Ingrediencie:
– 300 g kvásku
– 400 g jemnej múky
– 200 g ražnej múky
– približne 300 ml teplej vody
– 1 čajová lyžička soli
Recept na kváskovú bagetu
Postup:
1. Do misky vlijte kvások a teplú vodu a dôkladne premiešajte. Následne pridajte jemnú múku a zmes znovu premiešajte dohladka.
2. Postupne vmiešajte ražnú múku a soľ, pričom používajte špachtľu, kým nevytvoríte homogénne cesto.
3. Nechajte cesto kysnúť, zakryté uterákom, približne 8 hodín pri izbovej teplote.
4. Po kysnutí pridajte do cesta trochu vody a opäť zamiešajte. Potom ho nechajte kysnúť ešte 12 hodín.
5. Po uplynutí kysnutia preložte cesto na dosku posypanú múkou a vytvarujte ho do tvaru bagety.
6. Bagetu uložte na plech a nechajte ju kysnúť ešte asi 1-2 hodiny.
7. Rúru predhrejte na 220 stupňov. Pred pečením bagetu narežte ostrým nožom a vložte ju do rúry.
8. Pečte bagetu približne 30-35 minút, kým nezískate zlatohnedú farbu a kôrka nebude chrumkavá.
9. Pred krájaním nechajte bagetu vychladnúť a potom podávajte. Prajeme dobrú chuť!