Ako zavárať hrášok

Ako zachovať hrášok? Nemusíte ho vždy kupovať v tej neatraktívnej konzerve a podivnom náleve. Viete si ho pripraviť aj doma a na to vám poslúži nižšie uvedený návod.

Na základe vašich požiadaviek som pre vás pripravil nasledujúci jednoduchý recept:

Suroviny:
– 500 g čerstvého hrášku
– 1 stredná cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 polievkové lyžice olivového oleja
– soľ a korenie podľa chuti

Akým spôsobom zavárať hrášok?

Postup:
1. Hrášok dôkladne umyte pod tečúcou vodou a odstráňte všetky nečistoty.
2. Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte na drobno nasekanú cibuľu a cesnak. Orestujte ich, kým nebudú mať zlatistú farbu.
3. Do panvice vložte hrášok a premiešajte s cibuľou a cesnakom. Znížte teplotu na strednú a varte hrášok približne 15 – 20 minút, alebo až kým nezmäkne.
4. Podľa preferencie dochuťte soľou a korením.
5. Hotový hrášok podávajte ako prílohu alebo ako hlavné jedlo. Servírujte ho teplý.

Verím, že tento recept vám poslúži a vychutnáte si ho! Ak máte záujem o ďalšie recepty alebo informácie, neváhajte sa opýtať. Prajem dobrú chuť!

Zaváranie hrášku

Zaváranie hrášku je skvelý spôsob, ako uchovať túto zeleninu na dlhšiu dobu. Chcete si vychutnávať chutný hrášok aj mimo sezóny? Tento recept vám krok po kroku ukáže, ako na to. Ste pripravení? Ideme na to!

Potrebné suroviny

Na zaváranie hrášku budete potrebovať:

  • Čerstvý hrášok (500 g)
  • Voda (na prípravu a varenie)
  • Soľ (1 čajová lyžička na liter vody)
  • Sklený pohár na zaváranie (čistý a sterilizovaný)
  • Aktívne: korenie podľa chuti (napríklad bobkový list alebo tymián)

Kroky zavárania

1. Prvým krokom je príprava hrášku. Očistite ho od strukov a dôkladne umyte pod tečúcou vodou.

Ako sa dlho varí kukurica?

Ako sa dlho varí kukurica?

Čítať viac »

2. Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte soľ a následne aj hrášok. Varíte ho približne 2-3 minúty, aby si udržal svoju farbu a chrumkavosť.

3. Po umytí a uvarení okamžite preložte hrášok do pripraveného pohára. Nezabudnite na sterilizáciu pohára, aby ste predišli kazeniu.

4. Môžete pridať aj korenie na ochutenie. Naplňte pohár hráškom tak, aby ostalo dostatok miesta na vodu.

5. Nakoniec dolite do pohára vychladnutú slanú vodu, uzatvorte a sterilizujte vo vriacej vode (okolo 20-30 minút).

Dúfam, že tento recept vám pomôže urobiť chutný zaváraný hrášok, ktorý si budete môcť dopriať aj počas zimných mesiacov!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Branislava Straka píše:

    Ďakujem za skvelý návod! Určite vyskúšam.

  2. Bernard88 píše:

    Tento recept je super, určite si ho vyskúšam. Ďakujem!

  3. Olga Zatopek píše:

    Super nápad na zaváranie hrášku. Ďakujem za recept!

  4. Janko123 píše:

    Super návod! Nikdy som si nemyslel, že zaváranie hrášku môže byť také jednoduché. Určite to vyskúšam, lebo milujem čerstvý hrášok a tá konzerva je hrozná. Ďakujem za tipy!

  5. PeťkaZelená píše:

    Veľmi užitočné! Hrášok mám rád, ale nevedel som, ako ho zavárať doma. Tento recept je jasný a zrozumiteľný. Teším sa na leto, keď budem mať vlastný hrášok v pohári!

  6. MilošHrášok píše:

    Konečne niečo praktické! Mám rád zaváraný hrášok, ale nikdy som sa do toho nepustil. Po prečítaní vášho článku to určite skúsim. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. SofiaKuchyňa píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Rada varím a experimentujem s jedlom. Hrášok zavarený doma bude určite chutiť lepšie ako ten z obchodu. Veľká vďaka za návod!

  8. FeroZeleninár píše:

    Wow, aký skvelý článok! Zaváranie hrášku vyzerá naozaj jednoducho a chutne. Určite to vyskúšam už tento víkend. Teším sa na dobré jedlo aj mimo sezóny!

  9. LujzaChutná píše:

    Ďakujem za recept! Nikdy som si nemyslela, že môžem mať svoj vlastný zaváraný hrášok bez konzervantov. Doma pripravené jedlo je vždy najlepšie. Veľmi sa teším na výsledok!

  10. TomášKuchárik píše:

    ‚Návod bol super jednoduchý a pochopiteľný! Hráškovú prílohu máme doma radi, takže tento postup určite využijeme. Kto by sa mal trápiť s konzervami? Ďakujem vám veľmi pekne!‘

  11. MiaZeleninka píše:

    ‚Skvelé rady na zaváranie! Vždy som kupovala hotový hrášok v obchode a teraz viem, ako si ho urobiť sama doma. Takisto mi chutí viac čerstvý než z plechovky.‘

  12. 'RoboHráško' píše:

    ‚Tento recept mi otvoril oči! Mám rád zdravé jedlá a domáce zaváranie je úplne ideálne pre mňa. Určite to skúsim podľa vašich pokynov!‘

  13. DankaVarí píše:

    ‚Veľmi pekne napísané! Znie to tak jednoducho a chutne – teším sa na svoje prvé zaváranie hrášku doma! Vďaka za tipy.‘