Tu je slovenský recept na bezlepkové zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom:
Suroviny:
- 500 g zemiakov
- 150 g bezlepkovej múky
- 1 vajce
- 1 strúčik medvedieho cesnaku
- soľ a korenie podľa chuti
Bezlepkové zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom
Postup:
- Zemiaky uvaríme vo vode so štipkou soli, kým nebudú mäkké. Potom ich ošúpeme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí zemiaky pretlačíme do väčšej misky.
- Do zemiakov pridáme bezlepkovú múku, vajce, jemne nasekaný medvedí cesnak, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešame, kým nevznikne hladké cesto.
- Na pomúčenej doske tvarujeme cesto do dlhých valčekov a nožom ich krájame na malé kúsky.
- Gnocchi varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich sceďujeme.
- Podávame bezlepkové zemiakové gnocchi s medvedím cesnakom s omáčkou podľa vlastného výberu, napríklad s paradajkovou omáčkou, maslovou omáčkou s bylinkami alebo pestom.
Dúfam, že vám recept pomôže pri príprave tohto chutného jedla. Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov (najlepšie múčnatých)
- 150 g bezlepkovej múky (môžete použiť zmes bezlepkových múk)
- 1 veľké vajce
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 100 g medvedieho cesnaku (čerstvého)
- 30 g masla
- Parmezán na posypanie (voliteľné)
Postup:
-
Príprava zemiakov:
- Zemiaky uvarte v šupke vo veľkom množstve osolenej vody, až kým nebudú mäkké (približne 20-30 minút).
- Po uvarení ich nechajte vychladnúť, potom olúpte a rozpučte pomocou tlačidla na zemiaky alebo vidličky, aby ste získali hladkú zemiakovú hmotu.
-
Príprava cesta:
- Do rozpučenej zemiakovej hmoty pridajte vajce, soľ a čierne korenie. Premiešajte, aby sa ingrediencie dobre spojili.
- Postupne pridávajte bezlepkovú múku a vypracujte cesto. Cesto by malo byť jemné a nelepivé. Ak je príliš lepkavé, pridajte ešte trochu múky.
-
Tvarovanie gnocchi:
- Cesto rozdeľte na niekoľko častí a na pomúčenej doske vyvaľkajte každú časť do valčekov (hrubých asi 1-2 cm).
- Následne nakrájajte valčeky na malé kúsky (asi 2-3 cm).
- Pomocou vidličky alebo prstov vytvorte na každom kúsku rovné brázdy, aby sa do nich zachytilo omáčka.
-
Príprava medvedieho cesnaku:
- Medvedí cesnak dobre umyte a nasekajte na jemno.
-
Varovanie gnocchi:
- V hrnci priveďte osolenú vodu do varu. Do vriacej vody vložte gnocchi. Keď sa vynoria na povrch, varte ich ešte 1-2 minúty, potom ich vyberte a sceďte.
-
Dokončenie jedla:
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte nasekaný medvedí cesnak. Orestujte ho na nízkej teplote, kým sa nerozvoňí.
- Pridajte uvarené gnocchi do panvice s medvedím cesnakom. Krátko restujte, aby sa všetko spojilo a gnocchi boli obalené v masle a cesnaku.
-
Servírovanie:
- Podávajte teplé, posypané nastrúhaným parmezánom (ak používate) a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!