Recept na zaváranie červenej cvikle, tak ako by to pripravoval profesionál.
Ingrediencie:
- 500 g červenej cvikle
- 500 ml octu
- 250 ml vody
- 2 lyžice soli
- 2 lyžice cukru
- koreniny podľa chuti (napr. korenie na zaváranie, klinčeky, bobkový list)
Ako zavárať cviklu – recept?
Postup:
- Červenú cviklu dôkladne očistite a ošúpte, potom ju nakrájajte na tenké plátky alebo stehná.
- V hrnci zohrejte ocot, vodu, soľ a cukor. Pridajte aj koreniny podľa chuti.
- Keď zmes v hrnci začne vrieť, pridajte nakrájané plátky cvikle.
- Varíme 10 až 15 minút, alebo dovtedy, kým je cvikla dostatočne mäkká.
- Po uvarení cviklu nechajte trochu vychladnúť a potom ju odlejte zalejacom nálevom do zaváracích pohárov.
- Poháre dobre uzavrite a sterilizujte v hrnci s vodou asi 20 minút.
- Hotové zavárané cvikly skladujte v chladničke. Po otvorení skladujte v chladničke a spotrebujte v priebehu niekoľkých dní.
Tento recept je jedným z mnohých spôsobov, akými môžete zavárať červenú cviklu. Môžete si ho prispôsobiť podľa svojich preferencií a skúsiť napríklad pridať ďalšie koreniny. Dobrú chuť!