Ako pripraviť pečenú špargľu? Špargľa patrí medzi zdraviu prospešné potraviny a odporúčam vám ju zaradiť do vášho každodenného jedálnička. Osobne som ju začala konzumovať už pred časom a som za to veľmi vďačná. Vaše telo vám za to tiež poďakuje.
Na pečenie špargle budete potrebovať:
– 500 g čerstvej špargle
– olivový olej
– soľ
– čierne korenie
– cesnak (nepovinné)
Postup pri pečení špargle
Návod:
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C.
2. Na začiatku odstráňte tvrdé konce špargle a spodnú zelenú časť jemne ošúpte. Ak sú stonky príliš hrubé, môžete ich nastrúhať na plátky.
3. Na plech si položte papier na pečenie a naň rovnomerne rozložte pripravenú špargľu.
4. Špargľu potrite olivovým olejom, osolte a ochuťte čiernym korením podľa svojich preferencií. Ak máte chuť, pridajte aj nasekaný cesnak.
5. Pečte špargľu v predhriatej rúre približne 15-20 minút, kým nie je jemná a získa zlatistú farbu.
6. Servírujte teplú buď ako prílohu, alebo ako samostatný pokrm. Príjemnú chuť!
Nezabudnite si vychutnať špargľu a nebojte sa ju zaradiť do svojho jedálnička, ako som už spomínala vyššie.
2) Ako upiecť špargľu?
Špargľa je obľúbenou zeleninou, ktorú máme možnosť pripravovať rôznymi spôsobmi. Dnes vám chcem predstaviť jednoduchý recept, ako upiecť špargľu, pričom si zachová jej prirodzenú chuť a chrumkavosť. Pečená špargľa je vynikajúca ako príloha, alebo ako hlavná surovina v rozličných pokrmoch.
Ingrediencie na pečenú špargľu
Aby ste si mohli vychutnať úspešne pripravenú pečenú špargľu, pripravte si týchto niekoľko surovín:
- 500 g čerstve špargle
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku (nepovinné)
- parmezán na posypanie (nepovinné)
Postup na pečenie špargle
Príprava je mimoriadne jednoduchá. Na začiatku si rúru predhrejte na 200 °C. Medzitým sa venujte špargli — odlomte tvrdé konce a umyte ich pod tečúcou vodou. Potom ich osušte a vložte do misy.
Pridajte olivový olej, soľ a čierne korenie. Ak máte radi cesnak, môžete pridať aj nasekané strúčiky. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa špargľa dobre obalila v ochucovadlách.
Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte špargľu do jednej vrstvy a pečte ju asi 15-20 minút. Po tejto dobe by špargľa mala byť nežná a zlatistá. Ak radi experimentujete, na konci pečenia môžete špargľu posypať parmezánom pre intenzívnejšiu chuť.
Ako môžete vidieť, pečenie špargle je veľmi jednoduché a rýchle. Tento pokrm si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi, buď so zvyšnými jedlami, alebo len tak samotný ako zdravú a chutnú desiatu.