Ako upiecť zemiakový chlieb

Ako upiecť zemiakový chlieb?

Ak si prajete mať na tanieri výpečky so zemiakmi, zemiakový chlieb je vynikajúcou alternatívou! Tu je jednoduchý návod, ktorý môžete vyskúšať:

Zemiakový chlieb

Ingrediencie:

  • 2 veľké zemiaky
  • 500 g hladkej múky
  • 1 balenie sušeného droždia (7 g)
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 200 ml teplej vody
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja

 

Ako upiecť zemiakový chlieb?

Pokyny:

  1. Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na menšie kocky. Uvarte ich do mäkka vo vriacej vode, potom sceďte a nechajte vychladnúť.
  2. V priestrannej miske premiešajte múku, sušené droždie, soľ a cukor.
  3. Pridajte vychladnuté zemiaky a vodu. Je dobré začať s polovičným množstvom vody a postupne pridávať, až dosiahnete hladké cesto, ktoré nie je príliš suché ani lepkavé.
  4. Dôkladne premiešajte cesto a potom pridajte olivový olej. Opäť zamiešajte, aby sa olej rovnomerne rozložil.
  5. Cesto nechajte kysnúť zakryté v teplej miestnosti približne 1 hodinu, kým sa jeho objem nezväčší.
  6. Po vykysnutí preložte cesto na pomúčenú plochu alebo plech a dôkladne ho prehnite. Nechajte znovu kysnúť pokryté ďalších 30 – 45 minút.
  7. Po tomto kysnutí vyhrejte rúru na 220 stupňov Celzia. Potom vložte chlieb do predhriatej rúry a pečte ho asi 30 – 35 minút, kým nebude zlatohnedý.
  8. Hotový zemiakový chlieb nechajte chvíľku vychladnúť na mriežke a potom si ho môžete vychutnať!

Verím, že tento recept vám prinesie radosť. Prajem vám dobrú chuť!

 

Ako upiecť zemiakový chlieb - 2

2) Ako upiecť zemiakový chlieb?

Zemiakový chlieb je skvelé a zdravé pečivo, ktoré si môžete ľahko pripraviť aj doma. Jeho jemná textúra a mierne sladká chuť, ktorú dodávajú zemiaky, poteší vás i vašu rodinu. V tomto návode vám krok po kroku ukážem, ako upiecť zemiakový chlieb.

Potrebné ingrediencie:

  • 500 g múky (pšeničnej alebo kombinovanej pšeničnej a ražnej)
  • 300 g varených zemiakov (najlepšie s jemne rozvarenou štruktúrou)
  • 1 balenie (7 g) sušeného droždia
  • 200 ml teplej vody
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • Čierne korenie, bylinky alebo semienka (podľa vlastných preferencií)

 

Ako pripraviť amura?

Ako pripraviť amura?

Čítať viac »

Ako upiecť zemiakový chlieb - 3

Pokyny:

  1. Príprava zemiakov: Zemiaky varte v šupke, kým nezmäknú. Nechajte ich vychladnúť, potom ich ošúpte a rozpučte na jemnú kašu.

  2. Miesenie cesta:

    • Do misky pridajte teplú vodu, droždie a cukor. Nechajte 5-10 minút odstáť, aby sa droždie aktivovalo a vytvorilo penu.
    • Do veľkej misy pridajte rozpučené zemiaky, múku a soľ. Potom pridajte aj aktivované droždie a olivový olej.
    • Všetko dôkladne premiešajte, najlepšie rukami alebo mixérom s hákovým nástavcom, až…
kým nebude cesto jemné a súvislé.
  • Kysnutie cesta:

    • Na pomúčenej pracovnej ploche cesto spracovávajte, až kým nebude hladké a pružné (prospeje mu asi 5-10 minút).
    • Cesto vložte do mierne naolejovanej misky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým objem nezdvojnásobí.
  • Formovanie a druhé kysnutie:

    • Keď cesto vykysne, jemne ho vypracujte, aby ste vypustili vzduch. Potom ho formujte na bochník alebo valec podľa vlastnej preferencie.
    • Položte cesto na plech vyložený papierom na pečenie alebo do chlebovej formy a nechajte ho opäť kysnúť, tentokrát približne 30-40 minút.
  • Pečenie:

    • Rúru predhřejte na 220 °C. Pred tým, ako dáte chlieb do rúry, môžete na povrchu cesta jemne spraviť zárezy, aby ste vytvorili pekný vzor.
    • Pečte chlieb asi 30-40 minút, alebo kým povrch nezíska zlatohnedú farbu a pri poklepnutí na spodok neznie dutý zvuk.
  • Chladenie:

    • Hotový chlieb vyberte z rúry a nechajte ho vychladiť na mriežke, aby sa na spodnej strane nezhromažďovala vlhkosť.

Záver

Zemiakový chlieb predstavuje vynikajúcu alternatívu k tradičnému chlebu a jeho chuť určite obohatí vašu stravu. Môžete ho servírovať k polievkam, šalátom alebo si ho vychutnať len s maslom. Nezabudnite sa odvážiť experimentovať s rôznymi prísadami, ako sú bylinky, olivy či semienka, aby ste si vytvorili vlastnú verziu tohto chutného pečiva! Dobrú chuť!

 

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. ZemiakovýMajster píše:

    Tento recept na zemiakový chlieb je jednoducho úžasný! Urobila som ho podľa pokynov a chutil fantasticky. Jemná konzistencia a skvelá chuť sú presne to, čo som hľadala. Určite ho odporučím aj rodine a priateľom!

  2. ChutnyJanko píše:

    Wow, zemiakový chlieb? To znie super! Určite to vyskúšam, keď budem mať čas. Mám rád pečenie a tento recept vyzerá veľmi lákavo. Som si istý, že sa mi podarí urobiť chutný chlieb!

  3. KucharskaPani píše:

    Konečne niečo nové do mojej kuchyne! Zemiakový chlieb ma veľmi zaujal. Môžem si ho pripraviť aj k polievke alebo len tak s maslom. Teším sa na to, ako sa mi podarí urobiť ho doma!

  4. PečenieSrdcom píše:

    Tento recept je fantastický! Chlieb s pridaním zemiakov je skvelý nápad. Hlavne pre tých, ktorí milujú domácu kuchyňu. Myslím, že si s týmto receptom užijem veľa príjemných chvíľ v kuchyni!

  5. Srdcovka123 píše:

    Zemiakový chlieb? To je skvelé! Vždy som sa bála piecť chleba, ale tento recept vyzerá tak jednoducho. Určite to vyskúšam a teším sa na tú vôňu v kuchyni pri pečení!

  6. OliKucharka píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem do mojej zbierky receptov! Zemiakový chlieb má takú krásnu farbu a vôňu. Neviem sa dočkať, kedy ho upečiem pre svoju rodinu na víkend.

  7. KreativnyPeciar píše:

    ‚Zemiakový chlieb‘ znie ako výborný nápad! Už mám všetky ingrediencie doma a určite ho pripravím cez víkend. S vašim návodom verím, že bude skvelý a určite ho odporučím aj ostatným.

  8. -ChlebovaMyslienka- píše:

    ‚Zemiakový‘ áno prosím! Tento recept vyzerá veľmi chutne a zdravé zároveň. Je super mať alternatívu k bežnému chlebu a navyše môžem experimentovať s prísadami podľa vlastnej chuti!

  9. -VeselePečenie- píše:

    ‚Perfektné!‘ Tento recept ma doslova nadchol! Zemiaky vo chlebe sú úžasné, určite to vyskúšam hneď dnes večer na večeru s polievkou.

  10. SlovenskyPecik píše:

    Tento recept na zemiakový chlieb je skutočne skvostný! Už sa neviem dočkať jeho vône v rúre. Veľmi sa teším na ochutnávku po upečení – určite bude fantastický!