Ako upiecť veľkonočnú pásku

Veľkonočná páska je tradičná slovenská múčnik, ktorý sa zvyčajne pečie na Veľkú noc. Tu je základný recept na jej prípravu:

Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 200 ml mlieka
– 100 g masla
– 100 g cukru
– 3 vajcia
– 1 balíček sušeného droždia (7 g) alebo 42 g čerstvého droždia
– 1 balíček vanilkového cukru
– Štipka soli
– Kôra z 1 citróna alebo pomaranča (podľa chuti)
– Môžete pridať aj rozinky, orechy alebo kandizované ovocie podľa vlastného výberu

Postup:

1. Príprava kvásku:
– Ak používate čerstvé droždie, rozpustite ho v teplom mlieku s lyžičkou cukru a nechajte ho asi 10 minút stáť, aby sa aktivovalo.
– Pri použití sušeného droždia ho pridajte priamo do múky.

2. Cesto:
– V mise zmiešajte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru.
– Pridajte vaječný žĺtok (bielky si odložte na potretie) a rozmáčané maslo.
– Následne pridajte aktivovaný kvások a postupne vlejte zvyšok mlieka.
– Cesto dobre premiesite, najlepšie rukami alebo pomocou kuchynského robota, až je hladké a elastické.

3. Kysnutie:
– Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, kým nezväčší objem.

4. Formovanie pásky:
– Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú pracovnú plochu a jemne ho premiesťte. Môžete pridať rozinky alebo orechy, ak ich používate.
– Rozdeľte cesto na tri časti a každú vyváľajte na dlhý prúžok. Tieto prúžky splietajte do vrkoča.

5. Pečenie:
– Pripravte si formu na pletenie (môže byť okrúhla alebo oválna) a vymažte ju maslom.
– Vložené cesto do formy nechajte ešte 20-30 minút kysnúť.
– Pred pečením potrite povrch cesto rozšľahaným vaječným bielkom.
– Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút, alebo kým nebude zlato-hnedé a pri poklepaní na dno znie duté.

6. Podávanie:
– Po upečení nechajte pásku vychladnúť na mriežke. Môžete ju posypať práškovým cukrom alebo potrieť polevou podľa vlastného výberu.

Dobrú chuť a šťastné Veľkonočné sviatky!

 

2) Ako upiecť veľkonočnú pásku?

Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 1 vajce
– 20 g droždia
– 70 g cukru
– 250 ml mlieka
– 100 g masla
– štipka soli
– citrónová kôra
– vanilkový cukor
– rum
– sušené ovocie (hrozienka, sušené marhule, sušené jahody)

Postup:
1. Rozpustite droždie v teplom mlieku s cukrom a nechajte kým nevykvasí.
2. Do múky pridajte rozpustené maslo, vajce, kvások, štipku soli, citrónovú kôru, vanilkový cukor a rum. Vypracujte hladké cesto.
3. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste pokiaľ sa nezdvojnásobí.
4. Do kysnutého cesta pridajte nakrájané sušené ovocie a opäť vypracujte cesto.
5. Cesto dajte na plech vyložený pečiacim papierom a nechajte ešte chvíľu kysnúť.
6. Pasku upečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 30-40 minút, kým nezíská zlatohnedú farbu.
7. Po upečení nechajte pasku vychladnúť a podávajte ako sviatočnú sladkú pochúťku.

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Julia píše:

    Mne ju vždy robila moja babka. Teraz už s nami nie je, tak prvý rok to musím zvládnuť sama.
    Celkom sa na to aj teším.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *