Bezlepkové perníky

aby sa všetky suroviny dokonale skombinovali.

  • Tepelná úprava: Na nízkom ohni zahrejte med s hnedým cukrom a rastlinným olejom, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte zmes trochu vychladnúť do izbovej teploty.
  • Integrácia ingrediencií: Po vychladnutí medovej zmesi pridajte k zmesi vajce a všetko poriadne premiešajte. Následne postupne zapracovávajte suché prísady a dôkladne miešajte, aby vzniklo jednotné cesto.
  • Chladenie: Hotové cesto zabaľte do fólie určené pre potraviny a odložte do chladničky na aspoň jednu hodinu, aby sa lepšie tvarovalo a počas manipulácie sa nelepilo.
  • Tvarovanie a pečenie: Rúru predhrejte na 180°C. Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej pracovnej ploche ho vyvaľkajte na približne 5 mm hrúbku. Rôznorodé tvary vykrajujte pomocou formičiek a uložte ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
  • Pečenie: Pečte perníky po dobu 8-10 minút, až kým nezískajú krásnu zlatohnedú farbu. Keď sú hotové, nechajte ich vychladnúť na chladacej mriežke.
  • Dekorácia (voliteľná): Môžete ozdobiť perníky polevou z práškového cukru a citrónovej šťavy, alebo ich len jemne posypať práškovým cukrom.
  • Bezlepkové perníky sú nielen chutné, ale aj aromatické a veľmi jednoduché na prípravu. Môžete si ich vychutnávať samostatne, alebo ich darovať ako milý darček. Veríme, že si prípravu tohto receptu užijete a vaše perníky sa stanú obľúbeným dezertom v rodine aj medzi priateľmi. Prajeme veľa radosti pri pečení a sladkých chvíľach pri ich konzumácii!

    2) Bezlepkové perníky

    Bezlepkové perníky - 2
    Bezlepkové perníky – 2

    Tieto bezlepkové perníky predstavujú vynikajúci dezert, ktorý poteší nielen tých, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu, ale aj ostatných nadšencov dobrého jedla. Ich jemná konzistencia a voňavé koreniny sú skvelou voľbou nielen na sviatky, ale aj na útulné popoludnia pri šálke čaju alebo kávy. V tomto recepte vám ponúkneme jednoduchý spôsob, ako si tieto lákavé perníky pripraviť doma.

    Ingrediencie

    • 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej alebo mandľovej)
    • 100 g medu alebo javorového sirupu
    • 100 g hnedého cukru
    • 1 vajce
    • 50 ml rastlinného oleja (napríklad kokosového alebo slnečnicového)
    • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
    • 1 čajová lyžička perníkového korenia (táto zmes obsahuje zázvor, škoricu, klinčeky a nové korenie)
    • 1/2 čajovej lyžičky soli
    • 2–3 lyžice mlieka (môže byť aj rastlinné)

    Postup

    Ako sa robí šošovicová polievka

    Ako sa robí šošovicová polievka

    Čítať viac »

    1. Príprava cesta: V rozšírenej miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ. V inej miske skombinujte med, hnedý cukor, vajce a rastlinný olej. Dobre premiešajte, aby sa všetky suroviny dokonale skombinovali.
    2. kým sa ingrediencie dôkladne neprepoja.

    3. Spájanie surovín: Mokré zložky vmiešajte do suchých a vareškou alebo mixérom zamiešajte, až kým nevytvoríte jednotné cesto. Ak je cesto príliš husté, pridajte mlieko, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
    4. Tvorenie perníkov: Cesto preložte na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 0,5 cm. S pomocou vykrajovačiek vytvarujte rôzne tvary perníkov a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
    5. Pečenie: Rúru najprv predhrejte na 180 °C. Perníky pečte 10-12 minút, kým nezískajú zlatistý povrch. Po upečení nechajte perníky vychladnúť na mriežke.
    6. Ozdobovanie: Ak máte chuť, môžete perníky dekorovať svojou obľúbenou polevou, čokoládou alebo orechmi, keď sú úplne vychladené.

    Záver

    Bezlepkové perníky predstavujú skvelý spôsob, ako si dopriať sladkosti bez strachu z obsahu lepku. Tento recept je ľahko realizovateľný, a preto ho zvládne každý, bez ohľadu na úroveň svojich kuchárskych schopností. Vychutnajte si ich s rodinou a priateľmi a nezabudnite sa o tieto lahodnosti podeliť aj s inými. Dobrú chuť!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    2 Komentáre

    1. Kristian Danko píše:

      Super recept! Určite vyskúšam, veľmi sa teším na chutné bezlepkové perníky.

    2. Lenka Vesely píše:

      Ďakujem za skvelý recept! Mám rada perníky, a teraz budem mať možnosť vyskúšať bezlepkovú verziu.