Samozrejme, prinášam vám recept na bezlepkové vianočné perníky po slovensky:
Suroviny:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad ryžovej múky)
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orecha
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 100 g masla (alebo bezlepkového tuku)
- 100 g hnedého cukru (alebo iného bezlepkového sladidla)
- 1 vajce
- 2 lyžice medu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Bezlepkové vianočné perníky
Postup:
- V mise zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva, škoricu, klinček, muškátový oriešok a soľ. Do mixéra pridajte maslo a cukor a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Pridajte vajce, med a vanilkový extrakt do mixéra a miešajte, kým sa všetky ingrediencie pekne nespoja.
- Vytvarujte cesto do guľky, zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte ho odležať v chladničke aspoň hodinu.
- Po odležaní cesta ho rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Vyklepte rôznymi vianočnými výkrojníkmi perníčky a pokladajte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10-12 minút, až kým perníčky nezhnednú a nezačnú sa jemne odlupovať od plechu.
- Nechajte perníčky vychladnúť pred zdobením alebo ich konzumujte hneď.
Dúfam, že tento recept vám pomôže pri príprave chutných bezlepkových vianočných perníčkov! Príjemné pečenie!