Ako upiecť bravčové stehno

Ako upiecť bravčové stehno?

Bravčové stehno predstavuje výbornú voľbu pre lahodné a šťavnaté jedlo. Ponúkame vám jednoducho vyhotovený recept na pečené bravčové stehno:

Nutné ingrediencie:

  • 1 kg bravčového stehna
  • soľ a mleté čierne korenie podľa osobnej chuti
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
  • čerstvý tymián alebo iné bylinky podľa vlastného výberu
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

 

Ako upiecť bravčové stehno - 3

Ako pripraviť pečené bravčové stehno?

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Bravčové stehno osoľte a okoreňte zo všetkých strán.
  3. Prepichnite stehno nožom a do vyvŕtaných dierok vložte plátky cesnaku a bylinky.
  4. Na pekáč naliať olivový olej a stehno položte kožou nahor.
  5. Pečte stehno asi 30 minút pri 180 °C, následne znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 45 minút až hodinu, alebo kým nie je mäso pekne zlatohnedé a vnútri šťavnaté.
  6. Po upečení nechajte stehno chvíľu odpočinúť, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave chutného bravčového stehna. Prajem dobrú chuť!

 

Ako upiecť bravčové stehno  - 2

2) Ako upiecť bravčové stehno?

Pečené bravčové stehno je veľmi obľúbené jedlo, ktoré sa často podáva na rodinách stretnutiach alebo pri oslavách. Jeho príprava nie je náročná, a ak dodržíte niekoľko kľúčových krokov, dosiahnete šťavnatý a chutný výsledok. Tu je návod, ako na to.

Ingrediencie:

  • 1,5 – 2 kg bravčového stehna
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Cesnak (3 – 4 strúčiky)
  • Rôzne bylinky (napr. rozmarín, tymián, majorán)
  • Zelenina (mrkva, cibuľa, zeler) na podloženie
  • Rastlinný olej alebo maslo na potretie

Postup:

  1. Príprava surovín: Pred samotným pečením je dôležité správne pripraviť bravčové stehno. Očistite ho od nadbytočného tuku a kože. Ak máte stehno s kosťou, nechajte ju, pridá to mäsu na chuti.

    Ako uvariť paradajkovu polievku?

    Ako uvariť paradajkovu polievku?

    Čítať viac »

  2. Marinovanie: Stehno môžete marinovať niekoľko hodín pred pečením alebo aj cez noc. Pripravte marinádu z olivového oleja, soli, čierneho korenia, rozdrveného cesnaku a byliniek. Dôkladne vmasírujte marinádu do mäsa, aby sa chuť prepojila.

  3. Predhriatie rúry: Pred pečením si rúru nastavte na 180 °C. Tým zabezpečíte, že mäso sa začne piecť rovnomerne.

  4. Podloženie a pečenie: Na dno pekáča položte nakrájanú zeleninu, ktorá poslúži ako podložka. Na ňu umiestnite marinované bravčové stehno. Pre zvýraznenie chuti môžete na mäso pridať kúsok masla.

  5. Pečenie: Stehno pečte asi 1,5 až 2 hodiny. Čas pečenia sa mení podľa hmotnosti stehna. Aby bolo mäso šťavnaté, pravidelne ho počas pečenia polievajte svojou šťavou. Počas posledných 30 minút môžete teplotu zvýšiť na 200 °C, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.

  6. Skontrolovanie upečenia: Pred podávaním je nevyhnutné skontrolovať, či je mäso dostatočne prepečené. Môžete použiť teplomer na mäso – vnútorná teplota by mala dosiahnuť minimálne 75 °C.

  7. Odležanie: Po upečení nechajte stehno oddychovať aspoň 15-20 minút pred krájaním. Tým sa šťavy v mäse usadia a dosiahnete lepší výsledok.

  8. Servírovanie: Stehno nakrájajte na plátky a podávajte s obľúbenými prílohami, ako sú pečené zemiaky, kapusta alebo rôzne omáčky. Nezabudnite na zvyšky výpeku – sú vynikajúce na zaliatie mäsa!

Pečené bravčové stehno je skutočne chuťovo pôsobivé jedlo, ktoré poteší každého, kto si cení kvalitnú kuchyňu. Pri presnom dodržiavaní týchto krokov si môžete vychutnať nezabudnuteľný zážitok pri stole. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúr123 píše:

    Tento recept na pečené bravčové stehno je úžasný! Rád varím pre svoju rodinu a keď som vyskúšal tento postup, všetci boli nadšení. Stehno bolo šťavnaté a plné chuti. Určite ho pripravím znova!

  2. VeselýJanko píše:

    Skvelý recept, veľmi sa mi páči! Pripravil som bravčové stehno na rodinnú oslavu a všetci si pochvaľovali. Môj osvedčený tip je pridať trochu medu na krkovičku, dodá to extra chuť. Dobrú chuť!

  3. PohodovýMilan píše:

    Pečené bravčové stehno je moje obľúbené jedlo! Tento recept je jednoduchý a výsledok bol fantastický. Určite sa oplatí vyskúšať všetky bylinky a koreniny podľa vlastnej chuti. Dobrú chuť prajem všetkým!

  4. Srdiečko456 píše:

    Mňam! Recept na pečené bravčové stehno je skvelý, už sa teším, ako ho pripravím počas víkendu. Vďaka za podrobné pokyny, určite to zvládnem aj ja. Nezabudnem si pripraviť aj chutné prílohy.

  5. Radosť1 píše:

    Tento recept ma inšpiroval k pečeniu bravčového stehna po prvýkrát! Výsledok bol úžasný a rodina bola nadšená. Určite pridám aj ďalšie bylinky pri ďalšom pečení. Ďakujem za zdieľanie!

  6. MačkaMia píše:

    Pečené bravčové stehno vyzerá fantasticky! Teším sa na to, ako budem variť podľa vášho receptu. Vždy som mala strach z pečenia mäsa, ale teraz verím, že to zvládnem s vašimi radami.

  7. ZábavnýTomáš píše:

    ‚Wow‘, toto vyzerá ako perfektný recept na nedelný obed! Už mám chuť na to šťavnaté mäso s cesnakom a bylinkami. Zajtra to vyskúšam a uvidíme, aké veľké nadšenie vyvolám u svojich blízkych.

  8. Svetlonoska77 píše:

    ‚Dobrý deň!‘ Ďakujem za tento úžasný recept! Pečené bravčové stehno mám veľmi rada a toto je presne ten spôsob, ktorý hľadám. Určite ho pripravím pre priateľov pri najbližšej návšteve.

  9. @KuchárskeZázraky píše:

    ‚Nedávno‘ som vyskúšal tento recept a bol výborný! Stehno malo nádhernú zlatohnedú farbu a bola to radosť servírovať ho s prílohami. Skvelá práca s týmto návodom!

  10. #ChutnýŽivot píše:

    ‚Ahojte!‘ Tento recept je super jednoduchý a výsledok stojí za to! Nikdy som si nemyslel, že dokážem pripraviť také šťavnaté mäso doma. Určite budem pokračovať vo varení podľa vášho návodu.