Lievance sú skvelým dezertom, ktorý môžete ľahko upiecť doma. Tu je jednoduchý recept na lievance:
Suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 1 lyžica granulovaného cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice rozpusteného masla
Ako upiecť lievance?
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ a prášok do pečiva.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a pridajte ich do suchej zmesi.
- Do zmesi pridajte aj mlieko a všetko dôkladne premiešajte, až kým nedostanete hladké cesto bez hrudiek.
- Pridajte rozpustené maslo do cesta a znova premiešajte.
- Nechajte cesto odpočívať asi 15 minút, aby sa ingrediencie spojili a postupne sa rozmiešajte.
- Na stredne silnej horáku zohrejte plech na lievance, pridajte trochu masla a rozotrite ho po celej ploche.
- Do centra každej jamky nalejte lyžicu cesta a pečte do zlatista na oboch stranách. Trvá to približne 2-3 minúty na každej strane.
- Hotové lievance môžete podávať s javorovým sirupom, ovocím, posypané práškovým cukrom alebo podľa vlastnej chuti.
Dúfam, že tento recept vám pomôže upiecť skvelé lievance! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.
2)
Lievance sú obľúbeným pokrmom, ktorý sa dá pripraviť na raňajky, desiatu či aj ako dezert. Sú jednoduché na prípravu a skvele chutia s rôznymi polevami alebo prísadami. Tu je návod, ako upiecť lahodné lievance.
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky
- 2 lyžice cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka mlieka
- 1 vajce
- 2 lyžice rozpusteného masla alebo oleja
- Vanilka (podľa chuti)
Postup:
-
Príprava cesta:
- V jednej miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu.
- V druhej miske zmiešajte mlieko, vajce a rozpustené maslo (prípadne olej). Pridajte aj vanilku, ak ju používate.
- Tekuté ingrediencie postupne vmiešajte do suchých, pričom dávajte pozor, aby sa cesto nezamiešalo príliš. Chvíľami mne by mal byť jemne hrudkovitý – to zabezpečí nadýchanosť lievancov.
-
Ohrev panvice:
- Na panvicu nalejte trochu oleja alebo roztopte maslo. Panvica by mala byť stredne horúca, aby sa lievance pekne upiekli a nezhorili.
-
Pečenie lievancov:
- Pomocou naberačky nalejte na panvicu cesto. Môžete urobiť menšie alebo väčšie lievance, podľa toho, akú veľkosť preferujete.
- Lievance pečte približne 2-3 minúty z jednej strany, až sa začnú na povrchu tvoriť bublinky. Potom ich opatrne otočte a pečte ďalšie 1-2 minúty, kým nie sú zlatohnedé.
-
Podávanie:
- Upečené lievance môžete podávať s rôznymi prísadami – s javorovým sirupom, medom, ovocím, jogurtom alebo šľahačkou. Kreativite sa medze nekladú!
Tipy:
- Pre extra chuť môžete do cesta pridať aj kakao, škoricu alebo čokoládové kúsky.
- Skontrolujte, či panvica nie je príliš horúca – v tom prípade sa lievance zvonku spálí, ale vo vnútri zostanú surové.
Užite si prípravu a chutné lievance!
Lievance sú naozaj skvelé! Veľmi sa mi páči, že sú jednoduché na prípravu a môžem ich variabilne doplniť ovocím alebo sirupom. Určite ich vyskúšam podľa tvojho receptu. Ďakujem za tip!
Tento recept na lievance je úplne super! Milujem, ako sú nadýchané a chutné. Rád ich pripravujem aj pre rodinu na raňajky. Dúfam, že sa mi podarí také dobré ako ty! Skvelý článok!
Nedávno som skúsila upiecť lievance podľa tohto receptu a boli úžasné! Chutnali mi aj s jahodami a šľahačkou. Je to perfektný dezert alebo raňajky pre každého. Určite odporúčam vyskúšať!
Toto je presne to, čo potrebujem na víkendové ráno! Lievance sú tak výborné a môžem si ich prispôsobiť podľa chuti. Mám chuť na javorový sirup a čerstvé ovocie. Ďakujem za recept!
Recept na lievance je skvelý! Mám rád, keď môžem variabilne experimentovať s ingredienciami. Vždy pridávam škoricu alebo kakao do cesta pre extra chuť. Už sa teším, až ich zase upečiem!
Lievance sú mojou obľúbenou pochúťkou! Tento jednoduchý recept ma oslovil, určite ho vyskúšam čoskoro. Podávanie s jogurtom znie fantasticky – už sa neviem dočkať tých chutných raňajok!
‘Wow, lievance vyzerajú skvele! Rada by som ich pripravila nielen na raňajky, ale aj ako dezert po večeri. S javorovým sirupom budú určite úžasné, ďakujem za inšpiráciu!’
Recept je výborný a veľmi jednoduchý! Ja osobne milujem podávať lievance s čerstvým ovocím a medom. Taktiež sa mi páči tip pridať kakao do cesta – to musím určite vyskúšať!
Tento recept ma veľmi potešil! Lievance sú fantastické jedlo pre rodinné stretnutia či oslavy. Určite ich pripravím aj svojim priateľom na víkendovú brunch párty.
Lievance mám veľmi rád už od detstva a tento recept vyzerá jednoducho perfektný! Už mám plán pripraviť si ich zajtra ráno k káve – nebude lepšieho štartu dňa než s týmito lahôdkami.