Ako uvariť tekvicovú polievku?

Ak chcete uvariť tekvicovú polievku, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Najprv očistite a nakrájajte tekvicu na malé kocky.
  2. Pripravte si zeleninový vývar alebo vodu.
  3. Rozpálte hrniec na strednom ohni a pridajte trochu oleja.
  4. Pridajte cibuľu a česnak do hrnca a restujte ich, kým nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu.
  5. Pridajte nakrájanú tekvicu do hrnca a orestujte ju niekoľko minút, aby zmäkla.
  6. Pridajte zeleninový vývar alebo vodu, kým tekvica zmäkne úplne. Môžete pridať aj niektoré korenie ako napríklad kurkumu, mletú papriku, soľ a korenie podľa svojho vkusu.
  7. Nechajte polievku povariť a potom ju zmixujte na hladký krém s pomocou mixéra alebo mixovacej tyče.
  8. Ak je polievka príliš hustá, pridajte viac vývaru alebo vody a premiešajte.
  9. Ochutnajte polievku a prípadne pridajte ďalšie korenie podľa chuti.
  10. Podávajte polievku horúcu a môžete si ju ozdobiť niektorými semienkami alebo bylinkami.

 

Ako uvariť tekvicovú polievku?

Tekvicová polievka je lahodný a výživný pokrm, ktorý je ideálny na chladnejšie dni. Tento jednoduchý recept vám ukáže, ako rýchlo a jednoducho pripraviť túto chutnú polievku.

Ingrediencie:

  • 1 kg tekvice (najlepšie muškátovej alebo hokkaido)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky (voliteľné, pre krémovejšiu konzistenciu)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany na varenie (môže byť aj rastlinná)
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Olivový olej
  • Štipka mletého muškátového orieška (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo tekvicové semienka na ozdobu

Postup:

  1. Príprava tekvice: Tekvicu umyte, rozkrájajte na polovice a odstráňte semienka. Následne ju ošúpte (ak používate muškátovú tekvicu, je lepšie ju ošúpať, hokkaido sa môže variť aj so šupkou) a nakrájajte na kocky.

  2. Smaženie zeleniny: Na panvici alebo v hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte ju na strednom ohni, kým nezmäkne a nezískajú zlatú farbu. Následne pridajte nasekaný cesnak a krátko smažte.

  3. Pridanie tekvice a zemiakov: Do hrnca pridajte nakrájanú tekvicu a zemiaky, ak ich používate. Premiešajte a nechajte ich smažiť približne 5 minút, aby sa trochu opiekli.

  4. Varíme polievku: Nalejte zeleninový vývar do hrnca, zmes priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte polievku variť asi 20-25 minút, kým bude tekvica a zemiaky úplne mäkké.

  5. Mixovanie: Po dovarení polievku odstavte z ohňa a pomocou ponorného mixéra zmes rozmixujte dohladka. Ak nemáte ponorný mixér, môžete polievku preliať do klasického mixéra, ale dávajte pozor na horúce tekutiny.

  6. Finalizácia: Po rozmixovaní pridajte smotanu na varenie. Dobre premiešajte a ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trošku vody alebo vývaru. Dochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom podľa chuti.

  7. Servírovanie: Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou alebo opečenými tekvicovými semienkami.

Tipy:

  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete pred varom predpečeniť tekvicu v rúre s trochou olivového oleja.
  • Skúste pridať aj iné koreniny, ako kardamón alebo zázvor, pre zaujímavejšiu chuť.

Tekvicová polievka je nielen chutná, ale aj plná živín. Užite si jej prípravu a dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. KráľovnáKuchyne píše:

    Super recept! Tekvicová polievka je moja obľúbená na jeseň. Vždy ma zahreje a mám ju rada s chrumkavými semienkami. Určite vyskúšam aj korenie, ako je zázvor. Ďakujem za skvelý tip!

  2. ZlatýJablko píše:

    Wow, to znie úžasne! Milujem tekvicu a tento recept vyzerá veľmi jednoduchý. Už sa teším, ako si pripravím túto chutnú polievku na víkend. Môžem pridať aj trochu syra? Dík za inšpiráciu!

  3. Peťko123 píše:

    Toto je presne to, čo potrebujem! Tekvicová polievka je taká lahodná a zdravá. Myslím si, že pridám viac cesnaku pre extra chuť. Super článok, určite ho odporučím aj svojim kamarátom!

  4. MačkaMia píše:

    Jéj, to vyzerá fantasticky! Nikdy som neskúsila robiť tekvicovú polievku sama, ale podľa týchto krokov to zvládnem určite! Rada pridám aj muškátový oriešok pre lepšiu vôňu. Ďakujem za skvelý recept!

  5. Srdiečko2023 píše:

    Mňam, tekvicová polievka je naozaj skvostná! Tento recept ma inšpiruje v kuchyni, nemôžem sa dočkať jej vyskúšania. Chcem pridať aj nejaké bylinky na ozdobu. Ďakujem za super tipy!

  6. JasnýDňoch píše:

    Skvelý návod na prípravu tekvicovej polievky! Veľmi sa mi páči kombinácia cesnaku a cibule s tekvicou. Určite ju skúsim urobiť túto jeseň pre rodinu. Ďakujem za recept a inšpiráciu!

  7. _RýchlyRecept_ píše:

    ‘Tekvicová polievka? To je hit! Zbožňujem túto kombináciu chutí a voní. Tento recept určite vyskúšam hneď zajtra večer! Mám pocit, že bude všetkým chutiť ako nikdy predtým.’

  8. -VeselýKuchár- píše:

    ‘Nedávno som objavil tekvicu a teraz sa nemôžem dočkať tejto polievky! Podľa týchto krokov to bude určite jednoduché a chutné jedlo pre celú rodinu.’

  9. !ChutnéPokrmy! píše:

    ‘Tento recept vyzerá neuveriteľne lákavo! Tekvica má takú jedinečnú chuť a verím, že táto polievka bude delikatesa!’

  10. #ZdravéJedlo# píše:

    ‘Tak toto je presne to, čo potrebujem do chladných dní – zdravá a výživná tekvicová polievka! Vďaka za zdieľanie tohto úžasného receptu!’

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *