Ako zavárať zelené paradajky

Na zelené paradajky sa dá vytvoriť množstvo rôznych pokrmov, avšak jedným z najpreferovanejších metód prípravy je ich nakladanie. Ak plánujete zavárať zelené paradajky, potrebujete:

– Zelené paradajky
– Vodu
– Ocot
– Soľ
– Cukor
– Korenie podľa vlastnej chuti (napr. čierne korenie, rasca, bobkový list)

Ako zavárať zelené paradajky?

Postup:

1. Najprv si pripravte nálev na zaváranie. V hrnci zohrejte vodu a následne pridajte ocot v pomere 1:1. Do ohriatej zmesi vložte soľ, cukor a korenie. Následne nechajte zmes zovrieť a potom ju odložte na vychladenie.

2. Zelené paradajky dôkladne opláchnite vodou a ošúpte ich. Na vrch zelených paradajok spravte krížik pomocou noža.

3. Vložte zelené paradajky do sterilizovaných pohárov a zalejte ich vychladnutým nálevom.

4. Poháre uzavrite a umiestnite ich do vodného kúpeľa. Nechajte ich variť dostatočne dlho, aby sa paradajky dobre nasýtili príchuťou.

5. Po dokončení varenia nechajte zelené paradajky vychladnúť a uložte ich do chladničky.

Zavárané zelené paradajky sú vynikajúcou prílohou k mäsu, syrom alebo pečivu. Prajeme dobrú chuť!

 

Ako zavárať zelené paradajky? Pripravila som ich podľa vyššie uvedeného postupu. A mala by ste to zvládnuť aj vy. Je skvelé, že máte zrelé paradajky, pretože tie sa varia o niečo ľahšie. Osobne ich pri varení často presolím, aby som ich uchovala dlhšie. Po čase ich slanosť klesne, ale soľ v nich stále zostáva.

Ako zavárať zelené paradajky?-2

Krémová, zemiaková polievka s treskou

Krémová, zemiaková polievka s treskou

Čítať viac »

2) Ako zavárať zelené paradajky?

Zaváranie zelených paradajok je výnimočný spôsob, ako uchovať túto špeciálnu plodinu na zimné obdobie. Dnes sa pozrieme na jednoduchý recept, ktorý môžete sledovať, aby ste si mohli vychutnať chuť čerstvých zelených paradajok aj počas chladných dní. Pripravte si všetko potrebné a poďme sa pustiť do toho!

Ingrediencie potrebné na zaváranie

Na zaváranie budete potrebovať:

  • 2 kg zelených paradajok
  • 500 ml octu (ideálne jablkového)
  • 300 ml vody
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička cukru
  • korenie podľa chuti (napr. bobkový list, čierne korenie)

Postup zavárania zelených paradajok

1. Najprv dôkladne umyte zelené paradajky a odstráňte všetky nečistoty.

2. Pripravte si sterilizované poháre a viečka, aby ste ochránili vaše paradajky pred kazením.

3. Následne v hrnci zmes octu, vody, soli a cukru priveďte k varu a varte 5 minút, aby sa všetky ingrediencie dobre prepojili.

4. Umiestnite paradajky do pohárov spolu s cesnakom a koreninami. Potom nalejte horúcu zmes octu a vody až po okraj pohára.

5. Uistite sa, že poháre sú dobre uzavreté a varte ich vo vodnom kúpeli 15-20 minút.

6. Po dovarení ich nechajte na kuchynskej linke vychladnúť, následne uložte do tmavého a chladného prostredia.

Takto zavarené zelené paradajky si môžete užívať po celý rok! A to všetko vďaka tomuto jednoduchému postupu. Prajeme vám veľa úspechov pri zaváraní!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

13 Komentárov

  1. Leonard97 píše:

    Ďakujem za recept! Určite vyskúšam, znie to veľmi chutne a jednoducho!

  2. Roman80 píše:

    Takýto postup zavárania paradajok som ešte nevidel. Musím povedať, že sa mi veľmi páči. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. Lruzickova píše:

    Veľmi pekný článok, zaváranie paradajok je skvelý spôsob, ako si uchovať ich chuť aj počas chladných mesiacov. Mám rada takéto recepty.

  4. Janko123 píše:

    Skvelý recept na zaváranie zelených paradajok! Vždy som sa bál, že to nezvládnem, ale s týmto návodom sa to dalo. Paradajky sú teraz úžasne chutné a ideálne na zimu. Ďakujem za skvelé tipy!

  5. ZelenáKuchyňa píše:

    Tento recept je fantastický! Nikdy som nemyslela, že by som mohla zavárať paradajky sama doma. Moje deti ich milujú a ja mám radosť, že môžem pripravovať zdravé jedlá aj v zime. Odporúčam všetkým!

  6. Smajlík47 píše:

    Práve som dokončila zaváranie podľa vášho návodu a musím povedať, že je to super jednoduché! Paradajky vyzerajú perfektne a už sa teším na ich chuť v zime. Ďakujem za inšpiráciu, určite skúsim aj iné recepty!

  7. ChutnýRecept píše:

    Wow, toto je presne to, čo som potreboval! Mám veľa zelených paradajok zo záhrady a nevedel som, čo s nimi. S vaším receptom ich môžem uchovať na zimu a vychutnávať si ich aj v chladnom počasí. Super!

  8. ParadajkovaKrálovna píše:

    Vynikajúci príspevok! Zaváranie zelených paradajok ma vždy fascinovalo, ale nikdy som sa do toho nepustila. Vďaka vašim jasným pokynom som si teraz istá, že to zvládnem sama. Teším sa na chutné jedlá počas zimy!

  9. KuchynskýGuru píše:

    Tento recept je úžasný! Skúsil som ho dnes a výsledok bol fantastický. Zelené paradajky sú teraz pripravené na zimu a už sa teším na všetky tie lahodné jedlá. Ďakujem za skvelú inšpiráciu!

  10. FialovýHranolček píše:

    ‚Takže takto sa to robí! Po vašich radách už viem ako zavárať paradajky bez problémov. Skvelý spôsob ako využiť prebytok zo záhrady a mať chutné jedlo aj počas zimy. Určite doporučujem všetkým mojim známym!‘

  11. _KuchynskáMačka_ píše:

    ‚Úžasný návod! Zaváranie zelených paradajok mi pripomína moje detstvo pri babičke v kuchyni. Všetko bolo jednoduché a chutné! Ďakujem za tento krásny recept!‘

  12. _MalýZázrak_ píše:

    ‚Mám veľkú radosť z toho, aký jednoduchý je tento recept! Zelené paradajky sú teraz pripravené a už čakajú na mňa v špajze. Nemôžem sa dočkať až ich ochutnám!‘

  13. _RadosťNaTanieri_ píše:

    ‚Super príspevok o zaváraní zelených paradajok! Je to tak jednoduché a výsledok je úžasný! Určite budem tento postup používať každý rok.‘