Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou.

Čas prípravy: 2 hodiny 30 minút
Porcie: 4

Suroviny:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky (približne 200 g každý)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie

Žemľová knedľa:

  • 3 staré kusy žemlí (alebo približne 250 g žemľových okrúhlych rožkov)
  • 250 ml mlieka
  • 1 cibuľa (dôkladne nakrájaná)
  • 1 vajce
  • 2 lyžičky masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti

Kôprová omáčka:

  • 2 väčšie zväzky čerstvého kopru (jemne nasekaného)
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica masla
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup:

  1. Začnite tak, že bravčovú krkovičku okořeníte soľou a korením na oboch stranách.
  2. Na stredne vysokej teplote rozohrejte olej v panvici alebo hrnci a opečte krkovičku z oboch strán, kým sa nezíska zlatohnedá farba.
  3. Potom znížte teplotu a pokračujte v pečení, dokým krkovička nebude jemná a dobre prepečená vo vnútri. Tento proces by mal trvať približne 1 až 1,5 hodiny, v závislosti od hrúbky kúskov. Na overenie použite teplomer a uistite sa, že vnútorná teplota mäsa dosiahla okolo 70 °C.
  4. Medzičasom si pripravte žemľovú knedľu. Namočte žemle na minútu do vriacej vody, potom ich dôkladne vyžmýkajte.
  5. V obrovskej panvici zohrejte maslo a orestujte nakrájanú cibuľu, kým nebude jemná. Potom pridajte namočené žemle, mlieko, vajce a dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Všetko dobre premiešajte a vytvarujte hmotu do valcového tvaru.
  6. Varte žemľovú knedľu vo vriacej osolenej vode približne 20-25 minút, kým sa nezväčší a nezhustne. Potom ju vyberte a nechajte odkvapkať.
  7. Teraz sa vráťte k omáčke. Vo výpeku z krkovičky (vyžmýkajte ho z panvice) rozpustite maslo a pridajte hladkú múku. Krátko ju popražte, aby sa odstránila chuť múky.
  8. Na začiatok naliate do panvice smotanu na varenie a varte omáčku krátko, až kým nezhustne.
  9. Na konci do omáčky primiešajte nasekaný kôpor a dochuťte soľou a freshly ground black pepper. Variť ešte ďalších pár minút, aby sa chute spojili.
  10. Servírujte bravčovú krkovičku s knedľou z rožkov a kôprovou omáčkou. Ak máte chuť, môžete pridať aj prílohu, ako sú zemiaky, dusená kapusta alebo zeleninový šalát.

Prajem dobrú chuť!

 

2) Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Potraviny potrebné na prípravu:

  • 4 kusy bravčovej krkovičky
  • soľ a korenie podľa preferencie
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na drobné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 500 ml vývaru z mäsa
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 250 ml smotany na vaření
  • 2 polievkové lyžice nasekaného kôporu

 

Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou

Postup prípravy:

Kuracia polievka so zemiakmi (Ajiaco)

Kuracia polievka so zemiakmi (Ajiaco)

Čítať viac »

  1. Na začiatku osolíme a okoreníme krkovičku podľa chuti.
  2. Na panvici zohrejeme olej a na každej strane opiekame krkovičku, kým nezíska zlatistý odtieň. Potom ju vyberieme a odložíme nabok.
  3. V tej istej panvici orestujeme cibuľu do zlatista a pridáme pretlačený cesnak. Ešte chvíľu smažíme, kým cibuľa nezmäkne.
  4. Pridáme hladkú múku a za neustáleho miešania opékame, až kým nezíska hnedú farbu.
  5. Postupne pridávame mäsový vývar a smotanu na varenie, stále miešajúc, aby sme predišli hrudkám. Dusíme omáčku približne 5 minút, kým sa nezahustí.
  6. Opečenú krkovičku vložíme do omáčky a dusíme ju zakrytú približne 1 hodinu, až kým mäso nezmäkne a nezačne sa rozpadávať.
  7. Pred podávaním pridáme do omáčky nasekaný kôpor a dôkladne premiešame.
  8. Servírujeme so žemľovou knedľou alebo akoukoľvek prílohou podľa preferencií.

Prajem dobrú chuť!

 

3)

Chalupárska hubová polievka

Chalupárska hubová polievka

Čítať viac »

Potraviny potrebné na bravčovú krkovičku:

  • 600 g bravčovej krkovičky
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 polievkové lyžice oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1/2 litra vývaru (mäsového alebo zeleninového)
  • 2 bobkové listy
  • 4-5 guličiek čierneho korenia

Na prípravu žemľovej knedle:

  • 300 g starších rožkov (žemlí)
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • soľ
  • muškátový oriešok (podľa preferencie)

Na kôprovú omáčku:

  • 200 g kyslej smotany
  • 2–
    • lyžice pšeničnej múky
    • 1/2 l vývaru (môže byť aj z bravčového mäsa)
    • čerstvý kôpor
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • šťava z citrónu (podľa preferencie)

    Postup

    Príprava bravčovej krkovičky:

    1. Bravčovú krkovičku dôkladne umyte a rozkrájajte na väčšie kusy. Osoľte ju a okoreňte čiernym mletým korením a sladkou paprikou.
    2. Na panvici zohrejte olej a vložte na kocky nakrájanú cibuľu. Orestujte ju do zlatista a následne pridajte na tenké plátky nakrájaný cesnak.
    3. Pridajte nakrájanú krkovičku a opražte ju zo všetkých strán.
    4. Potom do panvice nalievajte vývar, pridajte bobkový list a guličky čierneho korenia. Zakryte a nechajte dusiť na miernom plameni približne 1,5 hodiny, kým nie je mäso jemné.

    Príprava žemľovej knedle:

    1. Staršie žemle rozkrájajte na kocky a vložte do misky. Zalejte ich mliekom a nechajte ich 10 minút nasiaknuť.
    2. Pridajte vajcia, múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. Dôkladne premiešajte, aby ste získali homogénne cesto.
    3. Cesto preložte na pracovnú dosku a vytvarujte knedle. Na zabalenie môžete použiť potravinovú fóliu.
    4. V hrnci s osolenou vodou priveďte do varu. Knedle varte približne 20-25 minút. Po uvarení ich vyberte a nechajte trošku vychladnúť.

    Príprava kôprovej omáčky:

    1. V hrnci na miernom ohni rozohrejte trošku oleja a pridajte múku. Zmiešajte a opečte, kým nezíska zlatistú farbu.
    2. Postupne zalievajte vývarom a dôkladne miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Nechajte variť, kým omáčka nezhustne.
    3. Odstavte z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu, nasekaný čerstvý kôpor, soľ, mleté čierne korenie a trošku citrónovej šťavy na dochutenie.

    Servírovanie: Na tanieri servírujte plátky dusenej krkovičky, vedľa umiestnite nakrájané knedle a všetko prelejte kôprovou omáčkou. Môžete ozdobiť čerstvým kôprom.

    Dobrú chuť!

Napísať odpoveď pre -RybkaNaTanieri- Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Avatar of Peťo123 Peťo123 píše:

    Tento recept na bravčovú krkovičku vyzerá úžasne! Kôprová omáčka je moja obľúbená. Určite ho vyskúšam, lebo mám rád tradičné jedlá. Ďakujem za zdieľanie tohto skvelého nápadu!

  2. Avatar of Kvetka99 Kvetka99 píše:

    Wow, toto vyzerá ako perfektný obed! Nikdy som neskúsila žemľovú knedľu, ale podľa vášho postupu to určite vyskúšam. Ďakujem za podrobný recept, teším sa na túto pochúťku!

  3. Avatar of Šimonko Šimonko píše:

    Mmm, bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou je pre mňa ideálny recept! Rád varím a toto vyzerá veľmi chutne. Dám si na to pozor a určite to pripravím!

  4. Avatar of JankoHráško JankoHráško píše:

    Skvelý recept! Mám rád jedlá s kôprom, takže tento pokrm ma veľmi láka. S priateľmi si urobíme večeru a verím, že sa nám podarí tak dobre ako na obrázku.

  5. Avatar of LáskaZLásky LáskaZLásky píše:

    Tento recept ma zaujal hneď na prvý pohľad! Bravčová krkovička je moje obľúbené mäso a s touto omáčkou to musí byť fantastické. Určite to skúsim spraviť pre rodinu!

  6. Avatar of Srdiečko88 Srdiečko88 píše:

    Veľmi pekný recept! Žemľová knedľa je fantastická príloha k mäsu. Už sa teším na varenie, určite s týmto jedlom poteším svojich blízkych. Ďakujem za inšpiráciu!

  7. Avatar of HankaPohoda HankaPohoda píše:

    Toto jedlo je presne to, čo potrebujem na nedeľný obed! Krkovička so žemľovou knedľou znie jednoducho úžasne. Už sa teším na tú skvelú chuť, ďakujem za skvelý návod!

  8. Avatar of _Robo_2023_ _Robo_2023_ píše:

    Vynikajúci recept na klasiku! Bravčová krkovička so žemľovou knedľou nikdy nesklame. Teším sa, keď si to pripravím doma. Veľa šťastia všetkým kuchárom pri varení!

  9. Avatar of MaťaKuchárka MaťaKuchárka píše:

    Skvelý nápad na rodinné stretnutie! Tento recept vyzerá veľmi chutne a jednoduché. Urobím ho budúci víkend pre svojich rodičov – určite budú nadšení.

  10. Avatar of Bublinka777 Bublinka777 píše:

    Toto je presne ten druh jedla, ktorý milujem! Bravčová krkovička je skvelé mäso a kôprová omáčka tomu dá úplne iný rozmer. Vďaka za tento fantastický tip!

  11. Avatar of Kocúr123 Kocúr123 píše:

    Tento recept na bravčovú krkovičku vyzerá fantasticky! Určite ho vyskúšam na víkend. Kôprová omáčka znie super a žemľová knedľa je mojou obľúbenou. Dúfam, že to bude chutiť celej rodine!

  12. Avatar of RadosťZoVarenia RadosťZoVarenia píše:

    Wow, táto kombinácia je skvelá! Krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou mi pripomína moje detstvo. Určite sa do toho pustím, keď budem mať čas. Ďakujem za recept!

  13. Avatar of JasnýNápad JasnýNápad píše:

    Bravčová krkovička so žemľovou knedľou znie jednoducho úžasne! Kôprová omáčka tomu dáva špeciálny šmrnc. Veľmi sa teším, že si to pripravím aj ja doma. Dobrú chuť všetkým!

  14. Avatar of ZelenéJablko ZelenéJablko píše:

    Tento recept ma úplne očaril! Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou je presne to, čo potrebujem na rodinnú večeru. Určite to vyskúšam a teším sa na reakcie rodiny!

  15. Avatar of MaličkýŠéfkuchár MaličkýŠéfkuchár píše:

    Kto by nemal rád takýto chutný obed? Bravčová krkovička s knedľou a kôprom je perfektný nápad! Všetko vyzerá jednoducho a chutne, určite si to pripravím už tento víkend.

  16. Avatar of SrdceVarenia SrdceVarenia píše:

    Milujem tradičné jedlá ako toto! Bravčová krkovička so žemľovou knedľou a kôprovou omáčkou mi vždy zlepší náladu. Ďakujem za tento úžasný recept, určite ho odporúčim aj priateľom!

  17. Avatar of VeselýCukrík VeselýCukrík píše:

    „Dobrú chuť“ nie je len fráza, ale pocit radosti pri varení! Tento recept ma inšpiroval vyskúšať niečo nové a zároveň tradičné. Už sa teším na výsledok!

  18. Avatar of -SuperHrdina- -SuperHrdina- píše:

    „Bravčová krkovička so žemľovou knedľou“ mi vždy spraví deň lepším! Recept je jasný a zdá sa veľmi jednoduchý. Teším sa na varenie podľa tvojich pokynov!

  19. Avatar of -RybkaNaTanieri- -RybkaNaTanieri- píše:

    „Kde sú moje tanieriky?“ Určite urobím túto výbornosť doma, aby som potešil seba aj rodinu. Kôprová omáčka vyzerá veľmi lákavo, nemôžem sa dočkať!

  20. Avatar of -MalýKuchárik- -MalýKuchárik- píše:

    „Mňam!“ Tento recept ma hneď zaujal svojimi ingredienciami. Nikdy som si nevedel predstaviť kombináciu týchto chutí spolu, ale teraz už viem, že musím skúsiť variť doma.