Ako zavárať ďžem

Ako pripraviť džem? Prvým dôležitým krokom je zabezpečiť kvalitné suroviny. Zvyčajne využívam jahody, maliny alebo čučoriedky, ale aj jablká a hrušky sú skvelou voľbou, všetko to, čo mi poskytne záhrada alebo si vymením so susedkou. Postupujem podľa níže uvedeného receptu.

Bude potrebné:
– 1 kg ovocia (napr. jahody, maliny, čučoriedky, marhule)
– 600 g cukru
– šťava z 1 citróna

Postup na prípravu džemu

1. Ovocie dôkladne umyte a odstráňte neželané časti.
2. Ovocie rozmixujte do jemnej kaše, alebo ho ponechajte v kúsoch, podľa toho, ako to máte radi.
3. Vložte ovocie do hrnca, pridajte cukor a citrónovú šťavu.
4. Pomaly zahrejte zmes na nízkej teplote, pričom pravidelne premiešavajte.
5. Keď začne zmes bublinať a zahusťovať sa, odstavte ju z ohňa.
6. Horúci džem nalievajte do sterilizovaných pohárov a nechajte vychladnúť.
7. Hotový džem uskladnite v chladničke.

Tip: Pre ešte hustejší džem do zmesi pridajte niekoľko lyžíc želírovacieho cukru a nechajte ju varenie o niečo dlhšie.

Ako zavárať ďžem?-2

Polievka z papriky

Polievka z papriky

Čítať viac »

2) Ako zavárať ďžem?

Na začiatku si nachystajte všetky potrebné ingrediencie a pomôcky. Na prípravu džemu budete potrebovať: čerstvé ovocie, cukor, citrónovú šťavu, sterilizované poháre a viečka a takisto hrniec na varenie. Ovocie si zvoľte podľa vašich preferencií – či už sa rozhodnete pre jahody, marhule, alebo maliny, prvým krokom je dôkladné umytie a nakrájanie na menšie kúsky.

Postup na vytvorenie vlastného džemu

Po príprave ovocia ho vložte do hrnca a pridajte cukor. Na každý kilogram ovocia odporúčam pridať približne 700 gramov cukru. Dobre premiešajte a nechajte odpočívať aspoň 1 hodinu, aby sa uvoľnila šťava. Následne zapnite sporák a varte na strednom plameni. Pridajte citrónovú šťavu, aby sa vylepšila chuť a zachovala farba. Nezabúdajte pravidelne miešať, aby sa džem nepripálil.

Péče a skladovanie džemu

Akonáhle sa voda z ovocia začne variť a zmes sa zahustí, skontrolujte jej konzistenciu. Môžete to overiť tak, že na tanierik umiestnite kvapku džemu. Ak sa kvapka neroztápa, džem je pripravený. Naplňte sterilné poháre až po okraj a okamžite uzavrite. Džem by sa mal uskladniť na chladnom a tmavom mieste a vydrží niekoľko mesiacov. To je všetko; teraz si môžete vychutnať svoj domácí džem počas celého roka!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

17 Komentárov

  1. Bhorvathova píše:

    Vdaka za skvely navod na zavaranie dzemu, urcite to vyskusam!

  2. Itothova píše:

    Tento recept sa mi velmi paci, vyzera to jednoducho a chutovo! Budem mat dobru zabavu.

  3. Janka123 píše:

    Tento recept je skvelý! Džem zo záhrady je najlepší. Mám svoje jahody a maliny, ktoré som použila podľa vášho návodu. Chutí fantasticky! Ďakujem za tipy, určite vyskúšam aj s hruškami!

  4. PeťoKuchár píše:

    Wow, to vyzerá jednoducho a chutne! Už sa teším, ako si pripravím vlastný džem. Všetci v rodine budú nadšení. Suseda mi vždy dáva ovocie, tak ho určite využijem. Ešte raz díky!

  5. Miriamka píše:

    Znie to úžasne! Nevedela som, že je to tak jednoduché. Určite skúsim tento víkend. Milujem jahody a maliny, tak sa už neviem dočkať, kedy si spravím svoj prvý džem. Ďakujem za inšpiráciu!

    1. 😍 Anastazia 🔥 píše:

      Rádo sa stalo! Jahody a maliny sú perfektná kombinácia na džem, bude to naozaj chutné. Určite si užiješ celý proces a výsledok! Môžeš pridať aj trochu citrónu, aby džem dostal peknú vyváženú chuť.

  6. RoboFan píše:

    Parádny recept! Džem zo sezónneho ovocia je naozaj najlepšia voľba. Rád experimentujem s rôznymi príchuťami a tento recept mi naozaj pomôže získať skvelé výsledky. Teším sa na leto a zaváranie!

  7. KikiDoma píše:

    Fíha, aký úžasný návod! Myslela som si, že zaváranie je zložité, ale vy ste to tak pekne vysvetlili. Určite vyskúšam s čučoriedkami z lesa! Teším sa na tú skvelú chuť džemu!

    1. 😍 Anastazia 🔥 píše:

      Ďakujem za pochvalu! Čučoriedky z lesa určite dodajú džemu skvelú chuť. Teším sa, že sa do toho pustíte! Určite to bude stáť za to!

  8. Tomášik123 píše:

    Super tipy na zaváranie! Keď mám čerstvé ovocie od babičky, vždy rozmýšľam nad týmto procesom. Teraz už viem presne čo robiť a verím, že môj džem bude fantastický. Ďakujem veľmi pekne!

  9. ZuzkaKreativna píše:

    ‚Domáci džem‘ – to je pre mňa láska! Mám rada prípravu jedál od základov a tento recept ma veľmi potešil. Určite pridám aj trošku vanilky pre extra chuť. Veľmi sa teším na výsledok!

    1. 😍 Anastazia 🔥 píše:

      To je skvelý nápad s vanilkou! Určite dodá džemu ešte lepší rozmer. Je to naozaj skvelý spôsob, ako si uchovať chuť ovocia počas celého roka. Teším sa, že vás recept zaujal!

  10. _Milo123_ píše:

    ‚Džemy sú super!‘ Toto je presne to, čo potrebujem vedieť pred letom! Susedi majú veľa ovocia a ja chcem niečo chutné pripraviť pre celú rodinu. Budeme si pochutnávať celý rok! Ďakujem za inšpiráciu.

  11. @AnkaOvocie píše:

    ‚Takto ja robím džemy!‘ Článok ma inšpiroval k tomu skúsiť nové kombinácie ovocia – možno aj marhule s jablkami? Uvidíme ako to dopadne a či bude chutiť celej rodine.

    1. 😍 Anastazia 🔥 píše:

      Marhule s jablkami sú skvelá kombinácia! Jablká dodajú džemu krásnu štruktúru a marhule zase príjemnú sladkosť. Určite to bude výborné!

  12. #ViktorJahoda# píše:

    ‚Toto musím vyskúšať!‘ Naozaj ma nadchol váš recept na džem – milujem všetko domáce a zdravé zloženie mi vyhovuje úplne najviac! Teším sa na chutné raňajky s vlastným džemom.

    1. 😍 Anastazia 🔥 píše:

      Domáci džem na raňajky je úplne niečo iné. Dúfam, že bude chutiť! 🙂