Cuketu je možné efektívne uchovávať niekoľkými spôsobmi:
- Chladnička: Cuketu môžete uložiť do chladničky. Predtým, ako ju uložíte, ju opláchnite, osušte a zabaľte do plastovej fólie alebo do nádoby, ktorá nezadržuje vzduch, a umiestnite ju do zeleninových zásobníkov chladničky. Cuketa by mala ostať čerstvá po dobu niekoľkých týždňov.
- Mrazenie: Cuketa je výborná zelenina na zamrazenie. Aby ste ju pripravili, nakrájajte ju na plátky alebo malé kusy. Následne ju vložte do vriacej vody na niekoľko minút, aby lepšie zachovala svoju šťavnatosť. Potom nalejte ľadovú vodu, aby ste zastavili varenie. Osušte a rozdeľte do uzatvárateľných plastových vreciek, pevnych nádob alebo kontajnerov a uložte do mrazničky. Cuketa z mrazničky ostáva najchutnejšia počas 10-12 mesiacov.
- Kvasenie: Pre tých, ktorí majú radi fermentované jedlá, môžete cuketu zaviesť do procesu kvasenia. Nakrájajte ju na menšie kúsky, vložte do sklenenej nádoby a premiešajte so soľankou (1 lyžička soli na 1 šálku vody). Následne ju zakryte gázou.