Ako zavárať hrach

Ako konzervovať hrach? Často využívam ten zakúpený v slanom náleve, no tento rok po prvýkrát pripravujem aj hrach, ktorý som si sama vypestovala v záhradke. Takže ide o moju menšiu premiéru pri konzervovaní hrachu.

Na základný recept na zapekaný hrach si pripravte nasledujúce suroviny:

– 400 g hrachu
– 1 veľkú cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 PL olivového oleja
– 200 ml smotany na varenie
– soľ, čierne korenie, cesnakový prášok, paprika

Ako konzervovať hrach?

Postup:

1. Hrach dôkladne umyjeme a varíme vo vriacej osolenej vode, až kým nezmäkne. Potom ho scedíme a odložíme nabok.

2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a na ňom osmažíme nasekanú cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.

3. Pridáme uvarený hrach a poriadne premiešame.

4. Prilejeme smotanu na varenie a necháme zovrieť. Potom dochutíme soľou, čiernym korením, cesnakovým práškom a paprikou podľa vlastnej chuti.

5. Zmes preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C na približne 15 – 20 minút, kým sa zapeká a na povrchu sa vytvorí zlatistá kôrka.

Po upečení môžeme podávať zapekaný hrach ako prílohu alebo ako samostatné jedlo. Prajem dobrú chuť!

Ako zavárať hrach?-2

2) Ako zavárať hrach?

Konzervovanie hrachu je tradičný spôsob, ako uchovať túto chutnú a výživnú zeleninu na dlhší čas. Hrach je bohatý na bielkoviny a vlákninu, čo z neho robí skvelú prísadu do polievok, šalátov či ako prílohu. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame podrobný recept na konzervovanie hrachu.

Pórová polievka

Pórová polievka

Čítať viac »

Suroviny na konzervovanie hrachu

Na konzervovanie hrachu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 kg čerstvého hrachu
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 liter vody
  • Sklenené poháre s viečkom (asi 4-5 ks)

Postup na konzervovanie hrachu

1. Na začiatku si umyjeme hrach a odstránime všetky poškodené alebo nezrelé kusy.

2. V hrnci privádzame vodu do varu a pridáme soľ.

3. Varením hrachu v slanej vode dosiahneme jemnú konzistenciu. Hrach varíme približne 3-5 minút.

4. Po uvarení hrachu ho scedíme a okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia.

5. Hrach následne naplníme do sklenených pohárov, pričom je dôležité nechať asi 1 cm priestoru od vrchnej časti.

6. Každý pohár dôkladne uzavrite viečkom a postavte do hrnca s vodou, ktorý je určený na zaváranie.

7. Hrach zavárame približne 30 minút pri teplote 85-90 °C.

8. Po uplynutí času vyberte poháre z vody a nechajte ich úplne vychladnúť na čistom uteráku.

Týmto spôsobom si môžete uchovať hrach po celý rok a užívať si jeho lahodnú chuť v rôznych jedlách. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

14 Komentárov

  1. Tomas píše:

    Ja ako vášnivý človek čo zavára,chcel som vyskušat zavarať aj hrach.Po skusení sa to podarilo a hrach bol chutný.Až prekvapivo

  2. Valentina40 píše:

    Veľmi zaujímavý recept! Určite vyskúšam, ďakujem!

  3. Bella Iveta píše:

    Tento recept na zapekaný hrach vyzerá skvelo. Vďaka za tip!

  4. Zigmund Ihnacak píše:

    Neviem sa dočkať, kým si vyskúšam tento recept na zaváranie hrachu. Ďakujem!

  5. ZelenýKuk píše:

    Mám veľmi rád hrach a tento recept ma nadchol! Určite sa pokúsim zavárať hrach podľa vášho návodu. Je skvelé, že si môžeme uchovať túto chutnú zeleninu na dlhší čas. Dúfam, že aj vy si ho užijete!

  6. MilaCibula píše:

    Super článok! Zaváranie hrachu je niečo, čo som nikdy neskúsila, ale po prečítaní tohto návodu sa na to chystám. Ďakujem za jednoduché pokyny a tipy. Hrach je v našej kuchyni naozaj obľúbený!

  7. RadosťZJedla píše:

    Wow, to vyzerá skvele! Zbožňujem hrachové jedlá a tvoj recept na zaváranie ma inšpiroval. Určite vyskúšam aj s hrachom zo záhrady. Teším sa na túto dobrodružnú chuťovku, ďakujem!

  8. ŠťastnýHrášok píše:

    Tento recept je presne to, čo som potreboval! Zaváranie hrachu môže byť zábava a ja sa teším na proces. Určite si pripravím aj nejaké ďalšie variácie s rôznymi koreninami. Skvelá práca!

  9. KuchárČíslo1 píše:

    Prvýkrát budem zavárať hrach a tento článok mi poskytol skvelé informácie! Milujem varenie a rád skúšam nové veci. Som si istý, že výsledok bude fantastický. Ďakujem za zdieľanie!

  10. MalýGurmán píše:

    ‚Zaváranie hrachu‘ – to znie ako výborná aktivita! Vždy som chcel vedieť, ako to robiť správne. Tvoj návod je jasný a prístupný pre každého. Veľmi sa teším na výsledky, určite budem experimentovať!

  11. PohodovýVarič píše:

    ‚Skvelý recept!‘ Takto si môžem pripraviť zásoby na celú zimu! Hrach mám rád v polievkach aj ako prílohu. Po prečítaní tvojho článku sa cítim pripravený začať s varením.

  12. _Nadšenec_123 píše:

    ‚Tento recept je super!‘ Naozaj oceňujem podrobný popis krokov pri zaváraní hrachu. Je mi jasné, že budem mať výbornú chuťovku po celý rok v mojej špajzi!

  13. __ZeleninaFan__ píše:

    ‚Hrachový zážitok!‘ Nikdy som nezavárala zeleninu doma, ale tento návod ma povzbudil! Som nadšená z toho, že môžem použiť svoj vlastný hrach zo záhrady.

  14. _SrdceHrášku_ píše:

    ‚Článok ma oslovil!‘ Je úžasné vidieť tradičné metódy varenia v dnešnej dobe. Hrašková pochúťka bude určite skvostom našich rodinných jedál počas zimy.