Pórová polievka
Osobne som pórovú polievku nemala nikdy nejako v láske. Pór mi celé moje dectvo robil značné problémy. No vyrástla som a pór je veľmi chutná vecička, ktorú som si veľmi zamilovala. Nikdy som si nevedela predstaviť, že by som v takých množstvách jedla pór, ako je tomu dnes. A taktiež som prekvapená z toho koľko veľa jedál sa dát pripraviť s tým úžastným pórom.
Blíži sa nám zima a je dobre dbať na imunitu. Tepla polievka je tým pravým orechovým, čo nám pomôže sa v zime zahriať. Tak si poďme spoločne ukázať, ako rýchlo a jednoducho uvaríme túto polievku.
Pórová polievka
Pórová polievka
Dôkladne si umyjeme pór a nožom z neho odrežeme tú zelenú nepotrebnú časť, ktorú môžeme bez problémov vyhodiť do koša. Zvyšok póru čo nám ostal prerežeme pozdĺžne na polovicu. Po prekorojení opäť opláchnite pór od rôznych nečistôt. Násladne pór nakrájame na menšie kúsky taktiež nakrájame aj malu cibuľu a zemiaky, ktoré sme si vopred pred krájaním ošúpali. Taktiež si očistíme cesnak a môžeme začať variť.
Náš nakrájaný pór rozdelíme približne na päť častí (nemusíte reálne deliť, len tak okom). 4/5 póru dám na olivový olej a pražíme kým nám pór nezmäkkne. Zvyšnú časť tj. 1/5,, si necháme odloženú bokom. Po zmäkknutí pór pridáme k praženiu rozpúčený cesnak a na kocky nakrájané zemiaky. Pár minút orestujeme zemiaky s pórom a zalejeme ich našim domácim vývarom pridáme soľ, čierne korenie a bobkový list (ja pridávam dve bobkové listy, ale stačí aj jeden).
Zvýšime plameň na sporáku a varíme pod prikrývkou kým sa nám zemiaky neuvaria.
Po tom čo sa nám polievka uvarila, tak ju rozmixujeme tyčovým mixérom, ale pred mixovaním vyberieme bobkový list.
TIP:
Ja mám osobne rada, ak je polievka krémová. Zemiaky nám ju zhustili, ale pre lepšiu chuť a krémovosť môžeme pridať jednu až dve lyžice masla po prípadne pridáme ešte smotanú na varenie.
Ako si pripravíme cesnakové krutóny k pórovej polievke?
Je to podobný postup ako pri klasických krutónoch. Pouije starí chlieb po prípadne rožky, ktoré sú tvrdšie ak ich máte doma. Ak ste doma nič také nenašli tak nakrájajte obyčajný chlieb na malé rovanké kocky. Tieto kocky dáme do cesnakovej zmesi.
Cesnakovú zmes si pripravíme dvomi polievkovými lyžičkami olivového oleja a lyžičkou cesnakového korenia. Ak nemáte cesnakové korenie tak rozpúčte cesnak.
Naše kocky chlebíku vyrieme zo zmesi a pridáme ich na vopred rozpálený plech, ktorý sme si ošetrili mäsťou alebo idálne papierom na pečenie. Pečieme pri 180 stupňoch celzia po dobu 10 minút. Dbajte na to aby vám krutóny neprihoreli. Takto jednoducho si viete pripraviť cesnakové krutóny.
Ak sa Vám tento recept páčil, tak budem veľmi rada ak nižšie pod článok ho ohodnotíte hviezdičkami. Ďakujem veľmi pekne za každé hodnotenie. Varíme pre vás, varíme s láskou.
Vyskúšajte tiež: Jednoduchá fazuľová polievka.
[penci_recipe]