Cvikla sa na Slovensku, často varí najme počas sviatkov. Na veľkú noc ale aj na niektoré rusnácke sviatky.
No netreba zabúdať, že je skvelým zdrojom železa, ktoré je pre nás veľmi dôležité.
Malé upozornenie: netreba to perháňať z dávkami železa. Menšia rada, mala som s tým zdravotné problémy.
Ale rozhodne ju zaradte do svojho jedálnička. Nič z tým nepokazíte a práve naopak. Za 30 až 40 minút ju máte uvarenú. Ukážem vám nižšie v obsahu, ako na to.
Ako uvariť cviklu?
Ak viete po anglicky pomôže vám aj tento video recept.
2)
Cvikla, známa svojou jedinečnou chuťou a výživovými hodnotami, je skvelou prísadou do mnohých pokrmov. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, čo z nej robí zdravú voľbu pre každého. V tomto článku sa naučíme, ako správne uvariť cviklu, aby si zachovala svoje cenné živiny a chutila skvele.
Ingrediencie na varenie cvikly
Na prípravu varenej cvikly budeme potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g cvikly
- voda
- soľ (podľa chuti)
- olivový olej (na podávanie)
- ocot alebo citrónová šťava (voliteľné, na dochutenie)
Postup varenia cvikly
1. Na začiatku si cviklu dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme odstránili všetky nečistoty. Je dôležité neodstraňovať šupku, pretože tá pomáha uchovať živiny.
2. Vložte umytú cviklu do veľkého hrnca a zalejte ju dostatočným množstvom vody. Pridajte štipku soli, aby ste zvýraznili jej prirodzenú chuť.
3. Hrnca zakryte a priveďte vodu k varu. Následne znížte teplotu na stredný plameň a varte prikryté približne 30-45 minút, v závislosti od veľkosti cvikly. Skontrolujte jej mäkkosť vidlicou – mala by byť jemná, ale nie rozvarená.
4. Po uvarení cviklu vyberte z vody a nechajte ju vychladnúť. Keď je dostatočne chladná, šupku môžete jednoducho olúpať rukami alebo nožom.
5. Nakrájajte cviklu na plátky alebo kocky a podávajte ju s olivovým olejom a octom alebo citrónovou šťavou na dochutenie. Môžete ju pridať aj do šalátov, alebo podávať ako prílohu k mäsovým jedlám.
Takto pripravíte chuťovo výraznú, výživnú a aromatickú cviklu, ktorou môžete obohatiť svoj jedálniček.
3)
Cvikla je alebo známa svoju výraznú farbu a množstvo zdravotných benefitov. Je bohatá na vitamíny a minerály ako zinek, horčík a železo, a navyše má čistiace účinky na organizmus. V tomto článku vám ukážeme, ako uvariť cviklu v jednoduchej a efektívnej príprave.
Príprava ingrediencií na varenie cvikly
Pred začatím varenia je dôležité pripraviť všetky potrebné ingrediencie. Na varenie cvikly budete potrebovať:
- Čerstvá cvikla (približne 500g)
- Soľ
- Čerstvá voda
- Ocot (voliteľné)
Po získaní ingrediencií sa môžete rozhodnúť, ako chcete cviklu upraviť. Cvikla môže byť podávaná ako príloha, súčasť šalátov, alebo môže slúžiť ako základ pre polievku.
Kroky na uvarenie cvikly
Teraz následne prejdeme krokmi na uvarenie cvikly:
- Umývanie a čistenie cvikly: Pred varením dôkladne umyte cviklu pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty. Pokiaľ je to potrebné, olúpte ju.
- Varovanie cvikly: Vložte umyté kusy do hrnca, zalejte ich čerstvou vodou a pridajte trochu soli. Privedte k varu.
- Varenie: Po dosiahnutí varu znížte teplotu a varte cviklu asi 30-45 minút, poprípade dlhšie v závislosti od veľkosti kusov.
- Kontrola hotovosti: Cviklu môžete skontrolovať pomocou vidlice. Ak ide ľahko prepichnúť, je hotová.
- Vyberanie a podávanie: Uvarené cvikly vyberte z hrnca, nechajte ich ochladiť a potom môžte podávať.
Dúfame, že tento postup na uvarenie cvikly vám pomôže pripraviť zdravé a chutné jedlo, či už ako samostatný pokrm alebo doplnok k hlavnému jedlu. Prajeme vám dobrú chuť!
Cvikla je naozaj skvelá! Mám ju veľmi rád, najmä ako prílohu k mäsu. Vždy, keď ju varím, cítim sa zdravo a plný energie. Ďakujem za recept, určite ho vyskúšam podľa vašich rád!
Úplne súhlasím! Cvikla je úžasná zelenina plná živín. Nikdy som nevedela, že varenie môže byť také jednoduché. Vďaka za tento skvelý návod! Určite sa pustím do varenia hneď zajtra.
Wow, cvikla vyzerá veľmi chutne! Nikdy som si nemyslel, že ju môžem takto jednoducho pripraviť. Teším sa na experimentovanie s novými receptami. Ďakujem za tipy a inšpiráciu!
Cvikla má takú krásnu farbu! Doma ju varíme pravidelne a vždy s radosťou. Vďaka za detailný postup, určite ho využijem aj na rodinnej oslave. Mám pocit, že všetkým bude chutiť!
Veľmi pekný článok o cvikle! Je to zdravé a výživné jedlo. Rád si ju dávam do šalátov alebo len tak s olivovým olejom. Ďakujem za zdieľanie receptu, určite sa k tomu vrátim.
Tento článok ma inšpiroval vrátiť sa k vareniu cvikly! Má toľko zdravotných benefitov a je to aj veľmi chutné. Skvelé rady ako na to, už sa teším na výsledok!
Varenie cvikly je super jednoduché! Zbožňujem jej sladkastú chuť a teraz viem presne ako na to. Ďakujem za jasný návod – určitě vyskúšam variť podľa týchto tipov!
Skvelý článok o cvikle! Jej chuť mi pripomína detstvo. Varíme ju doma často a teraz viem pripraviť ešte lepšie recepty s ňou. Cvikla je jednoducho úžasná zelenina!
Súhlasím s tebou úplne! Cvikla je fantastická voľba pre zdravie a ja ju milujem v šalátoch i ako prílohu k jedlu. Skvelý postup na jej prípravu – už sa teším na varením doma.
Tak toto je presne to, čo som potreboval vedieť o cvikle! Vždy som mal obavy z jej varenia, ale teraz už nie. Veľmi jasné pokyny a teším sa na zdravé jedlá v mojej kuchyni.