Samozrejme, prinášam vám recept na bezlepkové vianočné perníky po slovensky:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej múky)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orecha
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 100 g masla (alebo bezlepkového tuku)
- 100 g hnedého cukru (alebo iného bezlepkového sladidla)
- 1 vajce
- 2 lyžice medu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Bezlepkové vianočné perníky
Postup:
- V mise zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, škoricu, klinček, muškátový oriešok a soľ. Do mixéra pridajte maslo a cukor a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Pridajte vajce, med a vanilkový extrakt do mixéra a miešajte, kým sa všetky ingrediencie pekne nespoja.
- Vytvarujte cesto do guľky, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte ho odležať v chladničke aspoň hodinu.
- Po odležaní cesta ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Vyklepte rôznymi vianočnými výkrojníkmi perníčky a pokladajte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10-12 minút, až kým perníčky nezhnednú a nezačnú sa jemne odlupovať od plechu.
- Nechajte perníčky vychladnúť pred zdobením alebo ich konzumujte hneď.
Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave chutných bezlepkových vianočných perníčkov! Príjemné pečenie!
2)
Vianočné perníky sú jedným z najkrajších symbolov zimných sviatkov. Avšak, ak máte intoleranciu na lepok, nemusíte sa vzdať tejto delikatesy. Tento recept na bezlepkové vianočné perníky vás presvedčí, že aj bezlepkové pečenie môže byť chutné a originálne.
Ingrediencie na bezlepkové vianočné perníky
- 300 g bezlepkovej múky
- 100 g medu
- 50 g hnedého cukru
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce
- 100 g masla
- Na zdobenie: fondán alebo čokoláda
Postup na prípravu bezlepkových vianočných perníkov
Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 °C. V miske si zmiešajte bezlepkovú múku, perníkové korenie, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Na inej mise zmiešajte maslo, med a hnedý cukor, kým sa nedosiahne hladká zmes. Pridajte vajce a opatrne premiešajte.
K múčnej zmesi pridajte mokré ingrediencie a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zabalte do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň jednu hodinu.
Po odpočinutí cesta ho rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm a vykrajujte perníky s vašimi obľúbenými formičkami. Pečte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie 8-10 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a ozdobte podľa svojho vkusu!
Užite si bezlepkové vianočné perníky, ktoré sú nielen chutné, ale aj poskytnú krásny zážitok pre celú rodinu!