Ako konzervovať šampiňóny? Ide najmä o šampiňóny, ktoré sú po konzervácii ešte chutnejšie než čerstvé. Túto metódu často používam v slanom náleve, podobne ako šampiňóny zo sklenených pohárov v obchodoch.
Na prípravu budeme potrebovať:
– 500 g šampiňónov
– 2 cibuľe
– 3 strúčiky cesnaku
– olej na opekanie
– soľ, korenie a petržlen na dochutenie
Postup konzervovania šampiňónov
1. Šampiňóny dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
2. Cibuľu a cesnak nasekáme na drobné kusy.
3. Na panvici rozohrejeme olej a osmažíme cibuľu s cesnakom, kým nezískajú zlatistý odtieň.
4. Pridáme nakrájané šampiňóny a orestujeme ich, až kým nezmäknú.
5. Dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
6. Podávame horúce ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ako súčasť šalátu. Prajem dobrú chuť!
2) Ako zavárať šampňóny?
Konzervovanie šampiňónov je skvelý spôsob, ako uchovať túto lahodnú houbu na dlhší čas. Tieto huby sú nielen chutné, ale aj veľmi výživné. V tomto článku sa pozrieme na to, ako správne konzervovať šampiňóny jednoduchým spôsobom, aby ste si mohli užívať ich chuť po celý rok.
Ingrediencie potrebné na konzervovanie šampiňónov
Na konzervovanie šampiňónov budete potrebovať tieto ingrediencie:
- 1 kg čerstvých šampiňónov
- 200 ml octu (bieleho alebo jablkového)
- 400 ml vody
- 3 lyžice soli
- 1 lyžička cukru
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- Prípadne bylinky alebo koreniny podľa chuti (napríklad bobkový list, čierne korenie)
Postup konzervovania šampiňónov
Konzervovanie šampiňónov je veľmi jednoduché:
- Najprv dôkladne umyte šampiňóny a odstráňte z nich všetky nečistoty.
- V hrnci zmiešajte ocot, vodu, soľ a cukor. Priveďte k varu.
- Do vriacej zmesi pridajte šampiňóny a cesnak. Varíme približne 5-7 minút.
- Pripravte zaváraninové poháre. Vložte šampiňóny do pohárov a zalejte ich horúcou marinádou.
- Uzavrite poháre a sterilizujte vo vriacej vode 20-30 minút.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite na tmavom a chladnom mieste.
Teraz máte chutné konzervované šampiňóny, ktoré môžete využiť v rôznych jedlách, ako aj na občerstvenie alebo ako prílohu. Vychutnajte si ich počas celého roka!