Mozgová polievka

No trocha názov ktorý môže odradiť od prípravy, ale je to chutná polievka. Nemusíte sa jej báť. Tento pokrm jedia aj moje deti, ale nemajú ani páru o tom, že sú tam mozočky. Ukážme si teda ako sa pripravuje mozgová polievka a čo k nej budeme potrebovať.

Mozgová polievka

Suroviny:

  • 500 g hovädzích mozgov
  • 1 cibuľa
  • 2 stonky zeleru
  • 2 mrkvy
  • 1 väčší zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica múky
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Mozgy dôkladne očistite od žily a vložte ich do studenej osolenej vody. Varíme ich asi 15 minút, potom ich necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky.
  2. Cibuľu, zeler, mrkvu a zemiak očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme.
  3. V hrnci rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú zeleninu a cesnak. Podsmažíme ich dozlatista.
  4. Pridáme múku a miešame, aby sa vytvorila jemná zmes.
  5. Postupne prilievame hovädzí vývar a miešame, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu.
  6. Pridáme nakrájané mozgy a varíme ešte asi 10-15 minút, kým nie sú mozgy úplne uvarené.
  7. Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
  8. Podávame horúcu s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.

Dúfam, že si vychutnáte túto chutnú mozgovú polievku!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *