Ako správne zavárať broskyne

Ako správne zavárať broskyne? Nič strašné to nie je a ja veľmi rada zaváram. Najme ak ide o čučoriedky alebo moje obľúbené broskyne. Tie mám vážne rada a vždy si ich rada aj dopraujem ku kzuracím prsiam s ryžou. Na nedeľnom obede to nemôže chýbať.

Potrebujete 6 – 8 broskyň, 150 g mletých mandlí, 80 g masla, 80 g hnedého cukru, 1 vajce, 1 lyžicu vanilkového extraktu, štipku škorice a trochu rumu.

1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a pripravte si plech na pečenie so sáčkom.

2. Broskyne nakrájajte na polovice a odstráňte im jadro.

3. V miske zmiešajte mleté mandle, maslo, hnedý cukor, vajce, vanilkový extrakt, škoricu a rum a všetko dobre premiešajte.

4. Plnku vložte do dutinky v broskyňach.

5. Broskyne položte na pripravený plech a pečte vo vyhriatej rúre približne 25 – 30 minút, alebo kým nezdobia.

 

Ako správne zavárať broskyne?

Tip: Ak chcete, môžete pridať aj trochu čerstvého ovocia do plnky. Podávajte s čerstvou smotanou alebo zmrzlinou. Dobrú chuť!

 

2)

Zaváranie broskýň je skvelý spôsob, ako si uchovať chuť tohto ovocia na dlhú dobu. Správne zaváranie môže zabezpečiť, že si budete môcť vychutnávať sladké a šťavnaté broskyne aj mimo sezóny. V tomto článku vám ponúkneme jednoduchý recept na zaváranie broskýň.

Potrebné ingrediencie

Na správne zaváranie broskýň budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých broskýň
  • 500 g cukru
  • 2 litry vody
  • 1 citrón na šťavu
  • sterilizované poháre s viečkami

Postup zavárania

1. Najprv si pripravte poháre. Dôkladne ich umyte a sterilizujte ich v rúre na 100 °C po dobu 15 minút.

2. Broskyne dôkladne umyte, zbavte ich šupky (prípadne môžete ponechať šupku pre chrumkavejší zážitok) a odstráňte kôstky. Nakrájajte ich na polovice alebo štvrtiny podľa preferencií.

3. V hrnci zohrejte vodu a pridajte cukor a citrónovú šťavu. Keď sa cukor rozpustí, pridajte nakrájané broskyne a varte ich asi 5 minút, kým nezmäknú.

4. Pomocou naberačky preložte broskyne do pripravených pohárov. Následne ich zalejte horúcim sirupom, ktorý ste pripravili, a nechajte asi 1 cm voľného priestoru na vrchu pohára.

5. Uistite sa, že viečka sú pevne uzavreté a poháre znovu sterilizujte vo vriacej vode počas 15 minút.

6. Nechajte broskyne vychladnúť, a po úplnom vychladnutí ich uskladnite v tmavom a chladnom mieste.

Takto správne zavarené broskyne si môžete vychutnať kedykoľvek počas roka, a ich príprava je jednoduchá, keď dodržíte tento postup. Prajeme vám veľa šťastia pri zaváraní!

Podobné príspevky

13 Komentárov

  1. Avasicek píše:

    Ďakujem za recept, veľmi sa mi páči a určite ho skúsim!

  2. Pirosova Anna píše:

    Takéto zavárané broskyne sú moje obľúbené. Už teraz sa teším, keď si ich budem môcť vychutnať!

  3. Omojzis píše:

    Super tip na zaváranie broskýň, vďaka za návod!

  4. Janko123 píše:

    Ja mám veľmi rád broskyne, sú sladké a šťavnaté! Tento recept je skvelý, určite ho vyskúšam. Zároveň si ich budem môcť vychutnať aj v zime, čo je super. Zaváranie je naozaj jednoduché a zabavné, teším sa na výsledok!

  5. Kvetinka88 píše:

    Broskyne sú moje obľúbené ovocie! Tento článok mi ukázal, ako ich správne zavárať. Mám doma veľa broskýň a chcem si ich uchovať na zimu. Ďakujem za skvelý recept, určite ho vyskúšam čoskoro!

  6. MačkaMia píše:

    Wow, toto zaváranie broskýň vyzerá tak jednoducho! Mám chuť to vyskúšať s deťmi. Budeme mať skvelé pochúťky aj na zimu! Určite pridám aj trošku zmrzliny k tomu. Teším sa na výsledok!

  7. FrodoBroskyňa píše:

    Super návod na zaváranie! Milujem broskyne a tento recept sa mi páči. Vždy som sa bála zavárania, ale teraz to vyzerá jednoduchšie ako som si myslela. Už sa teším na sladké dobroty počas zimy!

  8. PečenieSrdcom píše:

    Ďakujem za tento úžasný recept! Zaváranie broskýň mi vždy prišlo komplikované, ale teraz viem, že to zvládnem aj ja. Broskyne s mandľami znejú fantasticky! Už teraz mám chuť na ne!

  9. ZelenýDuhový píše:

    Tento článok ma veľmi inšpiroval k zaváraniu broskýň! Je to skvelý spôsob, ako si uchovať chutné ovocie počas celého roka. Neviem sa dočkať, kedy to všetko pripravím a ochutnám tú lahodnú chuť!

  10. BroskvičkaMia píše:

    ‚Milujem recepty ako tento! Broskyne sú výborné a chcem ich mať po ruke aj mimo sezóny. Znie to jednoducho a chutne. Určite prídem s deťmi pomôcť pri zaváraní – bude to zábava!‘

  11. _SrdceOvocie_ píše:

    ‚Toto je presne to, čo som hľadala! Často robím dezerty s broskyňami a teraz budem mať vlastné zásoby doma. Skvelý tip aj s pridaním ovocia do plnky – to musím vyskúšať!‘

  12. __SladkáRadosť__ píše:

    ‚Tak toto je úžasné! Broskyne so škoricou? To znie božsky! Určite sa pustím do zavárania podľa vášho návodu – s deťmi bude ešte väčšia sranda!‘

  13. __JasnýÚsmev__ píše:

    Skvelý návod na zaváranie broskýň! Už dlhšie som rozmýšľala o tom, ako si uchovať túto sladkú chuť cez zimu. S vašimi radami to určite zvládnem jednoducho a rýchlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *