Prelejte mlieko s jogurtom do čistej sklenej nádoby alebo poháru. Dobre uzavrite a zabaľte do uteráka alebo deky, aby ste udržali teplú teplotu.
4. Nechajte zmes kysnúť aspoň 6-8 hodín, ideálne cez noc. Po tejto dobe by mal byť váš domácim jogurt hotový.
5. Ak preferujete hustejší jogurt, môžete nádobu s jogurtom umiestniť na ďalšie hodiny do chladničky.
6. Jogurt si môžete prispôsobiť podľa chuti pridaním medu, ovocia, orechov alebo iných prísad.
7. Uchovávajte domáci jogurt v chladničke a spotrebujte ho do niekoľkých dní. Po tomto období môže začať kysnúť.