Ako upiecť zemiakový chlieb?
Ak si prajete mať na tanieri výpečky so zemiakmi, zemiakový chlieb je vynikajúcou alternatívou! Tu je jednoduchý návod, ktorý môžete vyskúšať:
Zemiakový chlieb
Ingrediencie:
- 2 veľké zemiaky
- 500 g hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia (7 g)
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 200 ml teplej vody
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Ako upiecť zemiakový chlieb?
Pokyny:
- Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Uvarte ich do mäkka vo vriacej vode, potom sceďte a nechajte vychladnúť.
- V priestrannej miske premiešajte múku, sušené droždie, soľ a cukor.
- Pridajte vychladnuté zemiaky a vodu. Je dobré začať s polovičným množstvom vody a postupne pridávať, až dosiahnete hladké cesto, ktoré nie je príliš suché ani lepkavé.
- Dôkladne premiešajte cesto a potom pridajte olivový olej. Opäť zamiešajte, aby sa olej rovnomerne rozložil.
- Cesto nechajte kysnúť zakryté v teplej miestnosti približne 1 hodinu, kým sa jeho objem nezväčší.
- Po vykysnutí preložte cesto na pomúčenú plochu alebo plech a dôkladne ho prehnite. Nechajte znovu kysnúť pokryté ďalších 30 – 45 minút.
- Po tomto kysnutí vyhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Potom vložte chlieb do predhriatej rúry a pečte ho asi 30 – 35 minút, kým nebude zlatohnedý.
- Hotový zemiakový chlieb nechajte chvíľku vychladnúť na mriežke a potom si ho môžete vychutnať!
Verím, že tento recept vám prinesie radosť. Prajem vám dobrú chuť!
2) Ako upiecť zemiakový chlieb?
Zemiakový chlieb je skvelé a zdravé pečivo, ktoré si môžete ľahko pripraviť aj doma. Jeho jemná textúra a mierne sladká chuť, ktorú dodávajú zemiaky, poteší vás i vašu rodinu. V tomto návode vám krok po kroku ukážem, ako upiecť zemiakový chlieb.
Potrebné ingrediencie:
- 500 g múky (pšeničnej alebo kombinovanej pšeničnej a ražnej)
- 300 g varených zemiakov (najlepšie s jemne rozvarenou štruktúrou)
- 1 balenie (7 g) sušeného droždia
- 200 ml teplej vody
- 1 čajová lyžička soli
- 1 polievková lyžica cukru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Čierne korenie, bylinky alebo semienka (podľa vlastných preferencií)
Pokyny:
-
Príprava zemiakov: Zemiaky varte v šupke, kým nezmäknú. Nechajte ich vychladnúť, potom ich ošúpte a rozpučte na jemnú kašu.
-
Miesenie cesta:
- Do misky pridajte teplú vodu, droždie a cukor. Nechajte 5-10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo a vytvorilo penu.
- Do veľkej misy pridajte rozpučené zemiaky, múku a soľ. Potom pridajte aj aktivované droždie a olivový olej.
- Všetko dôkladne premiešajte, najlepšie rukami alebo mixérom s hákovým nástavcom, až…
-
Kysnutie cesta:
- Na pomúčenej pracovnej ploche cesto spracovávajte, až kým nebude hladké a pružné (prospeje mu asi 5-10 minút).
- Cesto vložte do mierne naolejovanej misky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým objem nezdvojnásobí.
-
Formovanie a druhé kysnutie:
- Keď cesto vykysne, jemne ho vypracujte, aby ste vypustili vzduch. Potom ho formujte na bochník alebo valec podľa vlastnej preferencie.
- Položte cesto na plech vyložený papierom na pečenie alebo do chlebovej formy a nechajte ho opäť kysnúť, tentokrát približne 30-40 minút.
-
Pečenie:
- Rúru predhřejte na 220 °C. Pred tým, ako dáte chlieb do rúry, môžete na povrchu cesta jemne spraviť zárezy, aby ste vytvorili pekný vzor.
- Pečte chlieb asi 30-40 minút, alebo kým povrch nezíska zlatohnedú farbu a pri poklepnutí na spodok neznie dutý zvuk.
-
Chladenie:
- Hotový chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladiť na mriežke, aby sa na spodnej strane nezhromažďovala vlhkosť.
Záver
Zemiakový chlieb predstavuje vynikajúcu alternatívu k tradičnému chlebu a jeho chuť určite obohatí vašu stravu. Môžete ho servírovať k polievkam, šalátom alebo si ho vychutnať len s maslom. Nezabudnite sa odvážiť experimentovať s rôznymi prísadami, ako sú bylinky, olivy či semienka, aby ste si vytvorili vlastnú verziu tohto chutného pečiva! Dobrú chuť!