Rump steak s béarnaise omáčkou

Rump steak s béarnaise omáčkou

  • Pre rump steak:
    • 2 kusy rump steak (hrubší stredne mäsitý rez)
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti
    • Olej alebo maslo na smaženie

    Pre béarnaise omáčku:

    • 3 žĺtky
    • 200 g masla, rozpusteného a oddeleného (klarifikované maslo)
    • 2 lyžice estragonu, nasekaného
    • 2 lyžičky šalotky, jemne nasekané
    • 2 lyžičky estragonového octu (alebo iný jemný ocot)
    • 2 lyžičky vodky (voliteľné)
    • Soľ a biele korenie podľa chuti

 

Rump steak s béarnaise omáčkou

  1. Pre rump steak:
    1. Pred prípravou steakov ich nechajte dosiahnuť izbovú teplotu. Predhrejte panvicu na strednom ohni a pridajte olej alebo maslo.
    2. Osolte a okoreňte rump steak zo všetkých strán. Položte steak na horúcu panvicu a opečte ho podľa preferencie (napr. 3-4 minúty na každej strane pre stredne prepečený).
    3. Po upečení nechajte steak oddýchnuť na doske na krájanie pokrytý alumíniovou fóliou, aby sa šťava rovnomerne rozložila.

    Pre béarnaise omáčku:

    1. V hrnci na nízkom ohni zmiešajte šalotku, estragonový ocot a vodku. Varte, kým sa tekutina zredukuje na polovicu. Potom nechajte zmes vychladnúť.
    2. Do misy nad vodným kúpeľom si vytvorte vodnú lázňu. Vo vode varte (alebo na parnom hrnci) bytelné žĺtky dozlatista. Potom pridajte redukovanú zmes so šalotkou a miešajte.
    3. Pomaly a opatrne primiešavajte rozpustené maslo do žĺtkového mixu, kým nevznikne krémová omáčka. Dôležité je pridávať maslo postupne, aby sa omáčka nezháčila. Môžete ju ľahko premiešavať nad vodným kúpeľom, ak sa zdá, že sa začína hrudkovať.
    4. Pridajte nasekaný estragon a premiešajte. Ochutnajte omáčku soľou a bieľym korením podľa chuti.

    Podávanie:

    1. Na tanieri servírujte upečený rump steak a polejte ho šťavnatou béarnaise omáčkou.
    2. Ako prílohu môžete podávať zemiaky, grilovanú zeleninu alebo iné obľúbené prílohy.
    3. Na ozdobu môžete použiť čerstvé bylinky, ako je estragon alebo petržlen.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *