Ako upiecť chlieb bez ošatky

Ako upiecť chlieb bez ošatky? Áno oštatku nebudete potrebovať k pečeniu chleba. Je to tradícia a dobre sa sňou robí ale nie je to nutnosť. Stačí bez priblémov aj miska. A potom postupovať pdoĺa tohto čo som napsíala nižšie. Nie je to raketová veda.

Na chlieb budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
– 500 g hrubej múky
– 10 g soli
– 10 g čerstvého droždia
– 300 ml vlažnej vody

 

Ako upiecť chlieb bez ošatky?

Postup:
1. Droždie rozpustite vo vlažnej vode a nechajte krátko odstáť.
2. Do veľkej misy presiate múku a pridajte soľ.
3. Vytvorte jamku v strede múky a pridajte rozpustené droždie s vodou.
4. Postupne miešajte z vnútra jamky, aby ste vytvorili cesto.
5. Vyberiete cesto z misky a na pomúčenej doske ho dobre vypracujte.
6. Vložte ho späť do misky, prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť asi hodinu.
7. Po vykysnutí cesto opäť vypracujte a vložte do tvaru chlieb.
8. Položte ho na plech so papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu kysnúť.
9. Predhrejte rúru na 220 stupňov a potom pečte chlieb asi 40 minút, resp. kým nenaduhne a nezazltnie.

Vychladnutý chlieb si môžete podávať napríklad so maslom a džemom. Dobrú chuť!

 

2)

Pečenie chleba je umenie, ktoré prináša radosť mnohým domácim pekárom. Mnohí z nás si často myslia, že na spevnenie cesta potrebujeme ošatku. Dnes sa pozrieme na to, ako upiecť chlieb bez ošatky, pričom sa zameriame na jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý.

Ingrediencie na váš chlieb

Na to, aby ste mohli upiecť chutný chlieb, potrebujete nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml vody
  • 10 g soli
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru

Tieto základné suroviny vám pomôžu vytvoriť chutný chlieb bez ošatky. Múka sa postará o štruktúru a droždie zabezpečí nakysnutie.

 

Postup pečenia chleba

Postup je jednoduchý. Rovnako ako pri pečení s ošatkou, aj teraz začnete zmiešaním múky a soli. V samostatnej miske zmiešajte droždie, cukor a teplú vodu a nechajte pôsobiť 10 minút. Potom pridajte k múke a dobre premiesite.

Keď je cesto hotové, vytvarujte ho do guľatej formy a položte na plech s papierom na pečenie. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu. Po vykysnutí ho môžete poprášiť múkou a narezať na povrchu, aby sa pekne rozvinulo počas pečenia.

Chlieb pečte vo vyhriatej rúre na 220 °C približne 30-35 minút. Ak chcete dosiahnuť chrumkavú kôrku, umiestnite do rúry malú nádobu s vodou.

Po upečení nechajte chlieb vychladnúť a potom si užite jeho čerstvú chuť bez potrebného ošatku. Prajeme vám príjemné pečenie!

Podobné príspevky

5 Komentárov

  1. Miroslava píše:

    Ono bez toho to asi fakt nejde.
    Ja som skúšala ale nevyšlo.

  2. Anička N. píše:

    Pravda, že ono to nie vždycky vyjde.
    Ale mne sa podarilo normálne bez ošatky pripraviť chlieb.

  3. Jonata Zina píše:

    Super post, skvelý recept! Chlieb bez ošatky sa určite pokúsim upiecť podľa týchto inštrukcií.

  4. Cpasek píše:

    Tento recept je úžasný! Teším sa, že môžem vyskúšať pečenie chleba bez ošatky. Určite to skúsim!

  5. Alexej06 píše:

    Ďakujem za jednoduchý návod na pečenie chleba. Určite si ho vyskúšam a teším sa na výsledok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *