Ako zavárať tekvicu? Úprimne vám priznávam, že som sa do zavárania tejto zeleniny veľmi nehrnula. Až kým mi moja dcéra neukázala fantastický recept. S jeho výsledkami som tak nadšená, že ho s vami rada zdieľam.
Pozorne si prečítajte nasledujúce kroky a nezabudnite si ich niekam uložiť.
Na prípravu zapečenej tekvice budete potrebovať:
– 1 kus tekvice Hokkaido
– olivový olej
– soľ
– čierne korenie
– bylinkovú zmes podľa vlastného výberu (napr. tymián, rozmarín)
– cesnak
– med
Ako zavárať tekvicu?
Postup:
1. Tekvicu dôkladne umyte, vyberte semená a nakrájajte ju na hrubšie plátky.
2. Uložte plátky do pekáča s rezom nahor.
3. Polejte ju olivovým olejom a dochuťte soľou, čiernym korením a bylinkami.
4. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak a jemne ich prelejte medom.
5. Pekáč vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte asi 30-40 minút, alebo pokým nebude tekvica mäkká a zlatistá.
6. Hotovú tekvicu môžete servírovať ako prílohu alebo samostatne ako zdravý a lahodný pokrm. Prajem vám dobrú chuť!
2) Ako zavárať tekvicu?
Zaváranie tekvice predstavuje vynikajúci spôsob, ako si uchovať jej čerstvosť a chuť po celú zimu. Tekvica nie je len chutná, ale aj veľmi výživná. Obsahuje vitamíny a minerály, ktoré vám prinesú zdravé pokrmy počas celého roka. Prečo by ste sa mali podeliť o tento tradičný recept na zaváranie, ktorý je jednoduchý a efektívny?
Príprava surovín
Na zaváranie tekvice budete potrebovať: 1 kg čerstvej tekvice, 200 ml vody, 200 ml jablkového octu, 100 g cukru, 1 čajovú lyžičku soli a korenie podľa vašej chuti (napr. škoricu alebo klinčeky). Nezabudnite si zabezpečiť zaváraninové poháre s viečkami, ktoré boli predtým sterilizované.
Postup zavárania tekvice
Najprv si umyjeme a ošúpeme tekvicu. Potom ju nakrájame na drobné kocky. V hrnci spojíme vodu, ocot, cukor a soľ a privedieme k varu. Do tejto zmesi potom pridáme nakrájanú tekvicu a na miernom plameni varíme približne 10-15 minút, kým nezmäkne. Po uvarení rozdelíme tekvicu s nálevom do pripravených pohárov a dôkladne ich uzavrieme. Poháre potom umiestnime do hrnca s vodou a sterilizujeme 20 minút. Nezabudnite, že tekvica by mala byť ponorená vo vode. Po sterilizácii nechajte poháre vychladnúť a následne ich uložte na tmavom a chladnom mieste.