Ako uvariť ňoky?

Keďže sa jedná o trochu komplexnejší proces, tu je podrobnejší postup, ako uvariť noky:

Potrebujete:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • 2 šálky múky
  • 2 vajcia
  • soľ podľa chuti

 

Ako uvariť ňoky?

Postup:

  1. Začnite tým, že si ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na menšie kusy. Dajte ich do hrnca a zalejte vodou. Pridajte trochu soľe.
  2. Hrniec s vodou a zemiakmi dajte na sporák a varíme ich, kým nebudú mäkké. Potom ich sceďte a nechajte vychladnúť.
  3. Keď sú zemiaky dostatočne vychladené, prelejte ich cez pretláčač na zemiaky alebo ich roztlačte vidličkou, kým nebudú hladké.
  4. Pridajte do pretlačených zemiakov múku a soľ. Premiešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
  5. Vytvorte do stredu cesta doťahovaciu jamku, rozbiťte do nej vajcia a začnite miešať strednými rukami, postupne pridávajte múku z okrajov jamky a pokračujte v miešaní, kým sa cesto začne formovať.
  6. Keď je cesto dostatočne zmesené, vyberte ho z misky a položte na múkou vysypaný povrch.
  7. Mäkkými rukami cesto miešajte a hniete, postupne pridávajte múku, ak je to potrebné, aby sa cesto prestalo lepiť.
  8. Miešajte a hniate cesto približne 10 minút, kým nie je hladké a pružné.
  9. Keď je cesto hotové, zabalte ho do plastovej fólie a nechajte oddychovať asi 30 minút.
  10. Počas tohto času môžete pripraviť vriacu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
  11. Po 30 minútach rozdelte cesto na menšie časti a vyvaľkajte ho na pomúčenom povrchu na hrúbku asi 1 cm.
  12. Pomocou noža alebo kruhového výseku nakrájajte cesto na 2 cm široké pásy.
  13. Každý pás môžete jemne potrieť múkou a pomocou noža alebo dlane ich tvarovať na noky.
  14. Keď máte vytvarované noky, môžete ich vkladať po niekoľkých kusoch do vriacej osolenej vody.
  15. Noky varte asi 2-3 minúty alebo kým nevyplávajú na povrch.
  16. Podávajte uvarené noky podľa svojich preferencií – môžete ich podávať s rôznymi omáčkami, pridajte syr alebo posypte ich bylinkami.

Teraz je váš chutný taliansky pokrm pripravený! Nech sa vám páči a dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *