Ako uvariť dobrý vývar?

Samozrejme! Tu je podrobný návod, ako pripraviť skvelý vývar so všetkými postupmi a radami:

Suroviny:

  • 1 kg mäsa (hovädzie, kuracie alebo bravčové; môžete zvoliť kombináciu rôznych druhov mäsa pre bohatšie chute)
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 1 koreň petržlenu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 petržlenových koreňov
  • 5 klinčekov
  • 5 zŕn čierneho korenia
  • hrsť čerstvého tymianu
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti

 

Akým spôsobom uvariť chutný vývar?

Postup:

Syrova pomazánka na jednohúbky

Syrova pomazánka na jednohúbky

Čítať viac »

  1. Začnite s prípravou zeleniny. Opláchnite a očistite cibuľu, mrkvu, zeler a koreň petržlenu. Nakrájajte ich na väčšie kusy. Môžete rovnako pripraviť aj petržlenové korene, ak ich máte. Nakoniec jemne nasekajte cesnak.
  2. Pripravte si mäso. Ak je to potrebné, opláchnite ho pod studenou vodou. Ak máte celé kusy mäsa, rozkrájajte ich na menšie časti.
  3. Do hrnca vložte mäso a nasekanú zeleninu. Pridajte klinčeky, čierne korenie, čerstvý tymian a petržlenovú vňať. Takisto môžete pridať ďalšie bylinky podľa vlastnej chuti.
  4. Zalejte všetko studenou vodou. Množstvo vody by malo byť dostatočné na to, aby pokrylo mäso a zeleninu.
  5. Nekrytý hrniec položte na sporák a priveďte obsah k varu pri strednej teplote.
  6. Keď sa voda začne variť, znížte teplotu na minimum a varte jemne 2-3 hodiny. Pomaly varenie umožní uvoľnenie lahodných aróm z prísad.
  7. Počas varenia pravidelne odstraňujte vznikajúcu penu na povrchu. Týmto dosiahnete čistejší a priezračnejší vývar s lepšou chuťou.
  8. Po dokončení varenia vypnite oheň a nechajte vývar vychladnúť aspoň na 15-20 minút.
  9. Použite hrniec so sieťkou alebo sitko a preceďte vývar do inej nádoby. Týmto odstránite kúsky mäsa a zeleniny.
  10. Preceďte vývar aj cez jemné sitko, aby ste sa zbavili všetkých nečistôt. Toto môže byť potrebné zopakovať, aby ste mali vývar dokonale precezený.
  11. Ochutnajte vývar a podľa potreby pridajte soľ a korenie. Nezabudnite, že vývar by mal mať miernu chuť, pretože ho budete využívať v rôznych receptoch, kde môžete pridať ďalšie koreniny.
  12. Teraz je váš skvelý vývar pripravený na použitie v rôznych jedlách alebo ho môžete servírovať aj ako samostatný pokrm. Ak ho neplánujete skonzumovať hneď, uložte ho do uzavretej nádoby v chladničke a použite ho v priebehu niekoľkých dní.

Toto je vynikajúci základný recept na vývar, ktorý môžete využiť ako základ pre polievky, omáčky alebo iné pokrmy. Vývar je bohatý na živiny a chuťové prvky, ktoré obohatia vaše jedlá. Vychutnajte si svoj skvelý vývar!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Komentáre

  1. Rtothova píše:

    Ďakujem za skvelý recept! Už sa teším na varenie vývaru podľa tvojho návodu.

  2. Bystrik54 píše:

    Tento postup je veľmi jednoduchý a jasne popísaný. Určite vyskúšam, ďakujem!

  3. Cyril91 píše:

    Vývar je základ pre dobré jedlo, a tento recept vyzerá veľmi sľubne. Ďakujem!

  4. Anonym píše:

    Zeleninu môžete nakrájať aj na menšie kúsky, tak sa arómy lepšie uvoľnia. Skvelý recept!