Ako upiecť kapra v rúre? Samozrejme, kapor na panvici s maslom a citrónom je výnimočný. Avšak nemali by sme zabúdať na široké spektrum príprav, ktoré ponúka rúra. Dôležité je, aby ste sa vyhli jeho pripáleniu a dodržali nižšie uvedený recept.
**Ingrediencie:**
– 1 kapor (očistený a pripravený)
– 1 citrón
– soľ
– mleté čierne korenie
– olivový olej
– čerstvé bylinky (napríklad petržlen)
Postup na pečenie kapra v rúre
1. Kapra dôkladne umyte a opláchnite pod tečúcou vodou. Následne ho vysušte papierovou utierkou.
2. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia.
3. Naplňte kapra plátkami citrónu a čerstvými bylinkami (napríklad petržlenom).
4. Pekáč naolejte a do neho vložte kapra. Osoľte ho a okoreňte mletým čiernym korením.
5. Pekáč zakryte a pečte v rúre približne 15-20 minút. Potom odstráňte zakrývanie a pečte ešte ďalších 10-15 minút, alebo kým sa kapor nezafarbí do zlatista a mäso nie je krásne prepečené.
6. Podávajte teplého kapra s prílohou podľa vlastného výberu a prajeme dobrú chuť!
2) Ako upiecť kapra v rúre?
Pečenie kapra v rúre je tradičný rituál, najmä počas sviatočných chvíľ. Tento recept vám prezradí, ako pripraviť kapra tak, aby zostal šťavnatý a chutný. Skúsenosti ukazujú, že kapor sa najlepšie kombinuje s čerstvými bylinkami a citrónom, čím sa posilní jeho prirodzená chuť.
Ingrediencie na prípravu kapra
Na pečenie kapra budete potrebovať nasledujúce suroviny:
- 1 čerstvý kapor (približne 1,5 kg)
- 2 citróny
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvé bylinky (napríklad petržlen, kôpor)
- soľ a čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 pohár bieleho vína (podľa vkusu)
Pokyny na prípravu kapra
1. Rúru najprv predhrejte na 180 °C.
2. Kapra dôkladne umyte a očistite. Osoľte a okoreňte ho zvonku aj zvnútra. Potom do jeho bruška vložte kúsky citrónov, cesnaku a nasekané bylinky.
3. Na plech nalievajte olivový olej a položte naň kapra. Cibuľu nakrájajte na kolieska a rozložte okolo kapra. Pridajte aj zvyšky citrónov a pokvapkajte vínom.
4. Pečte v predhriatej rúre približne 45-60 minút a pravidelne ho potierajte výpekom, aby kapor zostal šťavnatý.
5. Po upečení nechajte kapra niekoľko minút odpočinúť a pred podávaním ho ozdobte čerstvými bylinkami.
Tento recept na kapra je ideálny nielen na Vianoce, ale aj na rodinné oslavy. Sme presvedčení, že si tento pokrm zamilujete!