Ako zavárať v hrnci

Ako zavárať v hrnci? Najefektívnejším spôsobom je určite zavárať v hrnci. Zaváranie pomocou umývačky riadu alebo rúry nie je tak kvalitné ako v hrnci s vodou. Tradičné metódy sú najlepšie. Umývačka je na tento účel nevhodná. Pri pečení v rúre sa mi stalo, že aj veľké fľaše mi praskli, čím sa celá námaha minula na nič. A to všetko iba pri nízkej teplote.

A preto radšej volím osvedčenú metódu.

Na zaváranie v hrnci potrebujete: hrniec, vodu a suroviny, ktoré plánujete zavariť (napríklad cestoviny, ryžu, zeleninu a podobne).

1. Naplňte hrniec vodou do polovice a priveďte ju do varu.
2. Pridajte surovinu do vrúcej vody.
3. Po pridaní znížte teplotu a nechajte variť podľa potreby (čas sa líši v závislosti od druhu ingrediencie).
4. Pravidelne premiešavajte, aby ste zabezpečili rovnomerné zovretie všetkých častí jedla.
5. Po uvarení vypnite oheň a nechajte suroviny odstáť v hrnci niekoľko minút.
6. Následne môžete jedlo vybrať a podávať.

Ako zavárať v hrnci?

Týmto spôsobom je možné zavárať rôzne typy jedál v hrnci. Osobne najradšej zaváram čučoriedky, maliny, broskyne, alebo dokonca kyslejšie potraviny, ako sú kyslé uhorky, pálivé chilli papričky či ajvar.

Ako zavárať v hrnci?-2

2) Ako zavárať v hrnci?

Zaváranie v hrnci je tradičná technika, ktorá ponúka niekoľko výhod. Umožňuje vám tešiť sa z chutných a výživných zásob počas celého roka. Je to skvelý spôsob, ako uchovávať ovocie a zeleninu a zachovať ich čerstvosť aj dlho po zbere.

Talianská baklažanova polievka

Talianská baklažanova polievka

Čítať viac »

Potrebné ingrediencie na zaváranie

Predtým, ako začnete so zaváraním, budete potrebovať niektoré základné prísady. Tieto obvykle zahŕňajú: čerstvé ovocie alebo zeleninu, cukor, soľ a ocot. V závislosti od typu potravín, ktoré plánujete zavárať, je možné pridať aj koreniny, bylinky alebo iné ochucovadlá.

Postup pri zaváraní

Na zaváranie v hrnci si najprv pripravte potrebné suroviny. Očistite a nakrájajte ovocie alebo zeleninu. Následne vo veľkom hrnci zmiešajte požadované množstvo cukru a octu a priveďte zmes do varu. Potom pridajte pripravené potraviny a nechajte ich variť niekoľko minút. Nezabudnite sa postarať o sterilizáciu pohárov, do ktorých budete potraviny zavárať.

Keď sú potraviny hotové, naplňte ich do sterilizovaných pohárov. Zatvorte ich viečkami a umiestnite ich do hrnca s vodou na ďalšie varenie, aby ste zabezpečili správne konzervovanie. Počas varenia sledujte, či sa viečka správne tesnia.

Zaváranie doma je nielen efektívny spôsob, ako uchovať jedlo, ale aj výnimočná zábava pre rodinu a priateľov. Užite si takto pripravené špeciálne jedlá počas celého roka!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Hvlckova píše:

    Článok bol veľmi užitočný. Ako začiatočník som sa naučil mnoho nových vecí o zaváraní, ktoré som predtým nepoznal.

  2. Silvester20 píše:

    Výborný návod, vďaka. Určite vyskúšam tento spôsob zavárania.

  3. Bartos Justina píše:

    Super článok! Zaujímavé informácie o zaváraní v hrnci. Mám chuť vyskúšať hneď niektoré recepty.

  4. Janko123 píše:

    Zaváranie v hrnci je naozaj skvelé! Mám rád, keď si môžem urobiť zásoby ovocia na zimu. Čučoriedky sú moje obľúbené! Určite vyskúšam aj broskyne, ako píšete. Vďaka za rady!

  5. MartaKucharka píše:

    Veľmi užitočný článok! Zaváranie je klasika a mám ho rada. Vždy pripravujem uhorky a nakladané papričky. Skvelý spôsob, ako si uchovať čerstvé chute! Odporúčam každému, kto má rád domácu kuchyňu.

  6. PeťoVarí píše:

    Super návod! Zaváranie v hrnci je fakt najlepšie. Nikdy by som neskúšal umývačku. Práca s čerstvým ovocím je radosť! Ďakujem za tipy na ochutenie a sterilizáciu pohárov!

  7. Kriska90 píše:

    Zaváranie je pre mňa tradícia, ktorú milujem! Tento postup sa mi veľmi páči a určite ho použijem na zaváranie zeleniny. Teším sa na chutné jedlá počas zimy!

  8. RoboHobby píše:

    Článok o zaváraní ma nadchol! Je to skvelý spôsob, ako mať čerstvé ovocie po celý rok. Rád by som skúsil zavárať aj iné druhy zeleniny. Ďakujem za inšpiráciu!

  9. AnkaSrdce píše:

    Mám veľmi rada zaváranie a tento článok mi pomohol zlepšiť moju techniku. Pridávam rôzne bylinky do svojich zmesí. Skvelý nápad s pálivými papričkami!

  10. TomikCucoriedka píše:

    Tento návod na zaváranie je presne to, čo som potreboval! Pripravujem sa na sezónu čučoriedok a už sa teším na výsledok. Vďaka za zdieľanie vašich skúseností.

  11. -EvaZelenina- píše:

    . Veľmi sa mi páči váš prístup k zaváraniu potravín! Je to úžasný spôsob, ako uchovať chute leta cez zimu. Určite vyskúšam vaše recepty doma.

  12. _DusanKreativ_ píše:

    . Zaváranie je pre mňa ako umenie! Článok bol inšpiratívny a už sa neviem dočkať svojej vlastnej produkcie doma.

  13. -BibaSlnko- píše:

    Naďalej milujem zaváranie a tento návod ma oslovil! Vždy robím kyslé uhorky pre moju rodinu. Ďakujem za praktické tipy a povzbudenie k experimentovaniu s novými prísadami!