Bezlepkové vianočné perníky 

Samozrejme, prinášam vám recept na bezlepkové vianočné perníky po slovensky:

Suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej múky)
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orecha
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 100 g masla (alebo bezlepkového tuku)
  • 100 g hnedého cukru (alebo iného bezlepkového sladidla)
  • 1 vajce
  • 2 lyžice medu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

 

Bezlepkové vianočné perníky 

Postup:

  1. V mise zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, škoricu, klinček, muškátový oriešok a soľ. Do mixéra pridajte maslo a cukor a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
  2. Pridajte vajce, med a vanilkový extrakt do mixéra a miešajte, kým sa všetky ingrediencie pekne nespoja.
  3. Vytvarujte cesto do guľky, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte ho odležať v chladničke aspoň hodinu.
  4. Po odležaní cesta ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Vyklepte rôznymi vianočnými výkrojníkmi perníčky a pokladajte ich na plech s papierom na pečenie.
  5. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10-12 minút, až kým perníčky nezhnednú a nezačnú sa jemne odlupovať od plechu.
  6. Nechajte perníčky vychladnúť pred zdobením alebo ich konzumujte hneď.

Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave chutných bezlepkových vianočných perníčkov! Príjemné pečenie!

 

2)

Vianočné perníky sú jedným z najkrajších symbolov zimných sviatkov. Avšak, ak máte intoleranciu na lepok, nemusíte sa vzdať tejto delikatesy. Tento recept na bezlepkové vianočné perníky vás presvedčí, že aj bezlepkové pečenie môže byť chutné a originálne.

Ingrediencie na bezlepkové vianočné perníky

  • 300 g bezlepkovej múky
  • 100 g medu
  • 50 g hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • Na zdobenie: fondán alebo čokoláda

Postup na prípravu bezlepkových vianočných perníkov

Začnite tým, že si predhrejete rúru na 180 °C. V miske si zmiešajte bezlepkovú múku, perníkové korenie, škoricu, sódu bikarbónu a soľ. Na inej mise zmiešajte maslo, med a hnedý cukor, kým sa nedosiahne hladká zmes. Pridajte vajce a opatrne premiešajte.

K múčnej zmesi pridajte mokré ingrediencie a dôkladne premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Cesto zabalte do fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň jednu hodinu.

Po odpočinutí cesta ho rozvaľkajte na hrúbku približne 5 mm a vykrajujte perníky s vašimi obľúbenými formičkami. Pečte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie 8-10 minút. Po upečení nechajte vychladnúť a ozdobte podľa svojho vkusu!

Užite si bezlepkové vianočné perníky, ktoré sú nielen chutné, ale aj poskytnú krásny zážitok pre celú rodinu!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *