Bratwurst s kapustou a knedľami

Nič sa nevyrovná skvelej, tradičnej slovenskému jedlu, ktoré dokáže vytvoriť príjemnú atmosféru, zasýtiť a potešiť chuťové poháriky. Medzi jedny z najobľúbenejších receptov patrí kombinácia bratwurstov, kyslej kapusty a knedlí na báze žemlí.

Tento pokrm je nielen hojný a sýty, ale aj plný rozmanitých chutí a aróm, ktoré vám pripomenú domáci chýr. Pripravte si zástery a pripravte sa na nostalgický návrat do detstva s touto klasickou nemeckou špecialitou.

Recept:

**Suroviny:**

– 6-8 bratwurstov
– 1 kg kyslej kapusty
– 1 cibuľa
– 2 lyžice masla
– Soľ a čierne korenie podľa vkusu
– 500 g žemľového cesta na knedlíky
– 1 vajce
– Soľ

**Postup:**

1. Najprv sa zamerajte na prípravu kapusty. Na panvici rozohrejte maslo a na ňom orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte kyslú kapustu, osoľte, okoreňte čiernym korením a duste zhruba 15 minút za občasného miešania.

2. Kým sa kapusta dusí, môžete pracovať na knedlíkoch. Žemľové cesto rozdrvte a spojte s vajcom a štipkou soli. Z tejto zmesi vytvarujte guľôčky a varte ich vo vriacej osolenej vode asi 10-15 minút.

3. Bratwursty buď ogrilujte, alebo upravte na panvici do zlatista.

4. Na tanieri rozmiestnite kapustu, na ňu naukladajte bratwursty a knedlíky. Podávať môžete s plnotučnou horčicou alebo chrenom podľa preferencií.

Šťavnaté bratwursty, kyslá kapusta a jemné žemľové knedlíky tvoria dokonale vyváženú symbiózu chutí, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. Toto jednoduché a predsa veľmi výdatné jedlo je výbornou voľbou na nedeľný obed či večeru s najbližšími.

Bratwurst s kapustou a knedľami-2

Ako krájať mäso?

Ako krájať mäso?

Čítať viac »

2) Bratwurst s kapustou a knedľami

Suroviny:

  • 4 kusy bratwurst (nemeckých klobás)
  • 1 malá hlávka bielej kapusty, nastrúhaná
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1/4 čajovej lyžičky kmínu
  • Soľ a čierne korenie podľa vkusu

Knedle:

  • 500 g zemiakov, uvarených, olúpaných a pretlačených
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ

 

  1. Na panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu masla. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju, kým nezmäkne a nezíska sklovitú konzistenciu.
  2. Pridajte nastrúhanú kapustu a kmín. Orestujte ich spolu, kým kapusta nezmäkne a nezačne sa mierne karamelizovať. Dochutite soľou a korením podľa vlastnej chuti. Odstráňte z tepla.
  3. Pripravte zemiakové knedle: Zmiešajte pretlačené zemiaky, múku, vajce a soľ v miske, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Varte v hrnci osolenú vodu. Z cesta vytvarujte malé knedle a vkladajte ich do vriacej vody. Varíme približne 10-15 minút, kým sa knedle nevynoria na povrch. Potom ich nechajte odkvapkať.
  5. Na panvici na strednom plameni rozohrejte zvyšok masla. Opečte bratwurst z oboch strán, kým nebudú zlatisté a dobre prepečené.
  6. Servírujte bratwurst s opečenou kapustou a zemiakovými knedľami.

Toto jedlo, bratwurst s kapustou a knedľami, je tradičnou nemeckou špecialitou, ktorá ponúka bohatú kombináciu chutí. Spojenie šťavnatých klobás, karamelizovanej kapusty a klasických zemiakových knedlí stvára skvelú chuťovú harmóniu, ktorá reflektuje nemeckú kuchyňu.

 

3)

Bratwurst s kapustou a knedľami predstavuje unikátne jedlo, ktoré nadchne každého priaznivca tradičnej slovenskej gastronómie. Tento recept je nielen chutný, ale aj bohatý na výživné zložky. V nasledujúcom texte vám priblížime detailný návod na jeho prípravu, vrátane všetkých potrebných surovín a krokov, ktoré zabezpečia, že si túto delikatesu obľúbite.

Ingrediencie na bratwurst s kapustou

Musíte si prichystať niekoľko základných zložiek, aby ste mohli vytvoriť toto jedlo. Na 4 porcie si pripravte:

  • 4 kusy bratwurst klobásy
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 100 ml bieleho vína (nepovinné)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy

Po tom, ako ste si zozbierali ingrediencie, je načase prejsť k samotnej príprave. Najprv rozohrejte maslo na panvici, na ktorej orestujte nadrobno nasekané cibule a cesnak, kým nezískajú zlatistú farbu. Následne pridajte bratwurst klobásy a opiekajte ich zo všetkých strán. Pridajte kyslú kapustu, premiešajte a ak máte záujem, môžete pridať aj biele víno, aby sa chutí umocnili. Pokračujte vo varení pod pokrievkou približne 30 minút, aby sa všetky ingrediencie prepojili a pôsobili aromaticky.

Podávajte s pripravovanými knedľami, ktoré sú vynikajúcim doplnkom k tomuto jedlu. Bratwurst s kapustou a knedľami je skutočne výnimočné jedlo, ktoré môžete pripraviť nielen pri oslavách, ale aj v bežný deň, keď dostanete chuť na niečo neobyčajné.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Komentáre

  1. Finkova Malvina píše:

    Takéto recepty milujem! Tradičná slovenská kuchyňa je jednoducho najlepšia.

  2. Hana51 píše:

    Výborný článok! Určite vyskúšam tento recept, znie to veľmi chutne.

  3. Murcova Bibiana píše:

    Bratwurst s kapustou a knedľami je jedno z mojich obľúbených jedál. Tento recept vyzerá skvele!