Recept na bravčovú krkovičku v paradajkovej omáčke:
Potrebujete:
- 500 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na plátky
- 1 veľká cibuľa, jemne nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané na malé kúsky
- 400 g paradajkového pretlaku
- 2 lyžice paradajkového protlaku v tube (voliteľné pre intenzívnejšiu chuť)
- 1 lyžica sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- olivový olej na varenie
- 1 pohár vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Bravčová krkovička v paradajkovej omáčke
Postup:
- Na panvici rozohrejte olivový olej a osmažte na ňom cibuľu a cesnak, kým nezačnú jemne zlatieť.
- Pridajte bravčovú krkovičku a opečte ju zo všetkých strán, až kým nezasiahne zlatú farbu.
- Do panvice pridajte paradajkový pretlak a paradajkový protlak (ak používate), premiešajte.
- Pridajte sladkú papriku, soľ a čierne korenie podľa chuti. Premiešajte a nechajte sa variť na miernom ohni asi 30 minút, občas premiešajte.
- Postupne pridávajte vodu podľa potreby, aby omáčka nezahustla príliš.
- Omáčku podávajte posypanú s jemne nasekanou petržlenovou vňaťou. Je dokonalá s ryžou alebo zemiakmi.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 500 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g konzervovaných lúpaných paradajok (alebo 500 g čerstvých paradajok)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička cukru (na vyváženie acidity)
- 1 lyžička sušenej oregána
- 1 lyžička bazalky
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 200 ml vody alebo vývaru
- Čerstvá bazalka (na ozdobenie, voliteľné)
Postup:
-
Príprava mäsa:
- Bravčovú krkovičku umyte a osušte. Potom ju nakrájajte na prúžky alebo plátky hrubé asi 2 cm.
- Osoľte a okoreňte z oboch strán.
-
Smaženie krkovičky:
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Pridajte nakrájané kusy krkovičky a opečte ich z oboch strán dozlatista. Po upečení ich vyberte a odložte stranou.
-
Príprava omáčky:
- Na tej istej panvici, kde ste opiekli krkovičku, pridajte najprv nasekanú cibuľu. Smažte ju asi 3-4 minúty, kým nezmäkne a nezíska zlatú farbu.
- Potom pridajte nasekaný cesnak a smažte ešte 1 minútu, kým nezavonia.
- Následne pridajte konzervované paradajky (alebo nakrájané čerstvé paradajky). Rozmixujte ich alebo rozmačkajte vidličkou, aby omáčka bola hladká.
- Do omáčky pridajte cukor, oregáno, bazalku, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
-
Dokončenie jedla:
- Vráťte opečenú krkovičku späť do panvice a zalejte ju paradajkovou omáčkou. Pridajte vodu alebo vývar.
- Priveďte do varu, potom znížte teplo a nechajte dusit na nízkom ohni asi 30-40 minút, kým nebude mäso mäkké a šťavnaté.
-
Servírovanie:
- Podávajte s obľúbenou prílohou, ako sú zemiaky, ryža alebo čerstvý chlieb. Ozdobte čerstvou bazalkou, ak máte.
Dobrú chuť!