Nič nie je lepšie ako kvalitná, tradičná slovenská kuchyňa, ktorá dokáže nielen navodiť príjemnú atmosféru, ale aj zasýtiť a potešiť chuťové poháriky. Jedným z takýchto obľúbených receptov je kombinácia bratwurstov, kyslej kapusty a žemľových knedlí.
Toto jedlo je nielen výdatné a sýte, ale tiež plné chutí a vôní, ktoré vám pripomenú chuť domova. Prichystajte si zástery a pripravte sa na návrat do detstva s touto klasickou nemeckou špecialitou.
Recept:
Suroviny:
– 6-8 bratwurstov
– 1 kg kyslej kapusty
– 1 cibuľa
– 2 lyžice masla
– Soľ a čierne korenie podľa chuti
– 500 g žemľového cesta na knedličky
– 1 vajce
– Soľ
Postup:
1. Najskôr si pripravte kapustu. Na panvici rozohrejte maslo a na ňom osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte kyslú kapustu, osoľte, okoreňte čiernym korením a duste približne 15 minút za občasného premiešania.
2. Zatiaľ čo sa kapusta dusí, môžete pripraviť knedličky. Žemľové cesto rozdrviť a zmiešať s vajcom a štipkou soli. Zo zmesi vytvarovať guľôčky aVariť ich vo vriacej osolenej vode asi 10-15 minút.
3. Bratwursty ogrilovať alebo opiecť na panvici do zlatistej farby.
4. Na tanieri rozložte kapustu, na ňu poukladajte bratwursty a knedličky. Môžete podávať s plnotučnou horčicou alebo chrenom podľa chuti.
Šťavnaté bratwursty, kyslá kapusta a mäkké žemľové knedličky vytvárajú dokonalú symbiózu chutí, ktorá rozmaznáva chuťové poháriky. Toto jednoduché a predsa tak výdatné jedlo je skvelou voľbou na nedeľný obed alebo večeru s rodinou.
2) Bratwurst s kapustou a knedľami
Suroviny:
- 4 kusy bratwurst (nemeckých klobás)
- 1 malá hlávka bielej kapusty, nastrúhaná
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
- 2 polievkové lyžice masla
- 1/4 čajovej lyžičky kmínu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Knedle:
- 500 g zemiakov, uvařených, olúpaných a pretlačených
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- Na panvici rozohrejte 1 polievkovú lyžicu masla. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju, kým nebude mäkká a sklovitá.
- Pridajte nastrúhanú kapustu a kmín. Orestujte ich spolu, kým kapusta nezmäkne a začne sa ľahko karamelizovať. Ochutnať soľou a korením podľa chuti. Odstavte z ohňa.
- Pripravte zemiakové knedle: Zmiešajte pretlačené zemiaky, múku, vajce a soľ v miske, kým nevytvoríte hladké cesto.
- Varte v hrnci vodu so soľou. Z cesta tvarujte malé knedle a vkladajte ich do vriacej vody. Varíme približne 10-15 minút, kým knedle nevynáplavú na povrch. Odstavte a nechajte odkvapkať.
- Na panvici na strednom plameni zohrejte zvyšok masla. Opečte bratwurst z oboch strán, kým nebudú zlatisté a dobre prepečené.
- Servírujte bratwurst s opečenou kapustou a zemiakovými knedľami.
Toto jedlo, bratwurst s kapustou a knedľami, je tradičnou nemeckou dobrotou, ktorá ponúka bohatú kombináciu chuteí. Kombinácia šťavnatých klobás, karamelizovanej kapusty a klasických zemiakových knedlíkov vytvára výbornú chuťovú symfóniu, ktorá odráža nemeckú kuchyňu.
3)
Bratwurst s kapustou a knedľami je jedinečné jedlo, ktoré poteší každého milovníka tradičnej slovenskej kuchyne. Tento recept je nielen chutný, ale aj plný výživných ingrediencií. V nasledujúcom článku vám predstavíme úplný návod na jeho prípravu, vrátane potrebných ingrediencií a postupov, ktoré zaručia, že si túto pochúťku zamilujete.
Ingrediencie na bratwurst s kapustou
Musíte si pripraviť niekoľko základných ingrediencií, aby ste vytvorili toto jedlo. Na 4 porcie budete potrebovať:
- 4 kusy bratwurst klobásy
- 500 g kyslej kapusty
- 2 stredne veľké cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 100 ml bieleho vína (nepovinné)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup prípravy
Po zostavení ingrediencií je čas prejsť k samotnej príprave. Najskôr si na panvici rozpustite maslo a orestujte na ňom nadrobno nakrájané cibule a cesnak, kým nebudú zlatisté. Potom pridajte bratwurst klobásy a opečte ich zo všetkých strán. Pridajte kyslú kapustu, premiešajte, a ak chcete, môžete pridať aj biele víno na zvýraznenie chutí. Pokračujte v varení pod pokrievkou asi 30 minút, aby sa ingrediencie prepojili a vydali svoje aromatické chute.
Podávajte s pripravenými knedľami, ktoré sú skvelým doplnkom k tomuto jedlu. Bratwurst s kapustou a knedľami je výnimočné jedlo, ktoré si môžete pripraviť nielen na sviatky, ale aj na bežný deň, keď budete mať chuť na niečo výnimočné.
Takéto recepty milujem! Tradičná slovenská kuchyňa je jednoducho najlepšia.
Výborný článok! Určite vyskúšam tento recept, znie to veľmi chutne.
Bratwurst s kapustou a knedľami je jedno z mojich obľúbených jedál. Tento recept vyzerá skvele!