No trocha názov ktorý môže odradiť od prípravy, ale je to chutná polievka. Nemusíte sa jej báť. Tento pokrm jedia aj moje deti, ale nemajú ani páru o tom, že sú tam mozočky. Ukážme si teda ako sa pripravuje mozgová polievka a čo k nej budeme potrebovať.
Mozgová polievka
Suroviny:
- 500 g hovädzích mozgov
- 1 cibuľa
- 2 stonky zeleru
- 2 mrkvy
- 1 väčší zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica múky
- 1 liter hovädzieho vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Mozgy dôkladne očistite od žily a vložte ich do studenej osolenej vody. Varíme ich asi 15 minút, potom ich necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľu, zeler, mrkvu a zemiak očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Cesnak ošúpeme a jemne nasekáme.
- V hrnci rozpustíme maslo a pridáme nakrájanú zeleninu a cesnak. Podsmažíme ich dozlatista.
- Pridáme múku a miešame, aby sa vytvorila jemná zmes.
- Postupne prilievame hovädzí vývar a miešame, aby sme dosiahli hladkú konzistenciu.
- Pridáme nakrájané mozgy a varíme ešte asi 10-15 minút, kým nie sú mozgy úplne uvarené.
- Polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Podávame horúcu s čerstvou petržlenovou vňaťou na ozdobu.
Dúfam, že si vychutnáte túto chutnú mozgovú polievku!